Subsidie voor isolatie

Is uw woning niet goed geïsoleerd? Dan is het slim om dat wel te gaan doen. Isoleren bespaart energie, verlaagt uw energierekening en maakt uw huis comfortabeler. U kunt tot maximaal 1500 euro subsidie krijgen per adres voor isolatiemaatregelen.

Wat zijn de voordelen van isolatie?

Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen:

  • Meer comfort: Het blijft warmer in de winter en koeler in de zomer.
  • Lagere energierekening: Minder warmteverlies door muren, het dak of de vloer betekent lagere energiekosten. Het is een investering voor de lange termijn.
  • Hogere woningwaarde: Een goed geïsoleerd huis is aantrekkelijker voor toekomstige kopers.

Wie kan subsidie aanvragen?

Inwoners die in aanmerking komen voor subsidie hebben in de week van 23 september 2024 een brief ontvangen van de gemeente. Hierop staat een persoonlijke woningcode. Deze code heeft u nodig bij het aanvragen van subsidie.

Ga naar www.regionaalenergieloket.nl/isolatieacties, scan de onderstaande QR code of bel 088 525 4110.

qr code regionaal energie loket website isolatieactie

Heeft u geen brief ontvangen maar komt u wel in aanmerking? Neem dan contact op met L.Obbink via gemeente@helmond.nl. U kunt subsidie aanvragen als u:

  • Eigenaar en hoofdbewoner bent van een grondgebonden koopwoning in de gemeente Helmond. Denk aan een rijwoning, hoekwoning, 2-onder-1-kapwoning of vrijstaande woning;
  • Een koopwoning heeft met een WOZ-waarde onder de €349.000,- (gemiddelde WOZ-waarde in Helmond, peildatum 1 januari 2022). De WOZ-waarde kunt u vinden in het WOZ-waardeloket (wozwaardeloket.nl) ;
  • Een koopwoning heeft die vóór 1993 is gebouwd;
  • Een koopwoning heeft met energielabel D, E, F of G. Het energielabel kunt u hier controleren: https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/ ;
  • Geen energielabel heeft maar wel 2 of meer bouwdelen slecht geïsoleerd zijn. Een bouwdeel is een dak, vloer, gevel (waaronder spouwmuur) of glas.

Subsidie via de landelijke overheid

Naast de gemeentesubsidie komt u misschien ook in aanmerking voor subsidie van de landelijke overheid via de ISDE subsidie. Hoeveel subsidie u krijgt hangt af van de maatregelen die u neemt. Als u meerdere maatregelen neemt, verdubbelt uw korting. Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl/isde.

Geen spaargeld? Lenen kan ook

De Energiebespaarlening van het Warmtefonds is een goede mogelijkheid om de maatregelen te betalen. U leent met 0% rente als het verzamelinkomen van uw huishouden lager is dan 60.000 euro. Kijk voor meer informatie op www.warmtefonds.nl/particulieren. Is het verzamelinkomen van uw huishouden hoger dan 60.000 euro? Dan is de duurzaamheidslening misschien voordeliger in uw situatie. Kijk voor meer informatie en een proefberekening op www.helmond.nl/duurzaamheidslening.

De Groene Zone Isoleren

De Groene Zone Isoleren is een samenwerking van 19 gemeenten in Zuidoost-Brabant om 10.000 koopwoningen in onze regio te isoleren. Doel is te zorgen voor een lagere energierekening, een comfortabel warm huis en een huis dat klaar is voor de toekomst. Inwoners die hieraan meedoen ontvangen na een huisbezoek een bespaarplan met isolatiemogelijkheden, inclusief kosten, voordelen en waar u terecht kunt om deze isolatiemogelijkheden te laten toepassen. Vervolgens kunt u beslissen of en welke maatregelen uitgevoerd worden. Aanmelden en meer informatie vindt u op www.degroenezone.nl/isolatie.

U kunt subsidie krijgen voor:

  • Gevelisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Zolder/vlieringvloerisolatie
  • Vloerisolatie
  • Bodemisolatie
  • Glas- en kozijnpanelen (met HR++-, triple- of vacuümglas)
  • Isolerende deuren (met HR++-, triple- of vacuümglas)
  • U kunt ook subsidie krijgen voor een energiezuinige ventilatiemaatregel. U krijgt alleen subsidie voor de ventilatiemaatregel als u deze samen met een isolatiemaatregel combineert.

