Bladafval

In het najaar verliezen veel bomen bladeren. Op deze plek leest u hoe en wanneer we al die bladeren opruimen, hoe u ons daarbij kunt helpen en waarom we in plantsoenen en gazons het blad bewust laten liggen.

Vanaf oktober ruimen we bladeren op

Het hangt van het weer af wanneer de bladeren van de bomen vallen. Hoe warmer het is, hoe later de bladeren vallen. In de week van 9 oktober starten we met het plaatsen van de bladkorven. Het kost een paar dagen voordat alle korven zijn geplaatst.

Zodra het blad ook echt gevallen is, starten we met het opruimen van de bladeren met onze veegwagens. We starten niet op alle plekken op dezelfde tijd. Want niet overal staan dezelfde bomen. En de ene boomsoort verliest sneller blad dan de andere.

Veeg-zuigwagens ruimen het meeste blad op 

Het opruimen van bladafval gaat het snelste met de veeg-zuigwagens die door de stad rijden. Het blad wordt eerst met blazers bij elkaar geblazen. Daarna zuigt de veeg-zuigwagen de bladeren op. Op deze manier ruimen we snel en goed veel blad op.

We plaatsen ook bladkorven

Het meeste blad ruimen we dus met machines op. Hiernaast kunt u het blad op de stoep ook kwijt in 1 van de 400 bladkorven die in onze stad staan. Deze bladkorven zijn een extra service om opgeruimde bladeren van de stoep in kwijt te kunnen. Elke week worden de bladkorven geleegd.

Niet in elke straat staat een bladkorf

De korven moeten op een veilige manier gevuld kunnen worden. Ze moeten ook goed bereikbaar zijn voor de tractor die de korven leegmaakt.

Omdat de meeste bladeren al door de veeg-zuigwagens worden opgeruimd, hebben we een beperkt aantal korven ter beschikking. Staat er in uw straat geen korf en wilt u er wel graag één? Meld dit dan via onze website. Dan kijken we of er volgend jaar een korf beschikbaar is om te plaatsen. Voor dit jaar is voor alle korven al een plek bepaald.

We plaatsen geen korven op industrieterreinen en andere plekken met weinig woningen.

We legen de bladkorven elke week

Dit gebeurt meestal op vaste dagen door onze groenaannemer. Op de volgende dagen worden de korven geleegd:

  • Maandag: Helmond Noord, Binnenstad, Brouwhuis en Rijpelberg
  • Dinsdag: Vervolg Binnenstad en Industrieterreinen
  • Woensdag Helmond West en Mierlo-Hout
  • Donderdag/Vrijdag: Stiphout en Brandevoort

Soms wijzigt er iets in de planning.

Is de korf vol? Dan mag u het blad op een hoop naast de korven leggen. We ruimen dit dan op als we de korf legen.

De korven zijn alleen voor bladafval

Takken, stronken, groente-, fruit- en tuinafval en overig afval horen niet thuis in de bladkorven. Dit kunt u kwijt in uw eigen groencontainer. Zit er toch ander afval in de bladkorf dan bladeren? Dan levert dit problemen op met het legen van de korf. De bladkorf wordt dan ook meteen verwijderd.

Blad in plantsoenen en op gazons laten we liggen

Dit doen we omdat blad goede meststof is voor bomen, planten en gras. Het blad verteert snel en zorgt zo voor extra voedingsstoffen in de bodem. Ook zorgt het blad ervoor dat water beter wordt vastgehouden en de grond in de zomer minder snel uitdroogt. Alleen wanneer er erg veel blad in plantsoenen en gazons ligt wordt een deel opgeruimd. 

Op het gazon wordt het blad eerst heel fijn versnippert door een machine. Dit zorgt ervoor dat het blad snel wordt opgenomen door het gazon en dat het niet wegwaait. 

Meer informatie

Lees de veel gestelde vragen onderaan deze pagina voor meer informatie over hoe we omgaan met blad ruimen en bladkorven. Via deze link kunt u een melding doen voor schade, vernielingen of het verdwijnen van een bladkorf.

Locaties (nieuwe) bladkorven

Op de volgende locaties zijn dit seizoen nieuwe bladkorven geplaatst: 

• Korte Tivoli 

• Van Duinhovenstraat (2x) 

Via onderstaande links kunt u zien op welke locaties de bladkorven staan:   

Industrieterrein-Zuid (PDF) 

Binnenstad en Centrum (PDF) 

Brandevoort (PDF) 

Brouwhuis (PDF) 

Dierdonk (PDF) 

Helmond-Noord (PDF) 

Helmond-Oost (PDF) 

Helmond-West (PDF) 

Mierlo-Hout (PDF) 

Rijpelberg (PDF) 

Stiphout (PDF) 

Warande (PDF) 

Veelgestelde vragen

Nee, we plaatsen geen extra bladkorven op aanvraag. Het meeste blad wordt door onze veegwagen opgeruimd. Wel kunt u uw wens doorgeven. Wanneer een korf beschikbaar komt wordt deze het volgende jaar geplaats op basis van een aanvraag.

U mag het blad op een hoop naast de korven leggen. Dit wordt elke week met het legen van de korf opgeruimd. Ook kunt u via een melding vragen om de straat een keer extra te laten vegen

Heeft u geen korf in de buurt staan? Dan kunt u het blad op een hoop vegen op de stoep of naast een boom. Dit blad wordt dan met de veegwagen opgeruimd. Om verstoppingen van het riool te voorkomen geen blad in de goot vegen.

In de week van 18 december. Na half december is het meeste blad gevallen. De rest van het blad ruimen we op met de veegwagens. Om verkeerd gebruik van de korven te voorkomen worden deze weggehaald.

Dat ligt eraan hoeveel bladeren er vallen in een straat of wijk. De veegwagen komt niet op een vaste dag langs.

Dit ruimen we voor een deel op samen met het blad. Als de bladkorven zijn weggehaald na 18 december stoppen we ook met het vegen van eikels. Ervaart u dan overlast van gevallen eikels, maak dan een melding.

Uw Reactie
Uw Reactie