- Inwoner
- Bouwen en Wonen
- Wonen en ouder worden
Wonen en ouder worden
Ouder worden brengt veranderingen met zich mee. Misschien wilt u graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. In uw eigen huis, in een aangepaste woning of op een plek waar u extra zorg kunt krijgen als dat nodig is. Het is fijn om daar op tijd over na te denken. Wat zijn uw wensen voor de toekomst? Welke mogelijkheden zijn er om prettig te blijven wonen? En waar kunt u terecht voor hulp of advies? Op deze pagina vindt u informatie hierover.
Ouder worden brengt veranderingen met zich mee. Daarom is het verstandig om op tijd na te denken over uw toekomstige woonwensen. Wilt u bijvoorbeeld zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Of denkt u aan verhuizen naar een woning die beter bij uw situatie past? Praat hierover met uw partner, kinderen, familie of mensen in uw omgeving. Zo kunt u samen kijken naar wat u nu al kunt regelen.
Wilt u tips en hulpmiddelen?
Dan kunt u terecht op:
- De website Praat Vandaag Over Morgen (Initiatief van ActiZ);
- De website www.seniorenzelfaanzet.nl (seniorenverenigingen van Noord-Brabant, Zeeland en Overijssel);
- De website van ZO (zorg en ondersteuning) Helmond;
- Ook bestaan er handige vragenlijsten, zoals de Huistest. Hiermee ontdekt u welke woon- en zorgwensen u belangrijk vindt. Lees meer over de Huistest.
Wilt u liever persoonlijk advies?
U kunt ook een bijeenkomst bijwonen over dit onderwerp, bijvoorbeeld georganiseerd door Senioren Brabant. Houdt de aankondigingen hierover in de gaten, bijvoorbeeld in uw wijkkrant of op de hierboven genoemde websites.
Wilt u uw woning aanpassen zodat u er prettig kunt blijven wonen, ook als u ouder wordt? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.
Heeft u een huurwoning?
Neem dan eerst contact op met uw verhuurder. Voor aanpassingen heeft u vaak toestemming nodig. Sommige verhuurders denken graag met u mee en kunnen kleine aanpassingen direct uitvoeren.
Heeft u een koopwoning?
Dan kunt u zelf uw woning aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan bredere deuren, een inloopdouche of het weghalen van drempels. Bespreek grotere verbouwingen altijd met uw financieel adviseur. Zo weet u wat er mogelijk is.
Wilt u weten hoe uw woning toekomstbestendig kan worden?
Op websites zoals www.seniorenbrabantzeeland.nl en www.seniorenzelfaanzet.nl vindt u handige vragenlijsten.
Wilt u grotere aanpassingen doen?
Misschien komt u in aanmerking voor een Blijverslening. Daarmee kunt u tegen gunstige voorwaarden geld lenen. Lees meer over de Blijverslening.
Ervaart u nu al beperkingen door ouderdom of ziekte?
Dan kunt u misschien hulp krijgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Lees meer over de wet maatschappelijke ondersteuning.
Wilt u verhuizen naar een woning die beter past bij uw wensen of situatie? In Helmond zijn er verschillende mogelijkheden voor ouderen die comfortabel en veilig willen blijven wonen.
Heeft u een huurwoning?
Neem contact op met uw woningcorporatie of verhuurder. Samen kunt u kijken welke seniorenwoningen beschikbaar zijn. Op www.wooniezie.nl vindt u een overzicht van woningen die speciaal geschikt zijn voor senioren.
Woont u nu in een grote huurwoning?
Misschien kunt u gebruikmaken van de regeling ‘Van Groot naar Beter Wonen’. Deze regeling is bedoeld voor senioren die kleiner en gelijkvloers willen wonen. Uw woningcorporatie kan u hier meer over vertellen. Woningcorporaties in Helmond:
- Bergopwaarts
Website: https://www.bergopwaarts.nl - Compaen
Website: https://www.compaen.nl - Volksbelang Helmond
Website: https://www.volksbelanghelmond.nl - woCom
Website: https://www.wocom.nl - Woonbedrijf
Website: https://www.woonbedrijf.com - Woonpartners
Website: https://www.woonpartners.nl
Heeft u een koopwoning?
Neem dan contact op met een makelaar. Die kan u helpen om een woning te vinden die beter past bij uw wensen. Bespreek ook met uw financieel adviseur wat de gevolgen zijn voor uw hypotheek en financiën.
Wilt u meer weten over nieuwbouwprojecten?
Bekijk de nieuwbouwplannen die nu in ontwikkeling zijn.
Bent u geïnteresseerd in een bouwkavel om zelf een woning te bouwen?
Lees meer over bouwkavels in Helmond.
Twijfelt u over de verhuizing?
Er zijn verhuiscoaches en opruimcoaches die u kunnen helpen. Zoek online naar aanbieders in Helmond of vraag uw verhuurder naar mogelijkheden. Hier zijn vaak wel kosten aan verbonden.
