• Inwoner
  • Trouwen of partnerschap registreren

Trouwen of partnerschap registreren

Denkt u erover om te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan? Hieronder vindt u alle informatie.

Melding trouwen of geregistreerd partnerschap

Als u wilt trouwen of een partnerschap registreren, meldt u uw plannen bij de gemeente waar u wilt trouwen. Dit moet minimaal 2 weken en kan maximaal 1 jaar voor de dag dat u gaat trouwen of uw partnerschap gaat registreren.

Trouwlocaties

Er zijn 11 vaste trouwlocaties waar u op uw eigen manier invulling kunt geven aan uw huwelijk, maar u kunt overal in de gemeente Helmond trouwen.

Trouwambtenaar (babs) kiezen

De buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs) sluit het huwelijk of het geregistreerd partnerschap. Voor het sluiten van uw huwelijk kunt u kiezen voor één van onze trouwambtenaren. Ook kunt u hiervoor een ervaren trouwambtenaar die werkzaam is in een andere Nederlandse gemeente vragen of iemand die er nog geen ervaring mee heeft.

Kosten

De melding voorgenomen huwelijk/partnerschap kost niets. De totale kosten hangen af van de locatie, de dag en het tijdstip van het huwelijk of geregistreerd partnerschap en het afnemen van een trouwboekje.

Gratis of zakelijke ceremonie

In de gemeente Helmond zijn er mogelijkheden om gratis of tegen een gereduceerd tarief te trouwen. Ook is het mogelijk om met een minimuminkomen gratis volwaardig te trouwen.

Huwelijksnaam

Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? In veel landen is het mogelijk dat een echtgenoot de geslachtsnaam van zijn of haar partner aanneemt bij het aangaan van een huwelijk of partnerschap (huwelijksnaam).