Omgevingsplan en zienswijze indienen

In het omgevingsplan staan de regels van de gemeente voor de fysieke leefomgeving. U krijgt met het omgevingsplan te maken als u of iemand in uw omgeving bijvoorbeeld een huis wil verbouwen. Of als een bedrijf een nieuwe loods wil bouwen. De gemeente bepaalt in het omgevingsplan waar u bepaalde activiteiten mag uitvoeren en onder welke voorwaarden. Als de gemeente bijvoorbeeld woningen wil toestaan op een plek waar dat nu niet mogelijk is, omdat er bijvoorbeeld bedrijven zijn, dan wordt het omgevingsplan gewijzigd. Bent u het niet eens met de plannen? Dan kunt u een zienswijze indienen, op het moment dat een ontwerp wijziging omgevingsplan ter inzage ligt. Op die manier kunt u invloed uit te oefenen op de regels. Lees op deze pagina hoe u een zienswijze kunt indienen.

Omgevingsplan

Het omgevingsplan van de gemeente Helmond bekijkt u op de website van omgevingswet.overheid.nl. De regels in het omgevingsplan zijn op dit moment nog niet volledig. De gemeente heeft tot 2032 de tijd om alle benodigde regels in het omgevingsplan te plaatsen.

Niet eens met de plannen? Dan kunt u een zienswijze indienen als er een ontwerp tot wijziging van het omgevingsplan ter inzage ligt. Op die manier kunt u invloed uit oefenen op de regels. 

Zienswijze indienen

U kunt voor een periode van zes weken uw zienswijze indienen.

Op dit moment liggen er geen plannen ter inzage.

Hoe dien ik een zienswijze in?

U kunt een zienswijze op drie manieren indienen:

1. Schriftelijk:

Hiervoor kunt u een brief sturen naar de gemeenteraad. Richt de brief aan de afdeling Stedelijk Beleid. Het adres: Postbus 950, 5700 AZ Helmond, onder vermelding van ‘zienswijze ontwerp omgevingsplan gemeente Helmond’. Vermeld hierbij de naam van de wijziging.

2. Mondeling:

Maak dan een afspraak via het telefoonnummer 14 492.
De gemeente maakt een verslag van uw gesprek. U ontvangt dit verslag per e-mail. Lees het verslag en stuur het ondertekend terug als u akkoord bent.

Wat gebeurt er met mijn reactie?

De gemeente verzamelt alle reacties. U krijgt per post een brief met het antwoord van de gemeente op de ingediende zienswijzen.

Veelgestelde vragen en antwoorden

1. Kennisgeving

Wanneer er iets gaat verandert in het omgevingsplan dan wordt dat eerst bekend gemaakt in het Gemeenteblad. Kennisgeving noemen ze dat. Daarin staat wat de gemeente van plan is te gaan wijzigen in een bepaald gebied. Op de website officielebekendmakingen.nl staan alle kennisgevingen van Nederland. De kennisgevingen van de gemeente Helmond bekijkt u op de website overheid.nl

2. Ontwerp

Na het plaatsen van de kennisgeving in het Gemeenteblad volgt het ter inzage leggen van het ontwerp van de wijziging van het omgevingsplan. De gemeente geeft iedereen de kans om zijn of haar mening over de ontwerpversie te delen. Dit noemen we een zienswijze. Een zienswijze indienen kan voor een periode van zes weken.

Een zienswijze kunt u schriftelijk en mondeling indienen. Lees er meer over onder het kopje 'Zienswijze indienen'.

3. Vaststelling wijziging omgevingsplan

Na de ontwerpfase neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de wijziging van het omgevingsplan. Tegen een vastgestelde wijziging van het omgevingsplan kan in beroep worden gegaan bij de Raad van State.

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. Dat is een wet die alles regelt voor de ruimte waarin we wonen, werken en leven: onze leefomgeving.

Er zijn veel aparte wetten en regels die over onze leefomgeving gaan. Sinds 1 januari 2024 zitten bijna al die wetten en regels in één nieuwe wet. De Omgevingswet maakt de wet en de regels over de leefomgeving makkelijker.

Lees meer over De omgevingswet.

In de omgevingsvisie leest u hoe de gemeente Helmond de ruimte in en om de stad gaat gebruiken en inrichten. De omgevingsvisie is een verplicht onderdeel van de Omgevingswet. Alle gemeentes hebben hun eigen omgevingsvisie.

Lees meer over de omgevingsvisie van Helmond.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? 

Mail naar gemeente@helmond.nl of bel naar 14 0492.

Uw Reactie
Uw Reactie