Wilt u een familielid bij u laten wonen om beter mantelzorg te kunnen geven? Dan zijn er mogelijkheden om een mantelzorgwoning in uw tuin, aan uw huis of in een bestaand bijgebouw te maken.
Belangrijk is dat er sprake is van een mantelzorgrelatie. Dit betekent dat u intensieve zorg geeft aan degene die bij u komt wonen. Als het nodig is, vragen wij een professional van de gemeente om deze mantelzorgrelatie te bevestigen
Wat is een mantelzorgwoning?
Een mantelzorgwoning is een woning die u op uw eigen terrein bouwt of verbouwt voor iemand die zorg nodig heeft. Dat kan bijvoorbeeld een ouder familielid zijn. Het kan ook dat de persoon die mantelzorg geeft, in de mantelzorgwoning komt wonen, terwijl u in uw eigen huis blijft
Voorbeelden van een mantelzorgwoning zijn:
- Een losse woning in de tuin plaatsen
- Een aanbouw aan uw bestaande huis maken
- Uw garage of tuinhuis ombouwen tot een woonruimte
Stappenplan voor het aanvragen van een mantelzorgwoning
Stap 1: Vooroverleg aanvragen
Dien eerst een voorlopige aanvraag in via het Omgevingsloket. Vermeld duidelijk dat het om een conceptaanvraag gaat. De gemeente denkt dan met u mee voordat u de definitieve aanvraag doet.
Stap 2: Definitieve aanvraag indienen
Na een positief advies dient u via hetzelfde Omgevingsloket de officiële aanvraag in voor de bouw of verbouwing.
U kunt uw aanvraag starten via: omgevingswet.overheid.nl.
Moet ik medische informatie delen?
Bij uw aanvraag via het Omgevingsloket hoeft u nog geen medische gegevens aan te leveren. Later in het proces neemt een medewerker van de Wmo eventueel contact met u op om de medische gegevens te bespreken. Dit gebeurt vertrouwelijk volgens de privacywetgeving.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de voorwaarden voor het bouwen van een mantelzorgwoning? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid: Welke regels gelden er voor de bouw van een mantelzorgwoning?
Heeft u hulp nodig bij uw aanvraag? Neem dan contact op met het Team Vergunningen van de gemeente Helmond via de contactpagina van de gemeente of mail naar: omgevingsvergunningen@helmond.nl.
Wat kan ik doen als mijn partner, ouder of familielid meer woonzorg nodig heeft?
Heeft uw partner, ouder of naaste steeds meer zorg nodig om veilig en prettig te kunnen wonen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.
Wonen met ondersteuning in de eigen woning
Uw familielid kan mogelijk langer thuis blijven wonen met extra ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het huishouden, aanpassingen aan de woning of begeleiding. Voor deze hulp kunt u een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Meer informatie vindt u hier: Zorg en ondersteuning | Gemeente Helmond.
Wonen met intensieve zorg of verhuizen naar een woonzorglocatie
Is ondersteuning thuis niet meer voldoende? Dan kan het nodig zijn om extra zorg te regelen, zoals verpleegkundige zorg aan huis. U kunt hierover contact opnemen met uw huisarts. De huisarts kan helpen bij het aanvragen van een indicatie voor langdurige zorg.
In sommige gevallen is verhuizen naar een woonzorglocatie of verpleeghuis de beste optie. Wilt u meer weten over hoe dit werkt? Kijk dan op deze websites:
- Naar een verpleeghuis verhuizen: wat moet ik regelen? | Rijksoverheid
- Verhuizen naar het verpleeghuis | MantelzorgNL
Woonzorgmogelijkheden in Helmond
Wilt u weten welke woonzorglocaties er zijn in en rondom Helmond? Bezoek dan Zorgkaart Nederland. Hier vindt u een overzicht van zorgaanbieders en woonzorginitiatieven in de regio.
Financiële gevolgen
Verhuizen naar een woonzorglocatie kan financiële gevolgen hebben, bijvoorbeeld een eigen bijdrage. Op de genoemde websites vindt u ook rekenvoorbeelden en uitleg over de kosten.
Welke andere mogelijkheden zijn er om prettig en veilig te blijven wonen?
Er zijn verschillende manieren om fijn en vertrouwd te blijven wonen, ook als uw situatie verandert.
Iemand bij u laten inwonen
Heeft u kamers over? U kunt iemand bij u laten inwonen. Dit kan prettig zijn, vooral als u samen afspreekt om een beetje naar elkaar om te kijken. Meer informatie hierover vindt u op: Kamerbewoning | Gemeente Helmond.
Uw woning splitsen
Woont u in een grote woning? Dan kunt u mogelijk uw huis splitsen in twee aparte woningen. Dit kan een goede oplossing zijn om langer zelfstandig te blijven wonen. Meer informatie hierover vindt u op: Splitsen van woning of kavel | Gemeente Helmond.
Hulp, ondersteuning en zorg aanvragen
Heeft u vragen over hulp in huis, dagbesteding, vervoer of andere vormen van ondersteuning? Dan kunt u terecht bij de gemeente Helmond via: Zorg en ondersteuning | Gemeente Helmond.