Uitleg begrippen energietransitie en duurzame bronnen

In de transitievisie warmte worden veel termen gebruikt. Bekijk de veelgebruikte begrippen en hun betekenis.

Asfaltwarmte

Dit is warmte die via asfaltcollectoren wordt opgewekt. De collectoren zijn in het wegdek verwerkt en bevatten water. Dit water neemt warmte op die ontstaat wanneer de zon op het asfalt schijnt.

Condenswarmte

Dit is restwarmte uit koelprocessen. Denk aan koelsystemen bij supermarkten, koel- en vrieshuizen en datacenters.

Energiearmoede

Als mensen 10% of meer van hun inkomen uitgeven aan energie.

Energieneutraal

Wanneer er evenveel energie (woning gerelateerd) wordt gebruikt als dat er wordt opgewekt. Als de opgewekte energie volledig duurzaam is, wordt het ook wel CO2-neutraal genoemd.

Nationaal Klimaatakkoord

Komt uit 28 juni 2019 en is een onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid. Het is een overeenkomst tussen veel organisaties en bedrijven in Nederland om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Daarmee wordt de opwarming van de aarde beperkt.

Lage-, midden-, en hoge-temperatuur warmte

Verwarmingstechnieken waarbij de temperatuur van het water gebruikt wordt om te verwarmen.

  • LT: <40 °C (bijvoorbeeld warmtepomp)
  • MT: 40-70°C (bijvoorbeeld uit restwarmte)
  • HT: >70 °C (bijvoorbeeld aardgas)

Regionale Energie Strategie (RES)

Nederland is opgedeeld in 30 energieregio’s. In de RES beschrijft elke regio hoe en waar het beste duurzame elektriciteit opgewekt kan worden, welke bruikbare regionale warmtebronnen er zijn en of de voorstellen maatschappelijk gezien acceptabel en financieel haalbaar zijn. Helmond valt onder Metropool Regio Eindhoven (MRE) met 21 gemeentes.

Restwarmte

Restwarmte is energie die overblijft bij (industriële) processen. Tegenwoordig kijkt men naar mogelijkheden om deze restwarmte te benutten voor andere processen. Bijvoorbeeld de verwarming van gebouwen.

Thermische Energie Afvalwater (TEA)

TEA-systemen halen warmte rechtstreeks uit het rioolstelsel of uit het gezuiverde afvalwater bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI).

Thermische Energie Oppervlaktewater (TEO)

TEO-systemen maken gebruik van temperatuurverschillen in het oppervlaktewater tijdens de seizoenen. In de zomer wordt warmte uit (relatief warm) oppervlaktewater opgeslagen en wordt in de winter gebruikt om gebouwen te verwarmen. In de winter kan ook koude worden opgeslagen die in de zomer gebruikt wordt om op een duurzame manier te koelen.

Transitievisie Warmte

Elke gemeente in Nederland moet voor 2021 een Transitievisie Warmte opstellen. Aan de hand van deze visie wordt duidelijk op welk moment een wijk, buurt of gebied aardgasloos wordt. Daarbij wordt ook voor de eerste woningen (die tot 2030 aardgasloos worden) beschreven welke mogelijke alternatieve warmtevoorzieningen en -bronnen er zijn.

All electric

Bij all-electric wordt de woning geheel elektrisch verwarmd, bijvoorbeeld met behulp van een warmtepomp.

Asfaltthermie

Dit is warmte die via asfaltcollectoren wordt opgewekt. De collectoren zijn in het wegdek verwerkt en bevatten water. Dit water neemt warmte op die ontstaat wanneer de zon op het asfalt schijnt. Deze warmte kan direct worden gebruikt als bron voor de warmtepomp of worden opgeslagen in de bodem.

Aquathermie (TEO, TEA en TED)

Het benutten van warmte uit oppervlaktewater (TEO), (gezuiverd) afvalwater (TEA) en drinkwater (TED) voor de verwarming van gebouwen.

Biomassa

Biomassa is een verzamelnaam voor materiaal van plantaardige of dierlijke herkomst, zoals hout, mais, mest, voedselresten of plantaardige olie. Door biomassa te verbranden, vergisten of vergassen kan energie worden opgewekt.

Bodemwarmte/warmte-koude-opslag (WKO)

Dit is een methode om energie in de vorm van warmte of koude uit gebouwen of de omgeving op te slaan in de bodem en op een later moment te hergebruiken. Het wordt gebruikt als de energie niet direct gebruikt hoeft te worden, bijvoorbeeld omdat een bepaalde warmtebron alleen in de zomer beschikbaar is terwijl de warmte juist in de winter nodig is.

Collectieve systemen

Een collectief systeem (ook wel warmtenet genoemd) brengt de warmte van bijvoorbeeld een biomassacentrale of de restwarmte van bedrijven naar woningen. Dat gebeurt via ondergrondse buizen waar warm water doorheen stroomt. Uiteindelijk stroomt dat water door de radiatoren van woningen en weer terug naar het verdeelpunt waar het opnieuw wordt verwarmd.

Geothermie

Het gebruik van warmte uit de aarde (diepe, ondiepe en ultradiepe geothermie). Niet te verwarren met WKO.

Hernieuwbaar gas

Dit is CO2-neutraal gas, dat wordt gewonnen op vuilstortplaatsen, uit huishoudelijk afval of uit rioolslib. Daarnaast is het mogelijk om gas te maken uit CO2 en waterstof.

Restwarmte industrie

Bij veel bedrijven komt restwarmte (-en koude) vrij, die in theorie kan worden ingezet bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Bij kleine bronnen (zoals supermarkten) wordt de restwarmte vaak intern al hergebruikt.

Zonthermie

De omzetting van zonlicht in warmte. Deze warmte wordt ook wel zonnewarmte genoemd. Zonnepanelen wekken elektriciteit op, zonnecollectoren wekken warmte op.

Waterstof

Waterstof is een kleurloos, reukloos, smaakloos en hoog ontvlambaar (niet giftig) gas. Het kan door middel van een brandstofcel als vervanger van aardgas dienen. Het is een vorm van hernieuwbaar gas. Op dit moment veelal voor hoogwaardige warmte (lees industrie en transport).

Uw Reactie
Uw Reactie