Bouwen en Wonen

Archeologische beleidskaart 2017

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 26 september 2017 de Archeologische beleidskaart 2017 met bijbehorende toelichting vastgesteld. Het betreft hier een kennisgeving.

Bestemmingsplannen

In een bestemmingsplan staat vastgelegd wat er mag worden gebouwd en voor welke functies gronden en gebouwen mogen worden gebruikt. Het plan geeft aan waar woningen, winkels, bedrijven, wegen, recreatiegebieden enzovoorts zijn toegestaan. Een nieuwbouwplan moet passen binnen het bestemmingsplan voor dat gebied.

Blijverslening

Wilt u uw huidige woning nu aanpassen zodat u er op latere leeftijd kunt blijven wonen? Dan kunt u vanaf nu een beroep doen op de 'Blijverslening' van de gemeente Helmond.

Bouwkavels

Bent u op zoek naar een stuk grond om zelf uw droomhuis te bouwen? In Helmond zijn hier diverse mogelijkheden voor met bouwkavels in diverse stijlen.

Energiezuinig wonen in Helmond

Wilt u energiezuinig en duurzaam wonen? Dat kan in Helmond. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden.

Geografische kaarten

Heeft u bepaalde geografische kaarten nodig, bijvoorbeeld omdat u gaat bouwen of verbouwen? De gemeente kan (delen van) diverse kaarten leveren.

Hoogspanningslijnen Brandevoort

Hier vindt u de laatste informatie over hoogspanningslijnen in Helmond.

Huren of kopen

Bent u op zoek naar een huis in Helmond, dan heeft u diverse mogelijkheden.

Stoken in houtkachels en open haarden

Het stoken van hout brengt warmte en gezelligheid in huis. Maar houtkachels en open haarden kunnen ook gezondheidsklachten en klachten over stank veroorzaken, zeker in dichtbebouwde gebieden. Wat kunt u doen aan deze overlast?

Urgentieregeling sociale huurwoningen

Per 1 januari 2016 geldt er één urgentieregeling voor sociale huurwoningen in Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre. Dit zijn de gemeenten in het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE).

Vastgoed

Op deze pagina leest u alles over vastgoed in Helmond.

Verhuizen

Als u gaat verhuizen, geeft u dit door bij de gemeente waar u gaat wonen. Ook als u in dezelfde gemeente blijft wonen, moet u dit doorgeven.

Wel of geen bouwvergunning nodig

Om te bouwen of verbouwen, heeft u vaak een omgevingsvergunning (vroeger bouwvergunning) nodig. Soms hoeft u geen vergunning aan te vragen. Om er zeker van te zijn of wel/geen vergunning nodig heeft, kunt u een check doen bij het Omgevingsloket.

Welstandscommissie

Als u wilt bouwen of verbouwen in Helmond, moet u hiervoor vaak een omgevingsvergunning aanvragen. De Welstandscommissie toetst of uw bouwplan voldoet aan de welstandseisen. De commissie vergadert om de twee weken over ingediende bouwplannen.