Vragen en antwoorden over opvang van jonge vluchtelingen

Vragen en antwoorden

Hieronder leest u vragen en antwoorden over de opvang van jonge vluchtelingen. Staat uw vraag er niet bij? Mail dan gerust naar gemeente@helmond.nl of bel 14 0492. 

 Ja, ze krijgen vanuit het Rijk zak- en eetgeld.

Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van de jongeren. Overdag krijgen de jongeren onderwijs, omdat ze allemaal leerplichtig zijn. Daarnaast probeert het COA met hulp van lokale organisaties, verenigingen en vrijwilligers ontspanningsactiviteiten te organiseren. In de opvang gelden voor de jongeren huisregels van COA. 

Als gemeente doen we wat we kunnen om te zorgen dat de noodopvang voor iedereen zo prettig mogelijk verloopt: voor zowel de jonge vluchtelingen als voor de omgeving van de noodopvang. Dat betekent dat we vragen, zorgen en ideeën van de omgeving serieus nemen en dat we zorgen dat de vluchtelingen een zo goed mogelijk verblijf hebben.

Als er overlast is...

  • het is belangrijk om overlast of onveilige gevoelens meteen te bespreken. Dan kan daarop ook snel geacteerd worden.
  • het COA is 24 uur per dag, 7 dagen in de week, bereikbaar op de locatie. 

Contactgegevens COA

Locatie Torenstraat:

Locatie Mierloseweg:

U kunt ook naar de opvanglocatie komen.

Spoed? Bel altijd de politie op 112.
Geen spoed? Bel de politie op 0900 8844. Of spreek de wijkagent aan.

Vragen aan de gemeente? Bel 14 0492 of mail naar gemeente@helmond.nl.

De jonge vluchtelingen die naar de Torenstraat komen, verbleven het afgelopen jaar al in Helmond op een andere locatie. De opvang verliep goed en zonder overlast.

Jonge vluchtelingen onder de 18 jaar hebben recht op onderdak totdat ze 18 zijn. Voor deze groep (AMV'ers) is er weinig reden om te liegen over hun afkomst; ze willen graag een verblijfsvergunning krijgen. Zich misdragen helpt daar niet bij. Mocht dit toch gebeuren in Helmond, dan wordt deze persoon direct overgebracht aar een andere locatie die daar beter op ingericht is. 

Wij bekijken ter plaatse wat er nodig is om het verblijf van de vluchtelingen voor iedereen zo prettig mogelijk te laten verlopen. Daarnaast krijgen de jongeren overdag onderwijs. Op de locatie zijn gekwalificeerde medewerkers, is 24 uur per dag beveiliging en wordt volop aandacht besteed aan de Nederlandse normen, waarden, regels en omgangsvormen. Buiten de locatie is de politie verantwoordelijk voor handhaving van de openbare orde.

Dan grijpen politie en Openbaar Ministerie in, net zoals dat buiten de noodopvang zou gebeuren.

COA heeft de volledige verantwoordelijkheid voor de opvang, dus ook voor de financiën.

Nee, noodopvang leidt er niet toe dat we ook méér statushouders opnemen voor wie er woningen gezocht moeten worden.

We roepen iedereen op om alle mensen met respect te behandelen. We doen er alles aan om te zorgen dat de noodopvang voor iedereen zo prettig mogelijk verloopt. Er is alle ruimte om uw vragen te stellen, zorgen te delen of ideeën door te geven. Neem gerust contact met ons op via gemeente@helmond.nl.

Uw Reactie
Uw Reactie