Tips om te besparen op energie

Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het eerst veel geld kost. Deuren dicht, lampen uit en apparaten niet op standby laten staan. Het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een heleboel op uw energierekening.

Tips:

 1. Heeft u nog gloeilampen? Vervang deze dan door ledlampen. Bijvoorbeeld met de gratis lampen uit de energietas. Voor iedere 10 peertjes die u vervangt kan dit tussen de € 30,00 en € 40,00 per jaar schelen. De lampen gaan ook nog eens lang mee.
 2. Zet de vaatwasser op het eco-programma. Dit bespaart ongeveer 30% stroom en een kwart water vergeleken met het standaardprogramma.
 3. Was alleen met een volle trommel op het eco-programma. Daardoor wast u minder vaak en wordt de was ook beter schoon. Hang de was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken
 4. Was niet te warm: hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik van de wasmachine en hoe lager de kosten. Zo bespaart u met een was op 30°C ongeveer de helft vergeleken met een was op 40°C.
 5. Zet de CV-ketel op 60 graden.
 6. Verwarm alleen de ruimtes in uw huis waar u veel bent en draai ‘s avonds de verwarming omlaag.
 7. Doe hal- en tussendeuren in huis dicht.  Zo blijft de warmte in de kamer.
 8. Sluit ‘s avonds de gordijnen om de kou buiten te houden.
 9. Dicht kieren en plak radiatorfolie. Bijvoorbeeld met de gratis spullen uit de energietas.
 10. Met een waterbesparende douchekop gebruikt u minder water én gas.
 11. Zet apparaten uit om verbruik in de stand-by stand te voorkomen.

Belangrijk: zorg voor goede ventilatie in huis in huis! Voor uw gezondheid is het belangrijk om uw huis goed te luchten. Zorg voor genoeg frisse lucht en ventileer extra als u kookt, doucht of klust. Wilt u graag extra bespaartips? Kijk eens op de website milieucentraal.nl

Uw Reactie
Uw Reactie