Het gebruik van bodycams

Boa’s van Gemeente Helmond zijn uitgerust met kleine draagbare camera’s (bodycams) in om hun eigen veiligheid en de veiligheid van de burgers zoveel mogelijk te waarborgen.

Hoe werkt een bodycam?

De bodycam staat continu stand-by en registreert alles, maar slaat standaard niets op. De handhaver waarschuwt wanneer de opname start. Zodra de handhaver de opnameknop indrukt worden de beelden opgeslagen. De beelden worden versleuteld opgeslagen. De handhaver kan de beelden niet afspelen of weggooien. De beelden worden 72 uur bewaard, tenzij er een verzoek tot inzage is binnengekomen.

Bezwaar en inzage

Handhavers zijn bevoegd filmopnames te maken. Dit kan zonder uw toestemming, maar als de situatie het toelaat wordt u vooraf gewaarschuwd. De camera wordt niet uitgezet als u bezwaar maakt. Als u bent gefilmd, kunt u een aanvraag doen om de beelden in te zien. Alleen de gegevens van de betrokkene die de beelden opvraagt, zijn zichtbaar op de opgevraagde beelden. Alle andere personen op de beelden worden onherkenbaar gemaakt.

Hoe lang duurt het voordat ik de beelden kan inzien?

De functionaris gegevensbescherming (FG) neemt na beoordeling om de beelden in te kunnen zien, binnen twee dagen contact met u op.

Voor de afspraak neemt u een geldig legitimatiebewijs mee. Dit is een rijbewijs, identiteitsbewijs of een paspoort. Tijdens de afspraak kunt u de gemaakte beelden inzien. U krijgt de beelden niet toegestuurd.

Hoe vraag ik bodycambeelden op?

Via de onderstaande knop vult u het formulier in. Op onze webpagina Privacyverklaring, leest u meer over hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan. 

Uw Reactie
Uw Reactie