- Inwoner
- Duurzaamheid
- Energietransitie in Helmond
- Begrippen alternatieve duurzame bronnen
Begrippen alternatieve duurzame bronnen
All electric
Bij all-electric wordt de woning geheel elektrisch verwarmd, bijvoorbeeld met behulp van een warmtepomp.
Asfaltthermie
Dit is warmte die via asfaltcollectoren wordt opgewekt. De collectoren zijn in het wegdek verwerkt en bevatten water. Dit water neemt warmte op die ontstaat wanneer de zon op het asfalt schijnt. Deze warmte kan direct worden gebruikt als bron voor de warmtepomp of worden opgeslagen in de bodem.
Aquathermie (TEO, TEA en TED)
Het benutten van warmte uit oppervlaktewater (TEO), (gezuiverd) afvalwater (TEA) en drinkwater (TED) voor de verwarming van gebouwen.
Biomassa
Biomassa is een verzamelnaam voor materiaal van plantaardige of dierlijke herkomst, zoals hout, mais, mest, voedselresten of plantaardige olie. Door biomassa te verbranden, vergisten of vergassen kan energie worden opgewekt.
Bodemwarmte/warmte-koude-opslag (WKO)
Dit is een methode om energie in de vorm van warmte of koude uit gebouwen of de omgeving op te slaan in de bodem en op een later moment te hergebruiken. Het wordt gebruikt als de energie niet direct gebruikt hoeft te worden, bijvoorbeeld omdat een bepaalde warmtebron alleen in de zomer beschikbaar is terwijl de warmte juist in de winter nodig is.
Collectieve systemen
Een collectief systeem (ook wel warmtenet genoemd) brengt de warmte van bijvoorbeeld een biomassacentrale of de restwarmte van bedrijven naar woningen. Dat gebeurt via ondergrondse buizen waar warm water doorheen stroomt. Uiteindelijk stroomt dat water door de radiatoren van woningen en weer terug naar het verdeelpunt waar het opnieuw wordt verwarmd.
Geothermie
Het gebruik van warmte uit de aarde (diepe, ondiepe en ultradiepe geothermie). Niet te verwarren met WKO.
Hernieuwbaar gas
Dit is CO2-neutraal gas, dat wordt gewonnen op vuilstortplaatsen, uit huishoudelijk afval of uit rioolslib. Daarnaast is het mogelijk om gas te maken uit CO2 en waterstof.
Restwarmte industrie
Bij veel bedrijven komt restwarmte (-en koude) vrij, die in theorie kan worden ingezet bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Bij kleine bronnen (zoals supermarkten) wordt de restwarmte vaak intern al hergebruikt.
Zonthermie
De omzetting van zonlicht in warmte. Deze warmte wordt ook wel zonnewarmte genoemd. Zonnepanelen wekken elektriciteit op, zonnecollectoren wekken warmte op.
Waterstof
Waterstof is een kleurloos, reukloos, smaakloos en hoog ontvlambaar (niet giftig) gas. Het kan door middel van een brandstofcel als vervanger van aardgas dienen. Het is een vorm van hernieuwbaar gas. Op dit moment veelal voor hoogwaardige warmte (lees industrie en transport).