Gladheidsbestrijding

Als er gladheid wordt voorspeld door vorst of sneeuwval, gaan medewerkers van Blink (een samenwerkingsverband van gemeente Helmond en Suez) op pad om de wegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Dat doen zij met strooiwagens en indien nodig ook met sneeuwschuivers en speciale borstelwagens voor de fietspaden.

Bekijk hier alle strooifeitjes in een infographic (PDF)

Hoofdroutes en aanvullende routes

Op de fietspaden rijden speciale, smalle vrachtwagens. Soms passen die niet door de doorgangen. Daarom haalt de gemeente elk jaar rond begin november bij diverse fietspaden paaltjes weg. Op die manier kan de strooiwagen erdoor wanneer dat nodig is. Als de winter voorbij is, plaatst de gemeente de paaltjes terug.

Allereerst worden de hoofdroutes gestrooid en vervolgens de aanvullende routes. De hoofdroutes bestaan uit de doorgaande wegen, een aantal grotere wijkontsluitingswegen en de belangrijkste fietsroutes in Helmond. De gemeente strooit de hoofdroutes zodra er gladheid is voorspeld, zodat de ochtendspits er zo min mogelijk hinder van ondervindt. Soms gebeurt dit meerdere keren. De aanvullende routes zijn de overige wijkontsluitingswegen en worden gestrooid bij aanhoudende gladheid overdag. Dit gebeurt alleen als er voldoende strooizout op voorraad is.

Strooiroutes

Iedere lente evalueert en optimaliseert de gemeente de strooiroutes. Wilt u weten wat de strooiroutes van 2018 – 2019 zijn? Via de linkjes hieronder kunt u plattegronden bekijken met de vaste strooiroutes op de hoofdwegen en hoofdfietspaden. Als u de kaarten heeft geopend, kunt u deze vergroten, zodat de straatnamen leesbaar zijn.

Gratis emmertje zout

Niet alle wegen worden sneeuw- en ijsvrij gemaakt. Zout werkt namelijk alleen als er binnen korte tijd veel auto’s over de weg rijden. Het kan dus voorkomen dat er bij u in de buurt een straat is waar niet gestrooid wordt. Wanneer u hier last van ondervindt, kunt u gratis bij de milieustraat een emmer zout ophalen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw stoep sneeuw- en ijsvrij maken. Kom hiervoor naar Gerstdijk 1 op maandag t/m vrijdag tussen 13.00 – 17.00 uur en op zaterdag tussen 8.30 – 16.00 uur. Neem zelf een emmertje of zak mee om het zout in te doen.

Melding maken

Het kan voorkomen dat een weg die is opgenomen in de strooiroute niet of onvoldoende is gestrooid. U kunt hiervan een melding maken via onderstaand formulier. Ook als u een suggestie heeft om een weg op te laten nemen in de strooiroute voor aankomend jaar kunt u gebruik maken van dit formulier.

Ga hier naar het formulier 'Melding openbare ruimte en klachten'