Veelgestelde vragen afvalinzameling

Door nog beter afval te scheiden en minder restafval over te houden, werken we samen aan de verduurzaming en het betaalbaar houden van de Helmondse afvalinzameling. Hier leest u de veelgestelde vragen en antwoorden.

Controleer zelf de volgende dingen:

 • Stond uw container op de goede dag aan straat? Controleer de ophaaldag in DeAfvalApp of op www.deafvalapp.nl.
 • Stond de container vóór 07.30 uur aan straat? De vuilniswagen komt namelijk niet altijd op dezelfde tijd langs. Soms moet de wagen een andere route rijden, bijvoorbeeld door een dichte straat. Daarom moet uw container altijd op de ophaaldag voor 07.30 uur aan straat staan. Zo loopt u de vuilniswagen niet mis.
 • Zit er verkeerd afval in de container? In DeAfvalApp of op www.deafvalapp.nl ziet u welk afval er in de container mag. Bij twijfel gebruik de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.
 • Zit het afval vast in de container? Dan kunnen wij de container niet leeg maken. Maak het afval los en zet de container de volgende inzamelronde weer aan straat.
 • Zit er een kaart aan de container? U leest op de kaart waarom de container niet is leeg gemaakt.

Ging een van deze dingen mis? Dan komen wij niet terug om uw container leeg te maken. Neem de container mee naar huis en verbeter wat mis ging. U kunt de container de volgende ophaaldag dan weer aan straat zetten.

Klik hier om zelf uw container te wisselen via het e-loket. Dat kan op elk moment. Of bel ons tijdens openingstijden op 14 0492.

Goed om te weten:

 • Een container wisselen kan geld kosten (zie hieronder).
 • Woont u samen? Dan kan de bewoner die de afvalstoffenheffing betaalt de wissel aanvragen in het E-loket.
 • Op de afgesproken wisseldag zet u de container voor 07.30 uur voor uw woning. Doe dit zo dicht mogelijk bij uw voordeur, op een plek die wij goed kunnen zien.
 • U hoeft niet thuis te zijn voor de wissel.
 • Zorg dat de container leeg is.

Kosten

 • Bent u verhuisd? Dan kunt u binnen 2 maanden 1 keer gratis de containers gratis wisselen.
 • Bent u verhuisd naar een nieuwbouwhuis? Dan kunt u binnen 2 maanden na uw verhuizing 1 keer gratis containers laten plaatsen. 
 • Alle andere wisselingen kosten €30,-.

Meld dit direct bij ons. Dat kan digitaal via de knop hieronder. U ontvangt dan binnen 2 weken van ons bericht. Wanneer uw container kwijt is, krijgt u gratis eenzelfde container ervoor terug.

Let op: is uw restafvalcontainer kwijt en gebruikt iemand anders uw container? Dan blijft u de kosten van de ledigingen betalen! Meld het dus meteen wanneer uw container kwijt is. Dan zetten wij de chip in de container uit, zodat deze niet meer leeggemaakt kan worden.

Controleer zelf de volgende dingen:

 • Zat uw plastic afval in een doorzichtige PMD-zak? Kijk hier waar u gratis PMD-zakken kunt halen.
 • Stond of hing of uw plastic afval op de goede dag aan straat? Controleer de ophaaldag in DeAfvalApp of op www.deafvalapp.nl.
 • Stond de PMD-zak vóór 07.30 uur aan straat? De vuilniswagen komt namelijk niet altijd op dezelfde tijd langs. Soms moet de wagen een andere route rijden, bijvoorbeeld door een dichte straat. Daarom moet uw afval altijd op de ophaaldag voor 07.30 uur aan straat staan. Zo loopt u de vuilniswagen niet mis.
 • Zit er verkeerd afval in de PMD-zak? Dan wordt deze niet meegenomen, omdat de hele vracht anders kan worden afgekeurd voor recycling. In DeAfvalApp of op www.deafvalapp.nl ziet u welk afval er in de PMD-zak mag. Bij twijfel gebruik de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Ging een van deze dingen mis? Dan komen wij niet terug om uw afval op te halen. Neem uw plastic afval terug mee naar huis en verbeter wat er mis ging. U kunt de PMD-zak de volgende ophaaldag dan weer aan straat zetten.

Alle ophaaldagen vindt u in DeAfvalApp. Kijk hiervoor op www.deafvalapp.nl. Of download DeAfvalApp op uw telefoon of tablet. U kunt dan herinneringen voor de ophaaldagen instellen. Zo mist u nooit een ophaaldag!

