- Stad
- Kanaaldijk N.W.
Kanaaldijk N.W.
In de mobiliteitsvisie en het centrumperspectief is het al benoemd: de Kanaaldijk N.W. wordt verkeersluw. Tussen de Julianabrug en de Kasteelbrug krijgen fietsers en wandelaars steeds meer ruimte. Auto’s maken hier straks alleen nog gebruik van in beperkte mate. Op deze pagina leest u wat dit betekent, welke gesprekken we voeren met de omgeving en hoe u uw vragen kunt stellen.
Wat verandert er?
De gemeenteraad heeft in oktober 2023 de mobiliteitsvisie vastgesteld. Dit betekent dat we de Kanaaldijk N.W. opnieuw inrichten:
- Julianabrug – Havenweg: meer ruimte voor fietsers en wandelaars, minder voor auto’s.
- Havenweg – Kasteelbrug: auto’s zijn alleen toegestaan als bestemmingsverkeer en binnen vastgestelde tijdvakken.
- Nieuwe fietsbrug bij de Kasteel-Traverse: voorkomt dat fietsers over de terrassen op het Havenplein rijden.
Wat levert het op?
Met deze herinrichting:
- Verbinden we stadsdelen beter.
- Creëren we een veilige fietsroute.
- Zorgen we voor meer groen en een aantrekkelijker centrum.
- Biedt de Kanaaldijk meer ruimte voor ontspanning en beweging, voor inwoners én bezoekers.
Daarnaast zorgen we met een lussenstructuur en de nieuwe Waardbrug voor een goede bereikbaarheid van het centrum en de parkeergarages. Samen met regiogemeenten en de provincie werken we aan een verkeersnetwerk om doorgaand verkeer zoveel mogelijk uit het centrum te weren.
Zorgen over verkeersdruk?
We begrijpen dat minder autoverkeer op de Kanaaldijk N.W. impact heeft op omliggende wegen, zoals de Julianalaan. Daarom onderzoeken we zorgvuldig de gevolgen en zoeken we naar oplossingen. We blijven in gesprek met bewoners van straten waar de verkeersdrukte kan toenemen. Samen kijken we naar mogelijke verbeteringen, al kunnen we niet alles direct oplossen.
Informatiebijeenkomst in april
Woensdagavond 7 mei nodigen we u uit om u te laten informeren over de resultaten van de verkeersonderzoeken en terug te koppelen over het participatieproces. In een presentatie in de Cacaofabriek (Cacaokade 1) proberen we u zo goed mogelijk mee te nemen in de gevolgen die de afsluiting heeft op de omgeving en wat de vervolgstappen zijn.
Programma:
18.30 uur: inloop
19.00 uur: presentatie door wethouder Arno Bonte
19.30 uur: gelegenheid tot het stellen van vragen
20.00 uur: nazit met onder andere meer inzage in de verkeersonderzoeken
21.00 uur: einde
Veelgestelde vragen
Tussen de Havenweg en de Kasteelbrug krijgen voetgangers en fietsers volop ruimte. Auto’s zijn hier alleen toegestaan als bestemmingsverkeer binnen vastgestelde tijdvakken.
Nee, we werken toe naar een verkeersbesluit. Dit is een formeel besluit van de gemeente als wegbeheerder om de verkeerssituatie aan te passen.
- Op dit moment voeren we verkeersonderzoeken uit en praten we met belanghebbenden.
- In juni 2025 willen we het verkeersbesluit publiceren.
- Daarna volgt een inzageperiode van 6 weken, waarin bezwaar kan worden gemaakt.
- Pas na afronding van dit proces zijn de plannen definitief en kunnen we starten met de uitvoering.
Ja, er vinden nu gesprekken plaats met diverse belanghebbenden. Daarnaast hebben we inloopmomenten in de Bibliotheek. Ook kunt u altijd terecht bij onze omgevingsmanagers Annet of Emine via (0492) 84 59 87 of 06 13 47 75 43. Mailen kan ook naar centrum2030@helmond.nl of stuur een bericht in de Helmond Bouwt app.
Dit hangt af van de voortgang van het verkeersbesluit. We hopen in het eerste kwartaal van 2026 te starten.
- De exacte duur van de werkzaamheden is nog niet bekend.
- Na het definitieve besluit moet de opdracht nog aan een aannemer worden gegund.
- De aannemer maakt vervolgens een bouwplanning.
Uiteraard houden we u op de hoogte van de voortgang.
We zijn in gesprek met bewoners van wegen waar meer verkeer wordt verwacht, zoals de Julianalaan. Samen zoeken we naar oplossingen om de verkeersdrukte te beheersen.
Heeft u een vraag, idee of klacht? Neem dan contact op via centrum2030@helmond.nl of stuur een bericht via de Helmond Bouwt app. Bellen kan ook, mel omgevingsmanager Annet (0492 84 59 87) of Emine (06 13 47 75 43).