Huwelijksnaam

Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? In veel landen is het mogelijk dat een echtgenoot de geslachtsnaam van zijn of haar partner aanneemt bij het aangaan van een huwelijk of partnerschap (huwelijksnaam).

In die landen krijgt de echtgenoot dan ook die andere naam. Dit is een definitieve wijziging van de achternaam. Dat is niet hetzelfde als naamgebruik, want daarbij wijzigt alleen de aanspreeknaam. In een aantal landen is men van mening dat een huwelijksnaam alleen kan worden gekozen bij de voltrekking van het huwelijk.

Om ervoor te zorgen dat u of uw partner een huwelijksnaam krijgt, kunt u terecht bij de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat van dat land in Nederland. U vult daar samen met uw partner en de ambassademedewerker de 'Verklaring geslachtsnaam bij huwelijk in Nederland' in en ondertekent deze. De originele verklaring geeft u zo spoedig mogelijk af in het Huis voor de Stad of stuurt u naar ons op. Wij kunnen alleen garanderen dat de huwelijksnaam direct wordt opgenomen in de huwelijks- of partnerschapsakte en de Basisregistratie Personen (BRP) als wij de verklaring minimaal 2 weken voor de ceremonie hebben ontvangen.

Meer informatie

Uw Reactie
Uw Reactie