Gecombineerde achternaam bij kinderen vanaf nu ook mogelijk

Maandag 8 januari 2024

Het hebben van een achternaam is belangrijk; het zegt iets over wie je bent en bij wie je hoort. Er is een toenemende vraag uit de samenleving om meer keuzevrijheid te hebben bij het kiezen van de achternaam. Om daarmee bijvoorbeeld meer verbondenheid met beide families tot uiting te brengen. Of om beter aan te sluiten bij het internationale naamrecht.

Vanaf 1 januari 2024 zijn de opties voor het kiezen van een achternaam daarom uitgebreid. Ouders hebben vanaf dat moment ook de mogelijkheid om te kiezen voor een combinatie van hun beide achternamen als achternaam voor hun kind.

Wie kan kiezen voor een gecombineerde achternaam?

De keuze voor een gecombineerde achternaam is mogelijk voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2024. Tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind kunnen ouders samen bij de gemeente hun voorkeur voor een gecombineerde achternaam opgeven. De keuze is eenmalig en geldt ook voor volgende kinderen.

Overgangsregeling voor kinderen geboren na 1 januari 2016

Er is een overgangsregeling voor ouders die al eerder kinderen hebben gekregen, geboren na 1 januari 2016,  en die ze nu alsnog een gecombineerde achternaam willen geven. Voor deze kinderen kunnen ouders bij de gemeente de achternaam laten aanpassen in een gecombineerde achternaam. De kosten hiervoor zijn €75 voor een eerste kind en €50 voor elk volgend kind. De aanpassing kan alleen voor alle kinderen samen gedaan worden. Let op, deze overgangsregeling is 1 jaar geldig. Wilt u hiervan gebruikmaken, doe dit dan voor 31 december 2024.

Bij adoptie zijn er andere combinaties mogelijk

Er kan gekozen worden voor de oorspronkelijke achternaam van het kind. De oorspronkelijke achternaam van het kind kan ook gecombineerd worden met een achternaam van één van de adoptieouders. Verschillende adoptiekinderen in het gezin kunnen dus dezelfde achternaam hebben, of verschillende achternamen.

Welke combinaties zijn mogelijk en waar vindt u meer informatie?

Kijk voor meer informatie over deze nieuwe regeling en de combinatiemogelijkheden op Achternaam voor uw kind kiezen | Gemeente Helmond.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Uw Reactie
Uw Reactie