Afvalinzameling

Door nog beter afval te scheiden en minder restafval over te houden, werken we samen aan de verduurzaming en het betaalbaar houden van de Helmondse afvalinzameling. Lees hier meer over het scheiden van afval.

Helmonders met een restafvalcontainer betalen een lager basistarief en een extra bedrag per lediging, dat ingaat vanaf de 7e lediging van de restafvalcontainer. Zo stimuleren we tot betere afvalscheiding.

Scheidt u uw afval beter, dan hoeft u uw restafvalcontainer minder vaak te laten legen. En dat scheelt u in de kosten voor restafval.  Wilt u weten welk afval u gescheiden kunt aanbieden? Of twijfelt u welk afval waarbij mag? Maak dan gebruik van een van onze tips:

Laagbouw (woningen met restafvalcontainer)

Uw afvalstoffenheffing is vanaf dit jaar gesplitst in een vast en een variabel deel. Het vaste deel is het basistarief. Dat bestaat uit:

  • het legen van de groente-, fruit- en tuinafval (gft)-container;
  • het ophalen van de zakken voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons (pmd);
  • oud papier;
  • klein chemisch afval (kca-bus 2x per jaar);
  • het gebruik van de brengvoorzieningen voor glas en textiel;
  • de eerste zes ledigingen van de restafvalcontainer. Zet u uw restafvalcontainer minder dan 6 keer per jaar aan de straat? Dan betaalt u toch het volledige basistarief. Zet u uw restafvalcontainer meer dan 6 keer per jaar aan de straat? Dan betaalt u vanaf de 7e lediging een extra bedrag per lediging. Dat is het variabele tarief. 

De hoogte van het basistarief en het variabele tarief hangt af van het formaat van uw restafvalcontainer. U vindt deze tarieven in de tabel hieronder.

  Basistarief

Variabel tarief 

(vanaf de 7e lediging van uw restafvalcontainer)

140 liter (restafval) 197,46 euro per jaar 5,00 euro per lediging
240 liter (restafval) 219,06 euro per jaar 8,60 euro per lediging

Hoogbouw (appartementen en Brandevoort De Veste)

Bij de hoogbouw zamelen we nu nog geen groente-, fruit- en tuinafval (gft) apart in. Hoogbouwbewoners moeten dat nu nog noodgedwongen bij het restafval doen. Daarom betalen zij dit jaar één vast tarief, namelijk 237,46 euro per huishouden. Dit bedrag staat gelijk aan 14 keer het legen van een 140 liter restafvalcontainer.

Heeft u meer dan één restafvalcontainer? Dan betaalt u de basisheffing voor uw grootste restafvalcontainer. Hierin zitten de eerste zes ledigingen voor deze container inbegrepen. Vanaf de zevende lediging van deze container betaalt u het variabele tarief per lediging. Voor elke extra restafvalcontainer die u heeft, betaalt u alleen het variabele tarief per lediging, maar wel meteen vanaf de 1e lediging.

Het lijkt misschien op het eerste gezicht dat u altijd duurder uit bent met diftar, maar dat is niet waar. Als we geen diftar hadden ingevoerd, dan zou de afvalstoffenheffing in 2021 voor iedereen met 15% omhoog zijn gegaan. Dit vanwege de gestegen kosten voor de verwerking van restafval. Door minder restafval te maken, kunnen we de stijging van de afvalstoffenheffing beperken en tegelijk werken aan de landelijke doelstellingen voor afvalscheiding. Daarom geldt sinds 1 januari: hoe beter u uw afval scheidt, hoe minder afvalstoffenheffing u betaalt. U heeft met diftar dus zelf invloed op hoeveel afvalstoffenheffing u betaalt. Als u goed uw afval scheidt en minder restafval maakt, kunt u goedkoper uit zijn dan wanneer diftar niet was ingevoerd. Dit leggen we uit in een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld

Heeft u één 140 liter restafvalcontainer en zet u deze in 2021 niet meer dan 14 keer aan de straat? Dan bent u goedkoper uit dan wanneer diftar niet was ingevoerd. Zet u uw restafvalcontainer in 2021 niet meer dan 9 keer aan straat? Dan bent u zelfs goedkoper uit dan vorig jaar. Kijk in de tabel hieronder voor de resultaten van deze rekensom.

In gemeenten die al langer diftar hebben, is gebleken dat diftar inwoners helpt om hun afval beter te scheiden en zo minder restafval over te houden. Gemiddeld zet een huishouden in een diftar-gemeente hun 140 liter restafvalcontainer nog 14 keer per jaar aan straat.

 
      met diftar met diftar met diftar als diftar niet was ingevoerd
      0 tot 6 keer ledigen restafval-container

9 keer ledigen restafval-container

14 keer ledigen restafval-container

= prijsstijging van 15% t.o.v. 2020
Restafval-container Gft-container Kosten 2020 Kosten 2021 Kosten 2021 Kosten 2021 Kosten 2021
140 liter 140 liter of 240 liter € 213,12 € 197,46 € 212,46 € 237,46 € 245,09
240 liter 140 liter € 246,72 € 219,06 € 244,86 € 287,86 € 283,73
240 liter 240 liter € 280,32 € 219,06 € 244,86 € 287,86 € 322,37


Wilt u voor elk aantal ledigingen weten wat u gaat betalen? Kijk dan bij de vraag `Totale kosten per aantal ledigingen restafvalcontainer´. 

Hoe beter u uw afval scheidt, hoe minder vaak uw restafvalcontainer aan straat hoeft en hoe minder afvalstoffenheffing u betaalt. Wilt u weten welk afval u gescheiden kunt aanbieden? Of twijfelt u welk afval waarbij mag? Kijk dan in DeAfvalApp op www.deafvalapp.nl en login met uw postcode en huisnummer. Of download DeAfvalApp gratis in de App Store of Google Play Store.

Klik hier om uw ledigingen in te zien. Let op: Dit is alleen mogelijk voor de hoofdbewoner.

Wilt u weten wanneer het afval bij u wordt opgehaald? Of welk afval waarbij mag? Ga dan naar uw persoonlijke afvalkalender op www.deafvalapp.nl of download DeAfvalApp op uw smartphone of tablet. Zo mist u nooit een ophaaldag!

Wilt u een bezoek brengen aan de milieustraat? Dan maakt u eerst een afspraak. Dat kan online of telefonisch via 14 0492.

Uw Reactie
Uw Reactie