Gemeente Helmond wint Europese mobiliteitsprijs

Woensdag 1 november 2023

De gemeente Helmond heeft de prestigieuze Urban C-ITS Award gewonnen. De prijs is een Europese erkenning voor de actieve inzet van de stad op het gebied van slimme mobiliteit, zoals het installeren van slimme verkeerslichten en het stapsgewijs invoeren van zelfrijdende shuttles.

Helmond is in Europa een voortrekker in het toepassen van deze innovatieve technologie, bekend als Coöperatieve Intelligente Transport Systemen (C-ITS). "Onze slimme verkeerslichten kunnen op verschillende manieren communiceren met voertuigen en weggebruikers," legt wethouder Arno Bonte uit. "Hulpdiensten krijgen groen licht bij kruispunten; andere weggebruikers krijgen een melding via flitsapps of navigatiesystemen, zodat zij sneller aan de kant kunnen.”

Erkenning voor samenwerking en visie

Volgens Bonte is de prijs ook een beloning voor de voortdurende inzet die Helmond aan de dag legt om op mobiliteitsgebied regionaal en internationaal samen te werken. Met een aantal partners, waaronder SmartwayZ.NL en C-Roads, werkt de gemeente Helmond aan slimme en duurzame mobiliteitsoplossingen die de leefbaarheid bereikbaarheid en veiligheid in de stad bevorderen.

Zelfrijdende shuttles op bedrijventerrein Zuidoost Brabant

Zoals het stapsgewijs invoeren van zelfrijdende shuttles. Bedrijventerrein Zuidoost Brabant (BZOB) is de eerste omgeving waar de automatische shuttles zonder chauffeur volgend jaar moeten gaan rijden. De ambitie is om in 2025 zelfrijdende shuttles te hebben tussen Brainport Smart District en de Automotive Campus en in 2027 in de Helmondse binnenstad en omliggende gebieden. Andere slimme technieken die in Helmond worden getest, zijn apps die fietsers voorrang geven, digitale rateltikkers voor blinden en slechtzienden, speciale systemen die waarschuwen voor gevaarlijke situaties en het geven van snelheidsadviezen bij verkeerslichten.

Op LinkedIn reageert Bonte in een korte video op het winnen van de prijs.

Uw Reactie
Uw Reactie