Veiligheid

De gemeente Helmond werkt samen met partners, zoals de politie en de brandweer, om de veiligheid in Helmond te bevorderen. Ook kunt u als inwoner meewerken aan een veiligere stad.

Rampen en sirenes

Als er een ramp plaatsvindt, kan de sirene gaan. Op www.crisis.nl leest u wat u dan moet doen. Luister voor informatie en instructies naar de rampenzender (Omroep Brabant), in Helmond op etherfrequentie FM 87.6 en kabelfrequentie FM 92.9. Ook vindt u actuele informatie op www.crisis.nl en www.helmond.nl.

De risicokaart van de gemeente Helmond geeft een beeld van de incidenten die zich kunnen voordoen. Als er een ramp gebeurt, zorg dan dat u goed voorbereid bent:

  • Bepaal de beste vluchtroute in uw huis en op het werk, voor het geval er brand uitbreekt.
  • Stem uw radio af op de frequentie van de rampenzender: Omroep Brabant.
  • Volg een EHBO-cursus, zodat u zichzelf en anderen kunt helpen.
  • Ga naar de website NL-alert - instelhulp, stel uw telefoon in en ontvang direct informatie bij een noodsituatie.
  • Lees de informatie op de website Nederland Veilig.
  • Het is verstandig een noodpakket samen te stellen. Op www.crisis.nl leest u wat hiervoor nodig is.
  • Bekijk hier de risicokaart (externe website)

Regionaal crisisplan

In het crisisplan zijn taken en bevoegdheden vastgelegd, zodat alle instanties weten wat ze moeten doen bij een ramp of zwaar ongeval. Het crisisplan is opgesteld door de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, waarin de 21 gemeenten uit de regio Eindhoven-Helmond zijn vertegenwoordigd. Burgemeester Blanksma - Van den Heuvel heeft het opperbevel in geval van een ramp of zwaar ongeval (of een ernstige vrees voor het ontstaan daarvan).

Team Toezicht en Handhaving (voorheen Stadswacht)

Op 1 januari 2019 is Stichting Stadswacht officieel onderdeel van de gemeente Helmond. Op dat moment is ook de naam 'Stadswacht' komen te vervallen. De nieuwe naam van dit team is 'Toezicht en handhaving'. Met het onderbrengen van de toezicht- en handhavingsorganisatie bij de gemeente, zijn wij nog beter in staat onze veiligheids- en handhavingstaken uit te voeren. Het streven daarbij is om zoveel mogelijk maatwerk per wijk te gaan bieden en (nog) meer te gaan samenwerken met inwoners en partners in de stad.

Contactgegevens

Wilt u overlast melden over afval, honden en/of parkeren? Dan kunt u vanaf 1 januari 2019 het team Toezicht en Handhaving bereiken tijdens kantooruren via telefoonnummer 14 0492. U kunt natuurlijk ook persoonlijk langskomen bij onze balie aan Weg op den Heuvel 39. Onze balie is geopend op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 12.00 uur en van 14.00 - 17.00 uur. Op zaterdag zijn wij open van 10.00 - 12.00 uur. U kunt ook digitaal een melding doen via onderstaand contactformulier. Bent u iets verloren of heeft u iets gevonden, dan kunt u dit melden op www.verlorenofgevonden.nl.

Inbraken voorkomen

Wilt u weten hoe u inbraak in uw woning het beste kunt voorkomen? Kom dan eens naar de BuurtTent. Medewerkers van Toezicht en Handhaving van de gemeente, de politie en vrijwilligers van Buurtpreventie geven u dan allerlei tips en trucs.

Hieronder leest u wanneer de BuurtTent in uw buurt staat.

 
 Wijk Datum Tijdstip Locatie
Centrum zaterdag 26-01 9:30-11:30   Markt
Dierdonk donderdag 31-01    19:00-21:00  Albert Heijn
Mierlo-Hout dinsdag 05-02  9.30-11.30 Jumbo
Brouwhuis vrijdag 08-02   9.30-11.30  Markt
Brandevoort vrijdag 15-02     15:00-17:00  Biologische markt
Helmond-West woensdag 20-02 13:00-15:00 Emté
Stiphout woensdag 23-03 13.00-15.00 Jumbo

Heling

Woninginbraken, overvallen, straatroof en diefstallen: ze blijven bestaan doordat de daders de gestolen goederen kunnen doorverkopen. Hierbij heeft u een belangrijke rol, door bij tweedehands aankopen bewust te zijn van de mogelijkheid dat deze artikelen afkomstig kunnen zijn uit diefstal. Op de website 'Stop Heling' vindt u een aantal tips die u kunnen helpen bij het herkennen van gestolen goederen.

Peelland Interventie Team (PIT)

Sinds 1 januari 2017 werkt het Peelland Interventie Team (PIT) binnen de Peel. Dit interventieteam pakt samen met verschillende partijen (zoals de politie en de brandweer) probleempanden en probleemlocaties in de Peelregio aan. Het team controleert panden op bijvoorbeeld brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving in BRP, mensenhandel, prostitutie, drugs en sociale zekerheidsfraude. Als u zich onveilig voelt of de situatie niet vertrouwt, bijvoorbeeld door geluidsoverlast of vreemde geuren, dan kunt u dit melden bij het PIT via het telefoonnummer 14 0492 of per mail naar info@pitteam.nl.

Het PIT gebruikt en verwerkt persoonsgegevens ten behoeve van onderzoeken die het team doet naar mogelijke misstanden in de Peelregio.

Hennepkwekerijen

Het verhuren van uw woning of bedrijfspand is niet zonder risico’s. Als verhuurder kunt u onaangenaam verrast worden als in uw woning of bedrijfsruimte een hennepkwekerij wordt aangetroffen. Hennepteelt gaat meestal gepaard met uitkeringsfraude, belastingontduiking, oneigenlijk woninggebruik, verzekering- en hypotheekfraude en stroomdiefstal. Meer informatie leest u in de folder.