Vogelgriep

Vogelgriep komt wijdverspreid voor in Nederland. Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die vooral gevaarlijk is voor vogels en pluimvee zoals kippen. Uw hond of kat kan ook ziek worden. Besmetting met vogelgriep gebeurt door direct contact met besmette vogels, door het virus in te ademen of door het binnenkrijgen van vogelpoep. Mensen krijgen zelden vogelgriep. Ook in Helmond zijn er enkele meldingen van vogelgriep gedaan. In de Warandavijver zijn een aantal dode vogels geruimd. Het gaat om wilde vogels. Een besmetting is niet altijd goed te zien. Wees dus voorzichtig in de buurt van vogels.

U kunt het dierenpark bij de Warandavijver blijven bezoeken

De Warandavijver ligt dichtbij het dierenpark, daarom maakten we afspraken met het dierenpark om de kans op overdracht zo klein mogelijk te maken. Loslopend pluimvee (zoals ganzen en eenden) op het dierenpark is opgehokt. De vogels zaten al in een volière. In het dierenpark bij de Warandavijver staan informatieborden om bezoekers te informeren.

Dit kunt u zelf doen als u een park of natuurgebied bezoekt

  • Houd huisdieren uit de buurt van wilde vogels of poep van wilde vogels. Let er extra op dat u uw hond aan de lijn houdt in gebieden waar veel vogels zijn om te voorkomen dat de hond in aanraking komt met zieke vogels.
  • Voer wilde vogels zoals eenden en ganzen niet. Door te voeren komen ze dicht bij elkaar. Daardoor kunnen ze elkaar besmetten.

Wat te doen als u een zieke of dode vogel aantreft?

Bel de dierenambulance op 0492 513 971. Raak zieke of dode dieren niet aan. Vervoer ze ook niet zelf. Bel ook de dierenambulance als uw huisdier ziek werd na contact met een zieke vogel.

Hoe herken ik een vogel met vogelgriep?

Symptomen van vogelgriep bij vogels zijn:

  • Problemen met de ademhaling
  • Draaien of rillen met de kop
  • Sloomheid, niet goed kunnen staan, zwemmen of vliegen
  • Ogen hebben een blauwgrijze waas of zijn ontstoken
  • Heel veel gapen en krabben

Heeft u bijvoorbeeld kippen in een buitenren?

Dan moet u ervoor zorgen dat ze niet in contact kunnen komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Sinds 26 oktober 2021 geldt er een ophokplicht voor pluimveehouders. Als u in of bij uw huis vogels houdt, geldt er een afschermplicht. Dat is om verspreiding van het virus te voorkomen.

Meer informatie

Informatiebord Warrandavijver

Informatiebord Warranda

Uw Reactie
Uw Reactie