Feestelijke start eerste raadsvergadering in het Huis voor de Stad

Vrijdag 12 april 2024

Afgelopen donderdag vond de allereerste raadsvergadering plaats in de nieuwe raadzaal in het Huis voor de Stad. Een bijzonder moment in de democratische geschiedenis van onze stad. De ingebruikname van de nieuwe raadszaal in het Huis voor de Stad is feestelijk gevierd met een aantal speciale openingshandelingen.

Bestuurshamers gemaakt van het hout van de gekapte treurwilg

Voorafgaand aan de raadsvergadering hebben leerlingen van het vakcollege aan burgemeester Blanksma een nieuwe voorzittershamer aangeboden. De leerlingen hebben van het hout van de gekapte treurwilg drie nieuwe hamers ontworpen en gemaakt. De burgemeester heeft de hamers in ontvangst genomen en er vervolgens de eerste raadsvergadering mee geopend. Eén van de hamers wordt de voorzittershamer voor de raadszaal en de twee andere hamers worden gebruikt in de commissiekamers tijdens commissievergaderingen.

Laatste hand aan het kunstwerk in de raadzaal

Na de overhandiging van de hamers is de laatste hand gelegd aan het kunstwerk in de raadszaal. Voor het kunstwerk heeft de kunstenaar, Maurice van Venrooij, de raadzaal gezien als een werkend mechanisme. Een omgeving waarin steeds verschillende mensen aanwezig zijn, met verschillende meningen en belangen.

De afgelopen weken mochten vertegenwoordigers van verenigingen, clubs, bedrijven en de gemeenteraad meewerken door een stempel te zetten op het kunstwerk in de raadzaal. Dit symboliseert de beslissingen die in de raadzaal door de raad worden genomen en alle inwoners aangaan. Afgelopen donderdag heeft de burgemeester de allerlaatste stempel op het kunstwerk gezet, als vertegenwoordiging van álle inwoners van Helmond. Hiermee werd het kunstwerk voltooid en was de raadzaal klaar voor gebruik.

Uw Reactie
Uw Reactie