Omgevingswet

Wilt u iets doen in de fysieke leefomgeving, dan krijgt u vaak te maken met wet- en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan regels voor het (ver)bouwen van een huis of bedrijfspand, voor het kappen van een boom of het maken van de inrit. Er gelden vaak ‘algemene regels’ waar iedereen zich aan moet houden. Soms moet er een vergunning aangevraagd worden.

De regels die we voor de fysieke leefomgeving hebben, zijn sinds 1 januari 2024 samengevoegd in de Omgevingswet. Daarbij zijn ook procedures beter op elkaar afgestemd, zodat vergunningaanvragen beter en sneller afgehandeld kunnen worden. Met de Omgevingswet geldt: één wet, één loket, één procedure.

De Omgevingswet geeft ook meer ruimte. Ruimte aan de gemeente om eigen keuzes te maken, én ruimte voor ideeën en initiatieven van inwoners, ondernemers en andere partijen in de stad. In de Omgevingswet staat ook wat de mogelijkheden zijn om uw mening te geven over plannen en projecten van anderen.

In deze korte animatie krijgt u meer informatie over de Omgevingswet:

In de Omgevingswet zijn een aantal ‘instrumenten’ opgenomen, die de gemeente moet gaan gebruiken. Dit zijn de omgevingsvisie, omgevingsprogramma’s, het omgevingsplan en de omgevingsvergunning. 

Omgevingsvisie

Hierin leest u hoe de gemeente de ontwikkeling van haar grondgebied voor de langere termijn ziet. Waar gaan we nog huizen bouwen? Hoe gaan we om met onze bedrijventerreinen? Waar willen we natuur ontwikkelen? En waar zien we ruimte voor duurzame opwek van energie? Wilt u weten hoe Helmond hierover denkt? Bekijk hier de Omgevingsvisie Helmond.

Omgevingsprogramma's

Hierin wordt het beleid uit de Omgevingsvisie verder uitgewerkt en geconcretiseerd. Omgevingsprogramma’s kunnen thematisch zijn (bijvoorbeeld een woonvisie), maar ook gebiedsgericht (bijvoorbeeld een wijkontwikkelplan of gebiedsvisie).

Omgevingsplan

In het omgevingsplan komen alle regels te staan over de fysieke leefomgeving, deze regels gelden voor iedereen. Het omgevingsplan vervangt onder andere alle bestaande bestemmingsplannen. Ook regels  over de fysieke leefomgeving die nu in verordeningen staan, zoals in de APV en in de Erfgoedverordening, komen in het omgevingsplan. Het wordt dan gemakkelijker om te zien welke regels er gelden. Wilt u meer weten over het omgevingsplan? Op deze pagina vindt u meer informatie.

Omgevingsvergunning

We gebruikten de term ‘omgevingsvergunning’ al langer. Onder de Omgevingswet blijft deze term bestaan, wel wordt de reikwijdte verbreed. Dat betekent dat er nu meer met een omgevingsvergunning geregeld  kan worden dan vroeger. Meer informatie is beschikbaar op de pagina Vergunningen en ontheffingen.  

Informatie die u nu op verschillende plaatsen vindt, worden gebundeld in één digitaal loket, het Omgevingsloket. Hier kunt u checken of u een activiteit vergunningvrij kunt uitvoeren, een aanvraag omgevingsvergunning indienen en inzien welke regels gelden op een bepaald adres.

Kijk hier voor meer informatie over het Omgevingsloket van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).

Vanaf 1 januari 2024 treedt naast de Omgevingswet, ook de Wet Kwaliteitsborging voor Bouwen (Wkb) in werking. Het doel van de WKB is om de bouwkwaliteit te verhogen. Nu toetst de gemeente vooraf of uw bouwplan voldoet aan bouwtechnische voorschriften. Vanaf 1 januari 2024 doet de gemeente dit niet meer voor bouwwerken met een laag risico (gevolgklasse 1). Voorlopig geldt dit alleen voor nieuwbouw en nog niet voor verbouw.

Meer informatie

Heeft u nog vragen en kunt u de antwoorden niet vinden op deze pagina, neemt u dan contact met ons op via Contact | Gemeente Helmond

Uw Reactie
Uw Reactie