COA opent twee noodopvanglocaties in Helmond

Woensdag 24 januari 2024

De gemeente Helmond gaat tot september ruimte bieden aan twee nieuwe opvanglocaties voor 110 vluchtelingen. De eerste locatie opent eind februari in het pand van Fung Loy Kok Taoist Tai Chi aan de Mierloseweg 140. Het gaat om tijdelijke opvang van circa 40 jonge vluchtelingen. De tweede locatie betreft een bijgebouw op het terrein van het voormalige Dr. Knippenbergcollege aan de Nachtegaallaan. Hier worden vanaf half maart circa 70 personen opgevangen.

Opvanglocatie Mierloseweg

De asielzoekerscentra in Nederland zitten al tijden overvol. Daarom is het COA met spoed op zoek naar geschikte opvanglocaties. Beide opvanglocaties zijn beschikbaar tot uiterlijk 1 september 2024 en worden volledig door het COA beheerd.     

Mierloseweg

Op de locatie aan de Mierloseweg gaat het om de tijdelijke opvang van jongeren tussen de 14 en 18 jaar die zonder ouders of andere begeleiders in Nederland zijn aangekomen om asiel aan te vragen. De locatie is passend voor deze opvang en ook al eerder voor de opvang van jonge vluchtelingen gebruikt.  

Nachtegaallaan 

Het COA gaat in een bijgebouw op het terrein van het voormalige Dr. Knippenbergcollege circa 70 vluchtelingen opvangen. Er is een onderwijsvoorziening (basisschool voor nieuwkomers) op het terrein zelf en daar is ook ruimte voor meer leerlingen. Verder zijn er voldoende kamers voor circa 70 personen en sanitaire voorzieningen, kookgelegenheid, wasruimtes en ruimte voor ontspanning.    

Het hoofdgebouw van het voormalige Dr. Knippenbergcollege is sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in gebruik als opvanglocatie voor Oekraïners. Als de noodopvang eindigt, uiterlijk op 1 september, gaat de gemeente het bijgebouw verder gebruiken voor de opvang van Oekraïners.  Want ook voor de opvang van Oekraïners zijn er bedden te kort. En het einde van de oorlog is nog niet in zicht. Het is de bedoeling om de locatie van de voormalige school in de toekomst als woningbouwlocatie te ontwikkelen.   

Informatieavonden voor omwonenden  

We organiseren eind januari informatieavonden voor omwonenden. Zij kregen hierover een brief. 

Meer weten?

Kijk op de pagina over vluchtelingen.  

Uw Reactie
Uw Reactie