Daisy Roefs nieuwe stadskunstenaar van Helmond

Woensdag 8 mei 2024

Het college van burgemeester en wethouders van Helmond heeft Daisy Roefs voor een jaar benoemd tot stadskunstenaar (2024/2025). Uit tien kandidaten koos een selectiecommissie haar om als 'cultureel ambassadeur' van Helmond te dienen.

Culturele activiteiten dragen op verschillende manieren bij aan ons leven. Ze bieden ontspanning en plezier, brengen troost, stimuleren de geest en laten toeschouwers de wereld anders bekijken en ervaren. "Daisy is een jonge maker die met haar fotografie de 'taal van de jongeren' spreekt", zegt Wethouder Lierop van Cultuur. "Ze gelooft sterk in de toekomst van jonge makers en de impact die zij kunnen hebben op onze gemeenschap".

Trots

Daisy Roefs, een trotse Helmondse, kent de stad goed. Ze wil bijdragen aan een levendige en dynamische culturele scene en zoekt actief de samenwerking met lokale organisaties, verenigingen en culturele instellingen. Haar project 'doe normaal dan doe je al gek genoeg' viert diversiteit en geeft een stem aan degenen die minder vaak gehoord worden. Roefs zegt hierover: "In een tijd van maatschappelijke polarisatie en verdeeldheid is het essentieel om ruimte te maken voor alle stemmen, kleuren en perspectieven."

Helmonders betrekken bij maatschappelijke thema’s

Roefs wil met name ook jongeren betrekken bij belangrijke thema's zoals mentale gezondheid, identiteit en de problematiek rondom vluchtelingen. Hierdoor voelen ze zich gehoord en worden ze mede-eigenaar van de ontwikkelingen in Helmond. In samenwerking met jeugdgerichte organisaties en een breder publiek, wil ze sociale barrières doorbreken en het gesprek over mentale gezondheid, inclusiviteit en respect bevorderen. Samen met instanties zoals WeCare Helmond, JOONG, scholen, sportclubs, gemeenschapshuizen en jeugdwerkers, biedt ze toegang tot maatschappelijke thema's en moedigt ze mensen aan hun stem te laten horen.

Selectiecommissie

De selectiecommissie voor Stadskunstenaar 2024/2025 bestond uit:

  • Joke Smeulders (bestuurslid Post#5700 en beeldend kunstenaar);
  • Sophie Beekelaar (conservator moderne en hedendaagse kunst Museum Helmond);
  • Sophie van Krieken (bestuurslid van het Annatheater);
  • Vera van der Kroft (leerling Jan van Brabant College);
  • Wethouder van Lierop (Voorzitter).

Helmond heeft al eerder stadskunstenaars gehad; in totaal vier:

  • Rocco Verdult (2017);
  • Thomas Pieters (2018);
  • Tahné Kleijn (2019/2020);
  • Luc de Graaf (2022/2023).
Uw Reactie
Uw Reactie