Vraag subsidie aan voordat u begint met isoleren. Heeft u tussen 1 oktober 2023 en 31 maart 2024 al geïsoleerd?  Dan kunt u mogelijk ook subsidie krijgen.

Bij uw aanvraag heeft u de volgende documenten nodig:

  • Een offerte van het isolatiebedrijf met details over de maatregelen, kosten, isolatiewaarden inclusief U/Rd-waarde en oppervlakte van de isolatiemaatregelen in m2. De maatregelen moeten voldoen aan de door het Rijk gestelde eisen;
  • Bewijs dat het bedrijf natuurvriendelijk isoleert. Een overzicht van bedrijven die natuurvriendelijk isoleren kunt u vinden op www.natuurvriendelijkisoleren.nl;
  • Factuur van het isolatiebedrijf en bewijs dat u de factuur betaald heeft als u tussen 1 oktober 2023 en 31 maart 2024 isolatie heeft laten uitvoeren.

Gaat u liever zelf aan de slag, dan kunt u een kadokaart ter waarde van 1200 euro krijgen voor het aanschaffen van isolatiematerialen. Of tot maximaal 1500 euro wanneer u kiest voor natuurlijke (biobased) isolatiematerialen. De doe-het-zelf kadokaart bieden we aan in samenwerking met het Regionaal Energieloket (REL). Inwoners die hiervoor in aanmerking komen ontvangen een brief. Heeft u geen brief ontvangen en voldoet u aan de voorwaarden? Neem dan contact op met L. Obbink via gemeente@helmond.nl.

Met de doe-het-zelf kadokaart kunt u isolatiematerialen uitkiezen bij bouwmarkten zoals Praxis, Gamma of Karwei. U kunt de materialen ook online bestellen. De kadokaart is bedoeld voor het kopen van isolatiematerialen zoals glaswol, hennep of EPS. Weet u niet goed waar u moet beginnen, bekijk dan de productenlijst, handleidingen en video's op de website van het Regionaal Energieloket. En bepaal gemakkelijk welk onderdeel van uw huis u wilt isoleren.

Bij bouw- of isoleerwerkzaamheden mag u niets doen dat schadelijk is voor beschermde dieren of planten. Op korte termijn kunt u alleen isoleren als u een ecologisch onderzoek laat uitvoeren door middel van een quickscan of wanneer u natuurvriendelijk isoleert. Dit dient te worden gedaan om uit te sluiten dat er beschermde diersoorten in uw woning aanwezig zijn.

Wat doet de gemeente?

De gemeente Helmond werkt aan een Soorten Management Plan (SMP) om beschermde diersoorten te behouden en te beschermen. Totdat dit plan er is en er is duidelijkheid van de provincie Noord-Brabant, moet u natuurvriendelijk isoleren. Dit betekent dat u rekening moet houden met dieren zoals de huismus, gierzwaluw en vleermuizen. Kies daarom altijd voor een bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. 

Subsidie via de landelijke overheid

Naast de gemeentesubsidie komt u misschien ook in aanmerking voor subsidie van de landelijke overheid via de ISDE subsidie. Hoeveel subsidie u krijgt hangt af van de maatregelen die u neemt. Als u meerdere maatregelen neemt, verdubbelt uw korting. Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl/isde

Geen spaargeld? Lenen kan ook

De Energiebespaarlening van het Warmtefonds is een goede mogelijkheid om de maatregelen te betalen. U leent met 0% rente als het verzamelinkomen van uw huishouden lager is dan 60.000 euro Kijk voor meer informatie op www.warmtefonds.nl/particulieren. Is het verzamelinkomen van uw huishouden hoger dan 60.000 euro? Dan is de duurzaamheidslening misschien voordeliger in uw situatie. Kijk voor meer informatie en een proefberekening op www.helmond.nl/duurzaamheidslening.

De Groene Zone Isoleren

De Groene Zone Isoleren is een samenwerking van 19 gemeenten in Zuidoost-Brabant om 10.000 koopwoningen in onze regio te isoleren. Doel is te zorgen voor een lagere energierekening, een comfortabel warm huis en een huis dat klaar is voor de toekomst. Inwoners die hieraan meedoen ontvangen na een huisbezoek een bespaarplan met isolatiemogelijkheden, inclusief kosten, voordelen en waar u terecht kunt om deze isolatiemogelijkheden te laten toepassen. Vervolgens kunt u beslissen of en welke maatregelen uitgevoerd worden. 
Aanmelden en meer informatie vindt u op webpagina www.degroenezone.nl/isolatie.

