Afvalcontainers

In de gemeente Helmond werken we, naast een rest- en gft-container, ook met een papiercontainer. Met uitzondering van hoogbouw en De Veste in Brandevoort.

Ieder huishouden heeft recht op 2 kleine containers (140 liter restafval en 140 liter GFT-afval) én een papiercontainer (140 of 240 liter). De heffing wordt hoger als u grotere of meer restafvalcontainers gebruikt. Bij het leegmaken van de containers worden deze niet gewogen. Als u geen gebruik maakt van containers, dan wordt de heffing gebaseerd op de hoeveelheid afval die u op andere wijze (via verzamelcontainers) kunt aanbieden. Meestal zal dat het basistarief zijn.

Afvalkalender: ophaaldagen afval

In DeAfvalApp voert u uw postcode en huisnummer in en ziet u wanneer welk afval bij u wordt opgehaald.

Wat mag wel en niet in de containers? 

Meer informatie

Klik hier om uw ledigingen in te zien. Let op: Dit is alleen mogelijk voor de hoofdbewoner.

U bent zelf verantwoordelijk voor het juist aanbieden van uw container(s). Houd daarom met de volgende zaken rekening:

 • Bied uw container(s) aan op het trottoir, met wielen en handvatten richting de straat.
 • Zorg dat het deksel van de container is gesloten. U mag ook geen vuilniszakken of dozen op of naast de container aanbieden.
 • Bied uw container(s) voor 07.30 uur aan op de inzameldag. U mag de container de avond van tevoren vanaf 22.00 uur al aan de straat zetten.
 • Zorg dat de container(s) het juiste afval bevatten.
 • Voor een niet volledig geleegde container komt de inzameldienst niet terug. 

Als uw container niet helemaal leeg is gemaakt, dan zit het afval mogelijk vast geklemd of is het bevroren. Dan kunt u het los maken en de volgende ronde uw container opnieuw aanbieden. De vrachtwagen kan hiervoor helaas niet terugkomen.

Is uw container niet geledigd? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan het wel/niet tijdig aanbieden van de container of mogelijk verkeerd afval in de container. U kunt contact opnemen met het KCC via 14 0492.

Is uw container kapot of wordt de chip geweigerd, bel dan met het Klant Contact Centrum via 14 0492. Is er een andere code aangekruist, bijvoorbeeld dat er verkeerd afval in zit, of de container is verkeerd aangeboden, dan kunt u dit aanpakken en de container de volgende keer opnieuw aanbieden. Meer informatie over wat er wel en niet in de afvalcontainers mag, vindt u onderaan deze pagina. Met andere vragen kunt u terecht bij het Klant Contact Centrum.

Diefstal of vermissing van een container kunt u digitaal via onderstaand formulier melden. Wij nemen uw melding binnen 2 weken in behandeling en u ontvangt kosteloos een soortgelijke container van hetzelfde type.

Meld hier digitaal uw vermiste of gestolen container

“Mag ik mijn groente- en fruitafval in een zakje doen en het dan in de (groene) GFT-bak gooien?” Ja, dat mag! Als u de juiste zak gebruikt. Gebruik alleen zakken van papier of biologisch afbreekbaar plastic met een duidelijk zichtbaar kiemplantlogo. Gebruik bij voorkeur papieren zakken, omdat deze beter oplossen tijdens het composteerproces. 

De papiercontainer is niet verplicht. Heeft u geen papiercontainer? Breng uw papier dan naar een van de brenglocaties in Helmond of vraag een papiercontainer aan. U kunt uw oud papier niet meer in dozen aan de weg zetten. De brenglocaties in Helmond zijn:

 • Fanfare Stiphout, Kloosterstraat 5 (vrijdag en zaterdag 08:00-12:00 uur)
 • CV de Kluppels Mierlo-Hout, Koeveldsestraat 16 (zaterdag 09:00-13:00 uur)
 • Kringloopwinkel, Noorddijk 2 (maandag t/m vrijdag 08:00-16:30 uur)
 • Milieustraat, Gerstdijk 1 (maandag t/m vrijdag 13:00-17:00 uur, zaterdag 08:30-16:00 uur)

De containers horen bij de woning. Als u gaat verhuizen is het belangrijk dat u de container leeg, schoon en in een afgesloten ruimte achterlaat. Maakt u gebruik van een verzamelvoorziening met een slot? Dan kunt u de sleutel of pas samen met de sleutel van uw woning overdragen aan de nieuwe bewoners of inleveren bij de verhuurder. Is dit niet mogelijk? Dan moet u de sleutel opsturen naar Gemeente Helmond, t.a.v. afdeling Groen en Afval, Postbus 950, 5700 AZ Helmond.

Wilt u een extra bak, een grotere of juist een kleinere container?

 • Bij nieuwe woningen kunt u binnen 2 maanden éénmaal gratis containers laten plaatsen.
 • Bij een verhuizing naar een bestaande woning met containers kunt u binnen 2 maanden éénmaal de containers gratis laten omruilen.

Neem hiervoor contact op met het KCC via telefoonnummer 14 0492. Voor alle andere omruilingen is het tarief €30,-.

Via het e-loket kunt u zelf containers aanvragen en omruilen. Goed om te weten:

 • Zet de container voor 07.30 uur voor uw woning, op een voor ons goed zichtbare plaats, zo dicht mogelijk bij de voordeur.
 • U hoeft niet thuis te zijn voor de omruiling.
 • Zorg dat de container leeg is.
 • Woont u samen? Dan kan alleen degene die de afvalstoffenheffing betaalt de omruiling aanvragen in het e-loket.

Is uw container kapot?

Neem dan contact met ons op via 14 0492.

Tarieven

Bekijk hier de tarieven voor de afvalinzameling en het omruilen van containers.

Veel hoogbouw woningen maken gebruik van een afsluitbare containervoorziening. Dit kan zijn een containerhok, een containercocon of een ondergrondse container. Deze afsluitbare containervoorzieningen kunt u gebruiken met een sleutel of pas afvalvoorziening. U dient hiervoor een sleutel of pas afvalvoorziening aan te vragen.

Toezicht door Team Toezicht en Handhaving

Surveillanten van het Team Toezicht en Handhaving (voorheen Stadswacht) zien er projectmatig op toe dat afval op de juiste manier en op de juiste tijden wordt aangeboden.

Het komt helaas voor dat huisvuil eerder of niet op juiste manier wordt aangeboden met als gevolgd dat het afval op die manier de straat ernstig vervuilt. Hiertoe wordt nauwkeurig bij gehouden op welke locaties in Helmond dit het meest voorkomt en deze worden intensiever gecontroleerd. In alle gevallen wordt een onderzoek ingesteld waarbij tegen vervuilers proces-verbaal wordt opgemaakt en zij gemaand worden hun afval op te ruimen. Als de herkomst van het afval onbekend blijft, wordt er voor afvoer gezorgd.

Wanneer u locaties ziet waar afval is gestort of verkeerd wordt aangeboden kunt u contact opnemen met Team Toezicht en Handhaving.

Uw Reactie
Uw Reactie