Ontheffing voor verkeer en parkeren

Soms is het noodzakelijk dat u als inwoner of voor uw bedrijf op een plaats in Helmond moet zijn waar verkeerstekens en verkeersregels dit niet mogelijk maken. Vraag de gemeente dan om een ontheffing van dit verbod.

Voorwaarden

Ontheffingen zijn kenteken gebonden. De gemeente is uiterst terughoudend met het verstrekken van ontheffingen en maakt daarom dan ook een strenge overweging. Het is van belang dat u kunt aantonen dat er sprake is van zekere noodzaak voor een ontheffing.

Soorten ontheffingen

Er zijn verschillende soorten ontheffingen die u kunt aanvragen. Hieronder leest u kort wat ze inhouden. Nadat u bent ingelogd met DigiD of eHerkenning via onderstaande knop kunt u uitgebreid de voorwaarden lezen.

 • Ontheffing incidenteel kortstondig:
  Deze ontheffing heeft u nodig als u een korte periode wilt rijden of werken op een plek waar dit niet is toegestaan, bijvoorbeeld bij een verhuizing.
 • Ontheffing markt
  Deze ontheffing heeft u nodig als u een standplaats heeft op de weekmarkten.
 • Ontheffing functioneel
  Voor permanente toegang tot de voetgangerszone en geslotenverklaring voor het uitvoeren van terugkerende werkzaamheden in de voetgangerszone of gesloten verklaring (zoals waarde transporten of taxivervoer).
 • Ontheffing voetgangersgebied
  Sommige gebieden of wegen (winkelpromenade en/of autovrije zones) zijn verboden voor auto’s en andere voertuigen. Binnen onderstaande venstertijden mag u daar laden en lossen zonder vergunning:
  • Centrum Helmond maandag t/m vrijdag van 07.00-11.00 uur
  • Brandevoort maandag t/m zondag van 08.45-11.45 uur           

  Wilt u laden/lossen buiten de venstertijden? Dan moet u een ontheffing van het verbod aanvragen. U mag niet parkeren op het voetgangersgebied.

 • Ontheffing medici:
  Heeft u een huisartsenpraktijk of verloskundigenpraktijk in Helmond gevestigd, dan kunt u een ontheffing aanvragen. Voor medewerkers in uw praktijk kunt u wanneer noodzakelijk een ontheffing aanvragen (met bewijslast).
 • Dagontheffing:
  Wilt u één dag op het voetgangersgebied laden en lossen dan kunt u deze ontheffing aanvragen. Hij is geldig tussen 7:00 en 23:00 uur. U mag niet parkeren in het voetgangersgebied.
 • Calamiteiten:
  Indien u door onverwachte omstandigheden, bijvoorbeeld alarm ’s nachts, een ongeval of andere urgente situaties het voetgangersgebied oprijdt terwijl u geen ontheffing hiervoor heeft, dient u binnen 24 uur een e-mail te sturen naar kentekentoegang@helmond.nl. Hierin dient u datum, tijdstip, kenteken en een gegronde motivatie te vermelden. Voeg bij deze e-mail ook de bewijslast van de gebeurtenis toe. Deze wordt beoordeeld en u ontvangt een antwoord met de beslissing.

Aanpak

Via de knop 'Online regelen met DigiD' kunt u een parkeerontheffing aanvragen met uw DigiD of eHerkenning.

Verlengen of opzeggen

Het is niet mogelijk uw ontheffing te verlengen. U kunt dan een nieuwe aanvraag doen. Het opzeggen van uw parkeerontheffing kunt u eenvoudig zelf regelen via onderstaande knop 'Online regelen met DigiD’. Beëindigt u tussentijds uw parkeerontheffing, dan vindt er een restitutie plaats van de volle maand(en) die u vooruit betaald heeft.

Kosten

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag rekenen wij leges: € 32,60 (tarief 2024). De kosten voor de ontheffing zelf zijn:

Soort ontheffing

Kosten per dag (2024)

Kosten per maand (2024)

Kosten per kalenderjaar

Ontheffing voetgangersgebied

-

€ 28,60 

€ 34,60

Ontheffing functioneel

-

Gratis

-

Ontheffing incidenteel kortstondig

-

Gratis

€ 34,60

Dagontheffing

€ 34,60

-

-

Ontheffing markt

-

Gratis

-

Ontheffing medici

-

Gratis

-

U betaalt uw parkeerontheffing tijdens uw aanvraag via iDeal.

Termijn

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen. In de praktijk, met de juiste gegevens voorhanden, mag u rekenen op een snelle verwerking. Wij streven ernaar om uw aanvraag sneller af te handelen. Een dagontheffing wordt niet gevalideerd.

Bezwaar en beroep

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing van de gemeente. Als u het daarna niet eens bent met de beslissing op uw bezwaarschrift kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank.

Meer informatie

Kunt u de inhoud van dit document niet (goed) lezen? Via deze link kunt u een toegankelijke versie aanvragen.

Wetgeving

Uw Reactie
Uw Reactie