Om isolatiesubsidie te krijgen, gelden de volgende voorwaarden:

  • U bent eigenaar en hoofdbewoner van een grondgebonden koopwoning in de gemeente Helmond. Denk aan een rijwoning, hoekwoning, 2-onder-1-kapwoning of vrijstaande woning;
  • De woning heeft een WOZ-waarde onder de 349.000 euro (gemiddelde WOZ-waarde in Helmond, peildatum 1 januari 2022). De WOZ-waarde kunt u vinden in het WOZ-waardeloket (wozwaardeloket.nl);
  • De koopwoning is vóór 1993 is gebouwd;
  • De koopwoning is slecht geïsoleerd. Dat betekent dat deze (voorlopig) energielabel D, E, F of G heeft. Het energielabel kunt u hier controleren: https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/;
  • Geen energielabel heeft maar wel 2 of meer bouwdelen slecht geïsoleerd zijn. Een bouwdeel is een dak, vloer, gevel (waaronder spouwmuur) of glas.
  • U vraagt subsidie aan voordat de maatregelen zijn uitgevoerd. Uitzondering hierop zijn isolatiemaatregelen uitgevoerd tussen 1 oktober 2023 en 31 maart 2024. U moet dan aantonen dat de maatregelen op natuurvriendelijke wijze zijn uitgevoerd;
  • Per woning kunt u maximaal tot 1200 euro aan subsidie aanvragen
  • U kiest voor een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Een overzicht van bedrijven die natuurvriendelijk isoleren kunt u vinden op natuurvriendelijkisoleren.nl;
  • U isoleert volgens minimale isolatiewaarden en minimale oppervlaktes. Deze regels vindt u hieronder per isolatietype.

Spouwmuurisolatie

  • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 1,1 [m2 K/w].
  • U laat minimaal 10 m2 spouwmuur isoleren.

Gevelisolatie

  • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 [m2 K/w].
  • U laat minimaal 10 m2 gevel isoleren.

Vloer- of bodemisolatie

  • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 [m2 K/w].
  • U laat minimaal 20 m2 van de bestaande vloer of bodem isoleren.

Dakisolatie

  • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 [m2 K/w].
  • U laat minimaal 20 m2 van het bestaande dak isoleren.

Zolder- of vlieringisolatie

  • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 [m2 K/w].
  • U laat minimaal 20 m2 van de bestaande zolder-/vlieringvloer isoleren.

HR++-glas

  • De isolatiewaarde van het HR++-glas (U-waarde) is maximaal 1,2 W/m2K.
  • Het minimaal geïsoleerde oppervlak is 8 m2.

Triple-glas

  • De isolatiewaarde (U-waarde) voor het Triple glas is maximaal 0,7 W/m2K én u vervangt de kozijnen door isolerende kozijnen met een Uf-waarde van maximaal 1,5 W/m2K.
  • Het minimaal geïsoleerde oppervlak is 8 m2.

Isolerend paneel

  • U heeft HR++-glas of triple-glas laten aanbrengen.
  • Het isolerend paneel toepassen heeft een lage isolatiewaarde (Ud-waarde) van maximaal 1.2 W/m2K of een hoge isolatiewaarde van maximaal 0,7 W/m2K.
  • Het minimaal geïsoleerde oppervlak bedraagt 8 m2.

Isolerende deur

  • U heeft HR++-glas of triple-glas laten aanbrengen.
  • De isolerende deur heeft een lage isolatiewaarde (Ud-waarde) van maximaal 1,5 W/m2K of een hoge isolatiewaarde van maximaal 1,0 W/m2K.
  • Het minimaal geïsoleerde oppervlak bedraagt 8 m2

Hulp en meer informatie

Wilt u advies over het isoleren van uw woning? De energiecoaches van het Energiehuis Slim Wonen helpen u graag met onafhankelijke voorlichting over energie besparen en het verduurzamen van uw woning. Maak een afspraak of kom langs tijdens het inloopspreekuur in de Torenstraat 3-5, Helmond. Bezoek de website van Energiehuis Slim Wonen voor meer informatie.

Uw Reactie
Uw Reactie