• Stad
  • Kentekentoegang

Kentekentoegang

De automatische paaltjes (pollers) zijn verdwenen uit de Helmondse binnenstad. Met camera's controleert de gemeente vanaf woensdag 1 november 2023 of passerende voertuigen het voetgangersgebied in het centrum in mogen rijden. Dankzij de camera's is de handhaving 100%.

Uitleg in beeld en geluid

Het centrum van Helmond is autovrij

Dat betekent dat er niet zomaar auto’s en vrachtwagens mogen komen. U mag er alleen rijden als u een ontheffing heeft. Dit geldt voor alle voertuigen met een kentekenplaat, dus ook voor een brommer, scooter, snorfiets, Speedpedelec en brommobiel. Er zijn bewoners en ondernemers in het gebied die een ontheffing hebben. Hiermee mogen ze 24 uur per dag in- en uitrijden. Er zijn verder nog bepaalde voorwaarden waaronder u een ontheffing kunt aanvragen

Laden en lossen zonder vergunning

Binnen deze venstertijden mag laden en lossen zonder vergunning:

  • Centrum Helmond: maandag t/m vrijdag van 07:00 tot 11:00 uur.
  • Brandevoort: dagelijks van 08:45 tot 11:45 uur.

Er staan camera’s om het verkeer te monitoren

Deze camera’s registreren het kenteken wanneer u het gebied in- en uitrijdt. Als u een ontheffing heeft, kunt u stapvoets het voetgangersgebied inrijden. Heeft u geen ontheffing? Dan ontvangt u een boete via het CJIB.

Let op!

  • Gaat u lopend het voetgangersgebied in met een brommer, speedpedelec of scooter aan de hand? Dan hoeft u geen ontheffing aan te vragen.
  • Fietsers (ook elektrische fietsen met trapondersteuning tot 25 km per uur) en scootmobielen hoeven geen ontheffing aan te vragen om het centrum in te rijden. Echter mogen deze bestuurders (met uitzondering van scootmobielen) alleen tussen 21:00 en 09:00 uur de binnenstad inrijden.
  • De ontheffing is alleen bedoeld om door het voetgangersgebied te rijden. Parkeren in dit gebied is niet toegestaan. Voor het parkeren van een trouwauto of koets op de Markt is een speciale ontheffing nodig die online aan te vragen is.
  • Een ontheffing geldt per kenteken en niet per huishouden of onderneming. Per voertuig dient u dus een ontheffing te hebben.

Bezoekt u het centrum?

Bezoekt u iemand woonachtig in het centrum? Of bent u een klant/leverancier van een ondernemer in het centrum? In alle drie de gevallen parkeert u in de parkeergarages of -plekken rondom de binnenstad.

Toegang Medisch Centrum

De voetgangerszone in Brandevoort kent venstertijden. Dagelijks van 8.45 tot 11.45 uur. Deze venstertijden blijven in tact. Tijdens de venstertijden kan een voertuig zonder ontheffing de voetgangerszone inrijden om te laden en/of lossen. Dus ook om personen af te zetten bij het Gezondheidscentrum. Parkeren is niet toegestaan in een voetgangerszone.

Daarnaast hebben alle taxi’s een ontheffing, dus als u daarmee gebracht wordt is dat geen probleem.

In het geval van een calamiteit en de persoon met bij de voordeur afgezet worden kan dit gemeld worden bij de boa die de beelden uitkijkt. Stuur hiervoor binnen 24 uur een e-mail naar kentekentoegang@helmond.nl. Vermeld hierbij het kenteken, uw contactgegevens, het tijdstip, de reden en eventueel bewijslast. De boa kan in het geval van een calamiteit de overtreding seponeren.

Opvragen overtredersfoto

Als u een waarschuwing, naheffing of boete heeft gehad, kunt u de foto van de overtreding opvragen. Deze kunt u opvragen via het online formulier.

Button: Formulier overtredersfoto opvragen

Veelgestelde vragen

Algemene vragen en antwoorden over kentekentoegang.

Vragen en antwoorden voor bewoners van het autovrije gebied.

Vragen en antwoorden voor ondernemers in het autovrije gebied.

Heeft u verdere vragen?

Stuur dan een mail naar gemeente@helmond.nl

Toolkit ondernemers

Bekijk de toolkit voor ondernemers

Uw Reactie
Uw Reactie