Bouwen en Wonen

Warande Digitaal

Digitale oplossingen om uw wijk nóg leefbaarder te maken

Bouwkavels

Bent u op zoek naar een stuk grond om zelf uw droomhuis te bouwen? In Helmond zijn hier diverse mogelijkheden voor met bouwkavels in diverse stijlen. Op dit moment werken wij veel vanuit thuis en zijn daardoor telefonisch beperkter bereikbaar. Heeft u een vraag over bouwkavels, kunt u het beste mailen aan bouwkavel@helmond.nl. Wilt u dat wij contact met u opnemen? Geef dan ook uw telefoonnummer in de mail door.

Huren of kopen

Bent u op zoek naar een huis in Helmond, dan heeft u diverse mogelijkheden.

Verhuizen

Als u gaat verhuizen, geeft u dit door bij de gemeente waar u gaat wonen. Ook als u in dezelfde gemeente blijft wonen, moet u dit doorgeven.

Urgentieregeling sociale huurwoningen

Per 1 januari 2016 geldt er één urgentieregeling voor sociale huurwoningen in Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre. Dit zijn de gemeenten in het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE).

Bestemmingsplannen

In een bestemmingsplan staat vastgelegd wat er mag worden gebouwd en voor welke functies gronden en gebouwen mogen worden gebruikt. Het plan geeft aan waar woningen, winkels, bedrijven, wegen, recreatiegebieden enzovoorts zijn toegestaan. Een nieuwbouwplan moet passen binnen het bestemmingsplan voor dat gebied.

Energiezuinig wonen in Helmond

Wilt u energiezuinig en duurzaam wonen? Dat kan in Helmond. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden.

Welstandscommissie

Als u wilt bouwen of verbouwen in Helmond, moet u hiervoor vaak een omgevingsvergunning aanvragen. De welstandscommissie toetst of uw bouwplan voldoet aan de welstandseisen. De commissie vergadert om de twee weken over ingediende bouwplannen.

Starterslening

Wilt u voor de eerste keer een woning kopen, maar heeft u zelf onvoldoende financiële middelen? U komt dan mogelijk in aanmerking voor een starterslening.

Blijverslening

Wilt u uw huidige woning nu aanpassen zodat u er op latere leeftijd kunt blijven wonen? Dan kunt u vanaf nu een beroep doen op de 'Blijverslening' van de gemeente Helmond.

Wel of geen bouwvergunning nodig

Om te bouwen of verbouwen, heeft u vaak een omgevingsvergunning (vroeger bouwvergunning) nodig. Soms hoeft u geen vergunning aan te vragen. Om er zeker van te zijn of wel/geen vergunning nodig heeft, kunt u een check doen bij het Omgevingsloket.

Hoogspanningslijnen Brandevoort

Er lopen verschillende bovengrondse hoogspanningslijnen door de gemeente Helmond. In de wijk Brandevoort komen over een lengte van ongeveer 2,4 kilometer, tussen Liverdonk in het westen en het sportcomplex in het oosten, twee lijnen samen: een 150 kV-lijn en een 380 kV-lijn. Elke lijn bestaat uit twee circuits van elk drie bundels draden; één circuit hangt links en het andere rechts van de mast. Om deze lijnen aan het beleidsadvies van de rijksoverheid uit 2005 te laten voldoen, overweegt de gemeente aanvullende maatregelen. Op deze pagina vindt u de meest actuele informatie hierover.

Geografische kaarten

Heeft u bepaalde geografische kaarten nodig, bijvoorbeeld omdat u gaat bouwen of verbouwen? De gemeente kan (delen van) diverse kaarten leveren.

Hout stoken. Hou het gezellig, voor uzelf én voor uw buurt

Het stoken van hout in open haard of houtkachel is lekker warm en brengt gezelligheid in huis. Hout stoken kan ook overlast geven. Stookt u op de juiste manier, dan beperkt u geur- en gezondheidsoverlast voor uw omgeving en voor uzelf. En u haalt meer rendement uit uw kachel. Zo houdt u het gezellig. Voor uzelf én voor uw buurt.

Archeologische beleidskaart 2017

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 26 september 2017 de Archeologische beleidskaart 2017 met bijbehorende toelichting vastgesteld. Het betreft hier een kennisgeving.

Vastgoed

Op deze pagina leest u alles over vastgoed in Helmond.

Woonkaart 2020

Helmond bouwt! In Helmond bouwen we nieuwe woningen en transformeren we leegstaande kantoren naar fijne appartementen. Op deze kaart ziet u waar er de komende tijd gebouwd wordt.

Uw Reactie
Uw Reactie