Wij maken de gezamenlijke afvalbakken, kledingbakken en glasbakken regelmatig leeg. De afvalinzamelaar houdt goed in de gaten hoe vol de gezamenlijke afvalbakken, kledingbakken of glasbakken zitten. Zitten zij elke week te vol? Dan zetten wij er of een afvalbak bij of we maken de bak vaker leeg. U hoeft ons hier dus niet voor te bellen.

U betaalt alleen een extra bedrag voor elke keer dat uw restafvalcontainer wordt leeg gemaakt. U betaalt niet extra voor het leeg maken van de containers voor GFT en papier. U betaalt ook niets extra voor het aan straat zetten van uw PMD (verpakkingen van plastic en metaal, en drankkartons).

Het laten leeg maken van de restafvalcontainer kost in 2023:

 • Kleine restafvalcontainer (140 liter): € 5,65 per lediging.
 • Grote restafvalcontainer (240 liter): € 9,72 per lediging

Heeft u meer dan 1 restafvalcontainer? Dan betaalt u deze bedragen ook voor iedere lediging van de andere restafvalcontainer(s). 

Wilt u weten welk basisbedrag u voor de afvalinzameling betaalt? Of woont u in een appartement of in De Veste? Klik dan hier voor alle prijzen.

Voor uw afvalkosten in 2023 wordt maximaal € 251,72 kwijtgescholden. Dat is:

 • Bij een kleine restafvalcontainer (140 liter): de basiskosten en maximaal 8 ledigingen.
 • Bij een grote restafvalcontainer (240 liter): de basiskosten en maximaal 4 ledigingen.

Laat u uw restafvalcontainer in 2023 vaker leeg maken? Dan moet u de kosten van deze extra ledigingen zelf betalen. Klik hier voor de prijzen. En kijk zelf regelmatig in het E-loket hoe vaak u de container al heeft laten leeg maken. Let op: dit kan alleen de hoofdbewoner doen. 

U kunt ook zelf besparen op de kosten. Door uw afval goed te scheiden houdt u minder restafval over. Uw restafvalcontainer hoeft dan minder vaak aan straat. Zet de container ook pas aan straat wanneer deze vol is. Zo houdt u het aantal ledigingen laag. Wilt u weten welk afval u kunt scheiden? Kijk dan op www.deafvalapp.nl of download DeAfvalApp op uw telefoon of tablet.

Hoeveel korting krijg ik in 2023?

Met een medische indicatie kunt u dit jaar maximaal € 113,- korting krijgen. De korting wordt alleen gegeven op de kosten voor het leegmaken van uw restafvalcontainer. Met € 113,- korting kunt u in 2023:

 • Eén restafvalcontainer van 140 liter 20 keer aan straat zetten zonder daarvoor te betalen. Vanaf de 21e keer betaalt u de ledigingen wel. Bijvoorbeeld: u zet de restafvalcontainer 26 keer aan straat (dat is elke 2 weken). Dan betaalt u voor 6 ledigingen. Dat was de afgelopen 2 jaar ook zo. Klik hier voor de prijzen.
 • Eén restafvalcontainer van 240 liter 12 keer aan straat zetten zonder daarvoor te betalen. Vanaf de 13e keer betaalt u de ledigingen wel. Klik hier voor de prijzen.

Let op: het maximale kortingsbedrag van € 113,- geldt voor een heel kalenderjaar (365 dagen). Vraagt u halverwege het kalenderjaar een medische indicatie aan? Dan krijgt u alleen korting voor de resterende dagen van het jaar. Dit bedrag is dan lager dan € 113,-.

Wilt u een medische indicatie aanvragen?

Stuur dan een e-mail naar gemeente@helmond.nl. U moet ook verklaring van de dokter meesturen waarin staat dat u om medische redenen meer afval heeft.

Ik ga verhuizen, moet ik dit doorgeven?

Nee dit hoeft niet. De korting verhuist automatisch met u mee. Verhuist u naar een huis met eigen containers en staan daar andere containers dan u gewend was?

Dan kunt u binnen 2 maanden na uw verhuizing 1 keer gratis uw containers wisselen Klik hier om zelf uw container te wisselen via het e-loket. Let op: dit kan alleen de hoofdbewoner doen.

Hoe kan ik korting vanwege een medische indicatie aanvragen?

Vraag aan uw dokter een verklaring waarin staat dat u om medische redenen meer afval heeft. Mail deze verklaring met uw naam en adres naar gemeente@helmond.nl. U ontvangt dan van ons bericht of de korting vanwege een medische indicatie is goedgekeurd.

Uw medische indicatie wordt elk jaar opnieuw verlengd

Verandert uw situatie en heeft u geen medische indicatie meer nodig? Dan moet u dat wel aan ons doorgeven. Mail hiervoor naar gemeente@helmond.nl. Of bel ons tijdens openingstijden op 14 0492.

Uw Reactie
Uw Reactie