Nieuwsbrief Hoogspanningslijnen Brandevoort – februari 2022

In de nieuwsbrief van april 2021 hebben wij u bericht over de haalbaarheidsstudies door TenneT en het onderzoek naar meetmethoden van magneetveldzones. De haalbaarheidsstudies en het rapport meetmethoden zijn afgerond en de uitkomsten willen we graag met u delen. Naar aanleiding van de studies en het rapport zijn wij ook van plan vervolgstappen te nemen.

De haalbaarheidsstudies van Tennet om de magneetveldzone bij Brandevoort te verkleinen zijn klaar

TenneT heeft in opdracht van de gemeente Helmond onderzocht of het mogelijk is om de breedte van de magneetveldzone te reduceren. In het onderzoek is uitgegaan van de nu geldende handreiking van het RIVM voor nieuwbouwwoningen. Voor bestaande woningen geldt de vorige handreiking, zoals ook is vastgelegd in het huidige bestemmingsplan. De magneetveldzone wordt volgens de nu geldende handreiking breder en dat is de reden geweest voor de gemeente om dit extra onderzoek te laten uitvoeren.

Er zijn door TenneT twee onderzoeken uitgevoerd, een haalbaarheidsstudie en een variantenstudie. Uit
beide onderzoeken blijkt dat het verkabelen van de 150 kV hoogspanningsmasten op dit moment de enige maatregel is die genomen kan worden om de magneetveldzone te verkleinen. Andere maatregelen die tot een verdere reductie kunnen leiden zijn technisch niet uitvoerbaar. Door het verkabelen wordt de magneetveldzone volgens de handreiking voor nieuwbouwwoningen kleiner. Wel blijft de zone groter dan de 45 meter die met de vorige handreiking is berekend en is vastgesteld in het bestemmingsplan. Beide rapporten zijn te vinden te vinden op onze website www.helmond.nl/hoogspanningslijnen.

We zijn van plan een officiële aanvraag te doen om de reconstructie van de 150 kV hoogspanningsmasten in Brandevoort te starten

Ondanks de conclusies uit de haalbaarheidsstudies blijven we met TenneT en het Rijk in gesprek om bij toekomstige aanpassingen of nieuwe technische mogelijkheden de situatie in Brandevoort waar mogelijk te optimaliseren. Op dit moment is het verkabelen van de 150 kV hoogspanningsmasten in Brandevoort de enige maatregel die genomen kan worden om de elektromagnetische zone te reduceren volgens de rekenmethodiek van het RIVM voor nieuwbouwwoningen.

Wij hebben aan u de toezegging gedaan om de elektromagnetische zone zoveel mogelijk te verkleinen. Daarom willen we het proces in gang zetten om de 150 kV hoogspanningsmasten in Brandevoort onder de grond te laten brengen. Dit is een lang proces van zeker 5 jaar of langer. Het proces bestaat uit meerdere fasen van ontwerp tot uitvoering. Bij elke nieuwe fase beoordelen wij opnieuw op basis van de gegevens die dan bekend zijn, of het project de gewenste resultaten oplevert en vervolgd wordt. Onderdeel van dit proces is een besluit van de gemeenteraad waarmee de aanvraag kan starten, gepland voor zomer 2022.

De 380 kV hoogspanningsmast kan niet onder de grond gebracht worden en blijft dus zichtbaar. Uiteindelijk moet het verkabelen van de 150 kV hoogspanningsmast leiden tot een duurzame oplossing.

Het rapport over de meetmethoden van magneetveldzones is klaar

Inwoners hebben vragen gesteld of het mogelijk is dat de gemeente op locatie meet wat de magnetische straling is van de hoogspanningsmasten door Brandevoort. De gemeente heeft daarom aan WSP adviseurs gevraagd te onderzoeken of het mogelijk is om de straling ten gevolge van de hoogspanningsmasten op locatie te meten. Het rapport daarover is afgerond en biedt mogelijkheden voor een pilot project.
Uit het rapport van WSP adviseurs blijkt dat veldmetingen vaak onnauwkeurig zijn. Dit komt omdat ook andere bronnen elektromagnetische straling veroorzaken. Omdat de hoeveelheid stroom door de kabels van de hoogspanning continu verandert, geeft een momentopname ook geen betrouwbaar beeld van de gemiddelde belasting door de magneetvelden en daarmee het gezondheidseffect.

De resultaten van de studie door WSP zijn gebundeld in een rapport. Ook is een korte en goed leesbare samenvatting gemaakt. Beide rapporten zijn te vinden op onze website www.helmond.nl/hoogspanningslijnen.

De gemeente start met de opzet van een gemeentelijk meerjarig meetsysteem in Brandevoort

Het college heeft op basis van het rapport ervoor gekozen om over een langere periode gegevens te verzamelen. Daarmee sluiten we ook aan op de bestaande systematiek van meten, waarbij wordt uitgegaan van gemiddelde waarden over een jaar.

Er is nog niet eerder voor langere tijd een monitoringssysteem voor elektromagnetische straling in Nederland gerealiseerd. Door het opstarten van dit project als pilot doen we hiermee ervaring op. Daarnaast zal het RIVM als onafhankelijk adviseur met ons meedenken. Het meetsysteem wordt voor een periode van 3 jaar opgestart. Na een positief besluit van de gemeenteraad (gepland voor zomer 2022) kan de aanvraag van start kan gaan.

De vaststelling van nieuw landelijk voorzorgsbeleid over hoogspanningen is vertraagd

Er wordt gewerkt aan nieuw landelijk voorzorgsbeleid voor hoogspanningen. Het is niet zeker of de nu geldende handreiking met rekenmethodiek voor nieuwbouwwoningen van het RIVM behouden blijft of dat er vaste afstanden gaan gelden. Ook het aanvullend onderzoek van de Gezondheidsraad over het gezondheidseffect van elektromagnetische straling is nog niet afgerond. Meer informatie wordt in het derde kwartaal van 2022 verwacht. Ook dat zullen we communiceren via onze website.

Als u nog vragen heeft dan horen wij het graag

Wij gaan er vanuit dat u met deze nieuwsbrief weer op de hoogte bent van de laatste stand van zaken. Op onze website www.helmond.nl/hoogspanningslijnen vindt u meer informatie. Hierop staan het concept voorzorgbeleid hoogspanningen en gezondheid, het rapport over meetmethoden en een lijst met veel gestelde vragen. In het najaar van 2022, of eerder als er nieuwe ontwikkelingen zijn, informeren wij u opnieuw over de stand van zaken.

Met vriendelijke groet,

College van B en W van de gemeente Helmond.

Uw Reactie
Uw Reactie