Ontheffing voor verkeer en parkeren

Soms is het noodzakelijk dat u als inwoner of voor uw bedrijf op een plaats in Helmond moet zijn waar verkeerstekens en verkeersregels dit niet mogelijk maken. Vraag de gemeente dan om een ontheffing van dit verbod.

Voorwaarden

Ontheffingen zijn kenteken gebonden. De gemeente is uiterst terughoudend met het verstrekken van ontheffingen en maakt daarom dan ook een strenge overweging. Het is van belang dat u kunt aantonen dat er sprake is van zekere noodzaak voor een ontheffing.

Soorten ontheffingen

Er zijn verschillende soorten ontheffingen die u kunt aanvragen. Hieronder leest u kort wat ze inhouden. Nadat u bent ingelogd met DigiD of eHerkenning via onderstaande knop kunt u uitgebreid de voorwaarden lezen.

 • Ontheffing groot voertuig:
  Deze ontheffing heeft u nodig om binnen de bebouwde kom voertuigen te parkeren die langer zijn dan 6 meter of hoger zijn dan 2,40 meter. Dit verbod geldt van maandag tot en met zaterdag tussen 18.00 uur en 05.00 uur en op zondag. Er zijn 3 uitwijklocaties in de gemeente Helmond. Hier mag u op alle dagen en tijdstippen parkeren. Dit geldt niet voor wegen met een belangrijke toegankelijkheidsfunctie. Onder ‘meer informatie’ vindt u een kaart met deze locaties.
 • Ontheffing incidenteel kortstondig:
  Deze ontheffing heeft u nodig als u een korte periode wilt rijden, werken of parkeren op een plek waar dit niet is toegestaan.
 • Ontheffing incidenteel langdurig:
  Deze ontheffing heeft u nodig als u een lange periode wilt rijden, werken of parkeren op een plek waar dit niet is toegestaan.
 • Ontheffing markt
 • Ontheffing voetgangersgebied:
  Sommige gebieden of wegen (winkelpromenade en/of autovrije zones) zijn verboden voor auto’s en andere voertuigen. Binnen deze venstertijden mag u daar laden en lossen zonder vergunning:
  • Centrum Helmond maandag t/m vrijdag van 07.00-11.00 uur
  • Brandevoort maandag t/m vrijdag van 08.45-11.45 uur en 16.00-16.30 uur
   Wilt u laden, lossen of (ver)bouwen in zo’n gebied buiten de venstertijden? Dan moet u een ontheffing van het verbod aanvragen.
 • Ontheffing medici:
  Heeft u een huisartsenpraktijk of verloskundigenpraktijk in Helmond gevestigd, dan kunt u een ontheffing aanvragen. Voor medewerkers in uw praktijk kunt u wanneer noodzakelijk een ontheffing aanvragen (met bewijslast).

Aanpak

Via de knop 'Online regelen met DigiD' kunt u online een parkeerontheffing aanvragen.

Verlengen of opzeggen

Het is niet mogelijk om uw ontheffing te verlengen. U kunt dan een nieuwe aanvraag doen. Het opzeggen van uw parkeerontheffing kunt u eenvoudig zelf regelen via onderstaande knop 'online regelen’. Beëindigt u tussentijds uw parkeerontheffing, dan vindt er een restitutie plaats van de volle maand(en) die u vooruit betaald heeft.

Kosten

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag rekenen wij leges: € 30,40 (tarief 2021). De kosten voor de ontheffing zelf zijn:

 
Soort ontheffing Kosten per maand (2021)
Ontheffing voetgangersgebied €25,10
Ontheffing groot voertuig Gratis
Ontheffing incidenteel kortstondig Gratis
Ontheffing markt €9,80
Ontheffing medici Gratis

U betaalt uw parkeerontheffing tijdens uw aanvraag via iDeal.

Termijn

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen. In de praktijk met de juiste gegevens voorhanden, mag u rekenen op een snelle verwerking. Wij streven ernaar om uw aanvraag sneller af te handelen. 

Bezwaar en beroep

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing van de gemeente. Bent uw het daarna niet eens met de beslissing op uw bezwaarschrift dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank.

Meer informatie

Kunt u de inhoud van dit document niet (goed) lezen? Via deze link kunt u een toegankelijke versie aanvragen.

Wetgeving

Uw Reactie
Uw Reactie