Hulp bij geldzorgen

Alles wordt duurder. We merken het allemaal, bijvoorbeeld bij de boodschappen en energie. Daardoor hebben steeds meer Helmonders moeite met rondkomen. Dat zijn niet alleen meer inwoners met een minimuminkomen. Ook inwoners met een inkomen daarboven hebben het moeilijk. Heeft u moeite met rondkomen of geldzorgen? Kunt u belangrijke dingen in uw leven moeilijk betalen? Dan kunnen wij u samen met andere organisaties helpen. Op deze pagina leest u wat u kunt aanvragen en waar u terecht kunt voor hulp.

Heeft u een (gezamenlijk) netto inkomen tot ongeveer 2360 euro per maand? Dan kunt u misschien een eenmalige energievergoeding krijgen 

Op deze pagina staan de voorwaarden en met welk inkomen u de vergoeding kunt aanvragen. U kunt hier ook een digitale aanvraag doen. Doe dit voor 31 december 2022.

Wilt u hulp bij de aanvraag?
Om u te informeren en helpen zijn overal in Helmond spreekuren en inloopmomenten. De mensen daar weten precies of u de vergoeding kan krijgen. Ze kunnen meteen samen met u de aanvraag goed doen. Zo staat het geld het snelst op uw rekening. Bekijk hier wanneer en waar deze momenten plaatsvinden.

Tips, advies en ondersteuning bij geldzorgen

Hieronder staat allerlei informatie die u hopelijk op weg helpt. Van algemene tips om energie of kosten te besparen tot vergoedingen. Wilt u liever iemand spreken? Bel ons gerust via 14 0492 en kies optie 2. We bieden u graag een luisterend oor en denken mee over de mogelijkheden.

De energieprijzen zijn flink gestegen. Het Rijk heeft maatregelen aangekondigd zodat we minder hoeven te betalen. Maar u kunt zelf ook verschillende dingen doen om energie te besparen. Meer informatie leest u hieronder.

   

Als u niet reageert op betalingsherinneringen mag uw energieleverancier de levering van energie afsluiten. Uw energiebedrijf mag u niet afsluiten als u een betalingsregeling heeft of schuldhulpverlening heeft aangevraagd. Neem dus vooral contact op met de energieleverancier en de gemeente als u de rekening niet meer kunt betalen. Vraag hulp. Dan wordt u niet zomaar afgesloten.

Heeft u een laag inkomen? Dan zijn er meerdere vergoedingen die u kunt krijgen.

U heeft een laag inkomen (tot 120% van het minimuminkomen) als uw netto maandinkomen (exclusief vakantiegeld) niet hoger is dan:

 
Gezinssamenstelling

21 jaar tot AOW-

leeftijd
Vanaf AOW-leeftijd
Alleenstaand € 1.256,08 € 1.397,27
Alleenstaande ouder € 1.614,96 € 1.703,53
Samenwonend/getrouwd € 1.794,40 € 1.892,81

Bent u jonger dan 21 jaar? Dan gelden er net iets andere bedragen. Bel naar 14 0492 optie 2, dan kijken we met u mee.

Energietoeslag is tijdelijk voor een grotere groep inwoners beschikbaar

Heeft u een (gezamenlijk) netto inkomen tot ongeveer 2360 euro per maand? Dan krijgt u misschien de eenmalige energievergoeding. Klik op ‘energietoeslag’ voor alle informatie.

Energietoeslag Collectieve aanvullende verzekering Kwijtschelding Bijzondere bijstand Individuele inkomenstoeslag   

We kunnen ons voorstellen dat u het aanvragen van vergoedingen lastig vindt. Of u weet niet zeker welke vergoeding(en) u kunt krijgen.

Wilt u zelf kijken waar u recht op heeft?
Op de website www.berekenuwrechtplus.nl kunt u zien waar u allemaal voor in aanmerking komt. Om daarachter te komen krijgt u een aantal vragen. 

Wilt u hierbij hulp van een persoon?
Neem dan contact op met de formulierenbrigade van LEV Helmond voor het maken van een afspraak. De formulierenbrigade bestaat uit vrijwilligers die naast ondersteuning bij het aanvragen ook kunnen kijken op welke vergoedingen u recht heeft. Zij helpen u graag verder. De formulierenbrigade is telefonisch bereikbaar op (0492) 59 89 89.

Maakt u zich zorgen over geld of een (beginnende) schuld? Lukt het u niet altijd om alle rekeningen te betalen? De stress kan groot zijn. Dan kunt u behoefte hebben aan iemand om uw zorg of vraag mee te delen. Of een budgetcoach die even meekijkt en die kan ondersteunen om weer overzicht te krijgen over uw geldzaken. Hieronder vindt u meer informatie over de budgetcoaches, welke hulp u kan krijgen bij geldzorgen of schulden en tips om te besparen.

Iedereen heeft weleens een moment waarop het minder gaat. Durf op zo’n moment vooral om hulp te vragen. Onze hulp is gratis. Belangrijk om te weten: hulp vragen verplicht u tot helemaal niets. Heeft u vragen over geldzaken? Bel 14 0492, optie 2.

Budgetcoaches Bespaartips
Hulp bij schulden 

Heeft u een minimum inkomen tot 120%? Dan zijn er allerlei organisaties in de stad die u graag helpen.

U heeft een laag inkomen (tot 120% van het minimuminkomen) als uw netto maandinkomen (exclusief vakantiegeld) niet hoger is dan:

 
Gezinssamenstelling

21 jaar tot AOW-

leeftijd
Vanaf AOW-leeftijd
Alleenstaand € 1.256,08 € 1.397,27
Alleenstaande ouder € 1.614,96 € 1.703,53
Samenwonend/getrouwd € 1.794,40 € 1.892,81

Hieronder een paar voorbeelden:

Goedkope en gratis voeding en maaltijden

Goedkope en gratis kleding en spullen

Informatie over deze organisaties en nog veel meer ondersteuning rondom geldzaken vindt u via:

Hulp in de stad Sociale kaart

Woont u in Helmond? Dan kunt u terecht bij stichting Sociale Teams Helmond met vragen of problemen in het dagelijks leven. Uw vraag of probleem kan over van alles gaan, zoals opvoeden en opgroeien, wonen, werken of sociale contacten. Samen met u, mensen in uw netwerk en andere organisaties in de wijk gaan we samen op zoek naar een oplossing. Bel via 088 – 00 17 300 om direct iemand te spreken of kijk voor meer informatie op de website van Sociale Teams Helmond.

Weet u niet goed waar u terecht kunt met uw specifieke hulpvraag? Belt u dan gerust naar 14 0492, optie 2. Aarzel niet om contact op te nemen. Wij helpen u graag op weg. 

Uw Reactie
Uw Reactie