Overgangsregeling 'gecombineerde achternaam bij kinderen' loopt nog tot 31 december 2024

Donderdag 4 april 2024

Sinds 1 januari 2024 is een nieuwe optie mogelijk voor het kiezen van de achternaam van uw kind, namelijk een combinatie van de beide achternamen van de ouders. Er is ook een overgangsregeling voor ouders die al eerder kinderen hebben gekregen. Deze overgangsregeling loopt tot 31 december. Wilt u hier gebruik van maken, zorg dan dat u de aanvraag tijdig indient.

Wie kan kiezen voor een gecombineerde achternaam?

De keuze voor een gecombineerde achternaam is mogelijk voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2024. Tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind kunnen ouders samen bij de gemeente hun voorkeur voor een gecombineerde achternaam opgeven. De keuze is eenmalig en geldt ook voor volgende kinderen.

Overgangsregeling voor kinderen geboren na 1 januari 2016

Er is een overgangsregeling voor ouders die al eerder kinderen hebben gekregen, geboren na 1 januari 2016, en die ze nu alsnog een gecombineerde achternaam willen geven. Voor deze kinderen kunnen ouders bij de gemeente de achternaam laten aanpassen in een gecombineerde achternaam. De kosten hiervoor zijn €75 voor een eerste kind en €50 voor elk volgend kind. De aanpassing kan alleen voor alle kinderen samen gedaan worden.

Let op: Deze overgangsregeling is 1 jaar geldig. Wilt u hiervan gebruikmaken? Doe dit dan voor 31 december 2024.

Meer informatie

Bekijk de combinatiemogelijkheden.

Uw Reactie
Uw Reactie