Jouw Centrum

Er zit beweging in ons centrum. Het zal niemand ontgaan zijn dat er veel bouwwerkzaamheden zijn tussen Suytkade en Oranjekade. Allemaal ontwikkelingen die bijdragen aan een aantrekkelijk centrumgebied. Een mooie mix tussen wonen, winkelen, werken en verblijven. Steeds meer wordt het centrum dé centrale, levendige ontmoetingsplek voor alle Helmonders. Met een compacte winkelkern en een goed verbinding tussen de verschillende gebieden in de stad. Een rijk cultureel aanbod. En veel ruimte voor groen en water.

Wat staat er dit jaar allemaal op stapel?

Horecapaviljoen

Het horecapaviljoen in het Burgemeester Geukerspark opent deze zomer. Heerlijk een hapje of een drankje doen in restaurant De Beren terwijl de kinderen lekker ravotten. Het paviljoen heeft een bijzonder ontwerp; zwarte industriële puien, veel glas en een groen dak bedekt met sedem en grassen. Vanaf het terras kijk je mooi uit op de Stadse Aa die in het park slingert. Voor wie liever mensen kijkt is er ook een terras dat uitkijkt op het Havenplein.

Verhalenspeeltuin

In de nieuwe Verhalenspeeltuin  in het Burgemeester Geukerspark staan sinds eind mei dankzij de bibliotheek maar liefst 11 speeltoestellen. Kinderen van 4 tot 12 jaar komen onder het spelen in contact met letters, cijfers en verhalen. Een kinderjury koos het ontwerp van de speeltuin. Er is een touwparcours, familieschommel, trekvlot over de Aa, een interactieve speelvloer en nog veel meer.

Watertorenpark

Dit jaar start de aanleg van het Watertorenpark, nabij Oranjekade. Het park krijgt een heuvelachtig landschap met veel groen en begroeiingen. De Stadse Aa slingert ook hier door het terrein. Er komt een vlonder over het riviertje. Jong en oud kunnen straks wandelen en fietsen in het park. In de looppaden van het park komen skate-voorzieningen. Trouwe viervoeters kunnen terecht op een honden uitlaatterrein.

Waterelement

Op de Kop van de Markt is een waterelement aangelegd. Het kunstwerk met verlichting en sproeiers ligt tussen het terras van de Deftige Aap en de etalage van Schijvens. Het is een historische plattegrond van Helmond waar waterstralen uit spuiten. Kinderen kunnen hier lekker door het water rennen en even afkoelen. De werkzaamheden zijn net afgerond. De Helmondse markt wordt zo weer een stukje mooier en gezelliger.

Projecten & Planning

Op deze kaart vindt u een samenvatting van de projecten.

Nieuwbouwprojecten Oranjekade, De Weef en Suytkade

Dit  jaar zal het nog niet klaar zijn, maar er verrijzen ook flink wat woningen in het centrumgebied. Appartementencomplex De Weef in het Burgemeester Geukerspark bereikt het hoogste punt van de eerste toren rond de zomervakantie. De 67 appartementen zijn klaar rond de bouwvak van 2023.

Op Oranjekade komen maar liefst 265 woningen. Deze worden waarschijnlijk medio 2024 opgeleverd. Ook op Suytkade wordt volop gebouwd. Zo is er een begin gemaakt met de waterburchten nabij de Cacaofabriek en ook elders zijn woningen in aanbouw. De Stadse Aa slingert op steeds meer plekken door Suytkade heen en brengt verkoeling met zich mee. 

Waar werken we nog meer aan?

  • Planning: ontwikkeling visie in 2022

Speciaal in het Stationskwartier zien we kansen voor creatieve makers en bedrijvigheid. We vinden het belangrijk om deze ondernemers de ruimte te geven en met ze mee te denken. We werken aan een plan van aanpak voor dit gebied. In dit plan, waarin ook de bewoners een rol krijgen, besteden we onder meer aandacht aan de stedenbouwkundige opzet, de te hanteren bouwhoogten en parkeeroplossingen. De uiteindelijke visie voor het Stationskwartier wordt te zijner tijd aan de gemeenteraad voorgelegd. Bekijk hier de webpagina over het Stationskwartier.

In het Burgemeester Geukerspark, op Suytkade; de Stadse Aa slingert op steeds meer plekken en brengt verkoeling met zich mee. Samen met de stadsparken zorgt De Aa voor een klimaatbestendige inrichting van het centrum. De eerst volgende plek waar de Aa weer bovengronds komt is in het nieuwe park rondom de watertoren.

Rond het oude postkantoor in het centrum van Helmond wordt ook nieuw gebouwd. Er komen voornamelijk woningen. De plannen worden momenteel verder uitgewerkt.

Voor de oude bibliotheek zijn nieuwe plannen gemaakt. In deze plannen is ruimte voor een vershal, een soort overdekte markt, op de begane grond in combinatie met daarboven appartementen.

Ook op het Piet Blomplein wordt gewerkt aan plannen. Daar komt een parkeergarage, met daarop ruimte voor woningen, detailhandel en voorzieningen. Zo ontstaat een nieuw intiemer plein met daarop de kubuswoningen, en een mooi front naar het burgemeester Geukerspark.

Er komt een nieuwe brug over het kanaal, ter hoogte van de Waardstraat. Dit doen we om alle nieuwe woningen in het gebied goed te ontsluiten en het centrum bereikbaar te houden. Planning is dat de brug in 2023 aangelegd wordt.

Renovatie: 2019 / 2020 Nieuwbouw: vanaf 2022

Ook in de bestaande wijken gaat de gemeente voor wonen met kwaliteit, nieuwe concepten en duurzame woonvormen. De Waart heeft een flinke renovatie ondergaan met nieuwe woningen langs de buitenrand en verbindingen naar het winkelgebied, het Havenpark, het Havenplein en Oranjekade. De Waart wordt een prachtige, open en transparante wijk, waar het goed wonen is. Woonpartners voert de renovatie van de huizen uit. Ook worden er door hen ongeveer 150 nieuwe appartementen gebouwd. De gemeente pakt het groen en de bestrating aan. De renovatiewerkzaamheden aan de huizen hebben inmiddels plaats gevonden. Vanaf 2022 is de openbare ruimte aan de beurt.

In het Centrumsperspectief staan de contouren van het centrum in 2030.

In november 2020 heeft de gemeenteraad de Herijking Centrumperspectief goedgekeurd. Deze herijking is een aanvulling op het centrumperspectief.

Bekijk de animatie

Liever een filmpje? Bekijk dan deze animatie waarin we de onderwerpen uit de Herijking Centrumperspectief toelichten.

Uw Reactie
Uw Reactie