Kwaliteitsborging voor bouwen (Wkb)

Vanaf 1 januari 2024 zijn de ‘Omgevingswet’ en de ‘Wet kwaliteitsborging van kracht’. Deze heeft mogelijk gevolgen voor u op het moment dat u de aanvraag omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) indient. Om u te helpen bij het indienen van de aanvragen voor uw bouw-/verbouwplannen is een stappenplan beschikbaar. In onderstaande video worden de stappen uitgelegd.

Bouwen onder Kwaliteitsborging – stappenplan

 

Stap 1

Ga na of u een omgevingsvergunning nodig heeft voor het realiseren van uw bouwplan. Ga na onder welke gevolgklasse van de ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ uw bouwplan valt.

Stap 2

Is uw plan vergunningsplichtig, en valt het niet in gevolgklasse 1 van de ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’? Dan is een vergunningsaanvraag voldoende. Deze aanvraag moet uiteraard voldoen aan de eisen voor indiening. U voegt alle noodzakelijke gegevens toe zodat te controleren is of uw plan voldoet aan de regels.

Stap 3

Is uw plan vergunningsplichtig is en valt het wel onder gevolgklasse 1? Dan moet u een vergunningsaanvraag EN een bouwmelding indienen.

Let goed op voor welke onderdelen van uw bouwplan u een vergunningsaanvraag moet indienen. Belangrijk is ook dat u controleert welke gegevens nodig zijn voor uw aanvraag zodat goed te controleren is of deze voldoet aan de regels.

Wat geldt er voor de bouwmelding

  • U moet voor dat u kunt gaan bouwen een onafhankelijke kwaliteitsborger inschakelen/contracteren, een overzicht hiervan vindt u op www.registerkwaliteitsborgers.nl;
  • Uw kwaliteitsborger moet vooraf toetsen of uw bouwplan aan de technische regels voldoet;
  • Uw kwaliteitsborger moet vooraf vastleggen welke risico’s er zijn;
  • Uw kwaliteitsborger moet vooraf vastleggen welke maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat uw bouwplan uiteindelijk aan de regels voldoet.

De kwaliteitsborger moet een borgingsplan opstellen waarin hij de risicobeoordeling en controlemaatregelen vastlegt. Ook moet hij aangeven met welk kwaliteitsinstrument hij werkt.

Met dit borgingsplan moet u, of uw architect/bouwadviseur/aannemer, via het omgevingsloket een bouwmelding indienen bij de gemeente. Hierbij moet u ook aangeven welke kwaliteitsborger u heeft gecontracteerd. Deze bouwmelding moet u uiterlijk 4 weken voor dat u wilt gaan bouwen indienen bij de gemeente. Als de melding akkoord is ontvangt u daarvan een bevestiging.

Als de vergunning is verleend EN de melding akkoord is, mag u gaan bouwen.

Tijdens de bouw

Tijdens het bouwen controleert de kwaliteitsborger de bouwwerkzaamheden. Uw aannemer moet tijdens de bouw een dossier bijhouden waarmee hij vastlegt wat hij precies bouwt en aantoont dat hij voldoet aan de regels en het borgingsplan. De kwaliteitsborger en de aannemer moeten ervoor zorgen dat eventuele fouten tijdens de bouw worden verholpen.

Gereed melden

Als uw bouwplan klaar is en aan alle regels voldoet stelt de kwaliteitsborger een verklaring op. Deze verklaring moet u samen met het dossier van de aannemer (inclusief tekeningen en berekeningen van het bouwwerk, gebruiksfuncties, gebruikte materialen, handleidingen en onderhoudsrichtlijnen voor installaties/apparatuur etc.) als gereedmelding naar de gemeente sturen. Na 10 werkdagen mag u uw bouwwerk in gebruik nemen.

Meer informatie

Uw Reactie
Uw Reactie