Gemeentelijke inkomensverklaring

Heeft u een minimum inkomen? Dan zijn er verschillende organisaties in Helmond waar u terecht kunt voor speciale regelingen. Sommige organisaties vragen een bewijs dat u weinig inkomen heeft. Dat bewijs noemen we de gemeentelijke inkomensverklaring. Hieronder leest u onder andere waar u terecht kunt met de inkomensverklaring en hoe u deze aanvraagt, indien u deze niet automatisch krijgt.

In sommige gevallen krijgt u de gemeentelijke inkomensverklaring automatisch. Bijvoorbeeld als u een bijstandsuitkering of bijzondere bijstand ontvangt van de gemeente. In deze gevallen hoeft u niks te doen. De inkomensverklaring wordt naar u opgestuurd in maart. Ontvangt u de inkomensverklaring niet automatisch, dan kunt u de verklaring via deze pagina eenvoudig aanvragen.

Vanaf 2023 kunnen meer inwoners een inkomensverklaring aanvragen

Het maximale bedrag dat u netto mag verdienen voor een inkomensverklaring is verhoogd. Dit betekent dat meer mensen gebruik kunnen maken van de ondersteunende organisaties. In onderstaande tabel ziet u wat u netto maximaal mag verdienen om een inkomensverklaring aan te vragen.

  U verdient maximaal onderstaand bedrag zonder vakantietoeslag (dit is tot 130% van het bijstandsniveau)

U verdient maximaal onderstaand bedrag met vakantietoeslag (dit is tot 130% van het bijstandsniveau)

U bent niet met pensioen U verdient netto maximaal: U verdient netto maximaal:
Alleenstaand € 1.476,64 € 1.554,36
Alleenstaande ouder € 1.898,54 € 1.998,45
Gehuwd € 2.109,47 € 2.220,50
U bent met pensioen U verdient netto maximaal: U verdient netto maximaal:
Alleenstaande € 1.643,38 € 1.729,87
Gehuwd € 2.231,89 € 2.349,36

Bent u bijvoorbeeld een alleenstaande ouder met kinderen tot 18 jaar? Dan mag u €1898,54 (dit is zonder vakantiegeld) verdienen voor het aanvragen van een inkomensverklaring. Bent u alleenstaand met kinderen ouder dan 18 jaar? Dan kijkt u bij alleenstaand in bovenstaande tabel. U mag dan dus € 1.476,64 (zonder vakantiegeld) verdienen per maand. Bent u met pensioen, gehuwd en ontvangt u minder dan € 2.231,89 per maand? Ook dan mag u een inkomensverklaring aanvragen.

Verdient u (minder dan) het maximale bedrag? Dan kunt u de inkomensverklaring aanvragen

Download en vul het onderstaande aanvraagformulier in en stuur het ondertekend op naar: Gemeente Helmond, Afdeling Zorg en Ondersteuning, Postbus 227, 5700 AE, Helmond.

 

  • Stichting Speel je mee: In deze winkel kunt u speelgoed uitkiezen met punten die u ieder kwartaal krijgt. U kan hier ook terecht voor feestpakketten en verjaardagscadeautjes. Klik hier voor de website Speel je mee.
  • Dierenambulance/Dierenasiel Helmond: U kunt hier een voucher ophalen zodat u bij een dierenartspraktijk in Helmond gratis uw hond of kat kan laten chippen, gratis onvruchtbaar laten maken (steriliseren/castreren) of u kunt bij het Dierenasiel gratis afstand doen van uw huisdier. Klik hier voor de website van Dierenambulance & Dierenasiel Helmond.

Bij de bovenstaande organisaties kunt u met de gemeentelijke inkomensverklaring terecht. Maar er zijn nog veel meer organisaties in Helmond om minima te helpen. Bij de meeste kunt u gratis terecht. Klik hier om de organisaties te zien op de sociale kaart Helmond. Er is een speciale categorie ‘Geldzaken en juridische hulp’. Naast organisaties vindt u hier bijvoorbeeld ook handige websites met tips.

De inkomensverklaring is 1 jaar geldig. De einddatum staat op de verklaring. Na een jaar wordt het automatisch verlengd. U hoeft dus niets opnieuw aan te vragen. Ruim voordat het jaar afloopt, stuurt de gemeente u een bericht over de verlenging. Als het nodig is vragen we eerst uw (inkomens)gegevens op.

Uw Reactie
Uw Reactie