Gemeentelijke inkomensverklaring

Heeft u een minimum inkomen? Dan zijn er verschillende organisaties in Helmond waar u terecht kunt voor speciale regelingen. Sommige organisaties vragen een bewijs dat u weinig inkomen heeft. Dat bewijs noemen we de gemeentelijke inkomensverklaring. Hieronder leest u onder andere waar u terecht kunt met de inkomensverklaring en hoe u deze aanvraagt, indien u deze niet automatisch krijgt.

In sommige gevallen krijgt u jaarlijks de gemeentelijke inkomensverklaring automatisch, bijvoorbeeld als u een bijstandsuitkering van Senzer ontvangt of bijzondere bijstand van de gemeente. De inkomensverklaring wordt naar u opgestuurd in maart.

Ontvangt u een bijstandsuitkering van Senzer en heeft u een inkomensverklaring nodig? Neem dan contact op met uw contactpersoon van Senzer via 0492 58 24 44 of info@senzer.nl.

Ontvangt u de inkomensverklaring niet automatisch of via Senzer, dan kunt u de verklaring via deze pagina eenvoudig aanvragen.

gemeentelijke inkomensverklaring aanvraag online regelen

Vanaf 2024 kunnen meer inwoners een inkomensverklaring aanvragen

Het maximale bedrag dat u netto mag verdienen voor een inkomensverklaring is verhoogd. Dit betekent dat meer mensen gebruik kunnen maken van de ondersteunende organisaties. In onderstaande tabel ziet u wat u netto maximaal mag verdienen om een inkomensverklaring aan te vragen.

  U verdient maximaal onderstaand bedrag zonder vakantietoeslag (dit is tot 130% van het bijstandsniveau)

U verdient maximaal onderstaand bedrag met vakantietoeslag (dit is tot 130% van het bijstandsniveau)

U bent niet met pensioen U verdient netto maximaal: U verdient netto maximaal:
Alleenstaand € 1.615,94 € 1.700,99
Alleenstaande ouder € 2.077,63 € 2.186,98
Gehuwd € 2.308,48 € 2.429,97
U bent met pensioen U verdient netto maximaal: U verdient netto maximaal:
Alleenstaand € 1.799,21 € 1.893,91
Gehuwd € 2.441,15 € 2.569,63

Bent u bijvoorbeeld een alleenstaande ouder met kinderen tot 18 jaar? Dan mag u € 2.077,63 (dit is zonder vakantiegeld) verdienen voor het aanvragen van een inkomensverklaring. Bent u alleenstaand met kinderen ouder dan 18 jaar? Dan kijkt u bij alleenstaand in bovenstaande tabel. U mag dan dus € 1.615,94 (zonder vakantiegeld) verdienen per maand. Bent u met pensioen, gehuwd en ontvangt u minder dan € 2.441,15 per maand? Ook dan mag u een inkomensverklaring aanvragen.

Verdient u (minder dan) het maximale bedrag? Dan kunt u de inkomensverklaring aanvragen

Regel de aanvraag online of download en vul het onderstaande aanvraagformulier in en stuur het ondertekend op naar: Gemeente Helmond, Afdeling Zorg en Ondersteuning, Postbus 227, 5700 AE, Helmond.

Kwijtschelding aanvragen

Wanneer uw inkomen te laag is om de belastingen te betalen dan kunt u om kwijtschelding vragen. Als u een inkomensverlaring ontvangt, komt u niet automatisch ook in aanmerking voor kwijtschelding van de gemeentelijke- en waterschapsbelastingen. U moet hiervoor een apart verzoek indienen. Wij kijken namelijk niet alleen naar uw inkomen, maar ook naar het saldo op uw rekeningen en de waarde van uw bezittingen. Zoals bijvoorbeeld een auto of koopwoning. Lees meer over het aanvragen van de kwijtschelding.

  • Stichting Speel je mee: In deze winkel kunt u ieder kwartaal speelgoed uitzoeken voor uw kinderen. U kunt hier ook terecht voor kinderfeest cadeautjes en andere leuke extraatjes. Klik hier voor de website Speel je mee.
  • Dierenambulance/Dierenasiel Helmond: Heeft u een ziek/gewonde hond of kat? U kunt bij de Dierenambulance/Dierenasiel Helmond één waardebon ophalen per kalenderjaar. Met deze waardebon kunt u bij een aangesloten dierenartspraktijk in Helmond 50% korting krijgen op de medische kosten, tot een maximale vergoeding van € 300,-. Alle kosten boven de € 300,- dient u zelf te betalen. Ook is het eerste bezoek (consult) aan de dierenarts gratis en tijdens dit bezoek wordt uw hond of kat gratis gechipt. Kijk voor de voorwaarden op: HDAM regeling – Dierenambulance & Dierenasiel Helmond (dierenambulancehelmond.nl)
  • Super Sociaal: Dit is een supermarkt met goedkopere producten. Hier kunt u met een winkelpas boodschappen doen tegen lage prijzen. Om ervoor te zorgen dat iedereen die dat nodig heeft, de Super Sociaal kan blijven bezoeken, hanteren zij een maximaal te besteden bedrag per pas, per maand. Bent u alleenstaand? Dan is het maximale maandbedrag dat u bij de Super Sociaal mag besteden € 100. Bent u gehuwd? Dan is het maximale bedrag € 130 per maand en de toeslag per kind € 15. Klik hier voor de website van Super Sociaal

Bij de bovenstaande organisaties kunt u met de gemeentelijke inkomensverklaring terecht. Maar er zijn nog veel meer organisaties in Helmond om minima te helpen. Bij de meeste kunt u gratis terecht. Klik hier om de organisaties te zien op de sociale kaart Helmond. Er is een speciale categorie ‘Geldzaken en juridische hulp’. Naast organisaties vindt u hier bijvoorbeeld ook handige websites met tips.

De inkomensverklaring is 1 jaar geldig. De einddatum staat op de verklaring. Na een jaar wordt het automatisch verlengd. U hoeft dus niets opnieuw aan te vragen. Ruim voordat het jaar afloopt, stuurt de gemeente u een bericht over de verlenging. Als het nodig is vragen we eerst uw (inkomens)gegevens op.

Uw Reactie
Uw Reactie