Houtsdonk nieuwsbrief april 2023

We willen dat ook Houtsdonk op een goede manier kan meegroeien. Op dinsdag 18 april werd daarom het concept Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Houtsdonk gepresenteerd aan de Opiniecommissie van de gemeenteraad van Helmond. Dit Ruimtelijk Ontwikkelingsplan, afgekort ROP, geeft richting aan de manier waarop het gebied Houtsdonk kan groeien. Groeien naar een stadsbuurt waar je fijn en gezond kunt wonen, werken en verblijven.

De inhoud van het plan

Het huidige Houtsdonk bestaat uit een woonbuurt en een bedrijventerrein langs de Kanaaldijk Z-W. De gemeente en woCom hebben de mogelijkheden van dit gebied in kaart laten brengen in een concept-ROP. Dit is ontstaan vanuit de gebiedsvisie Houtsdonk (bestaande buurt) en de taak van de gemeente om woningen toe te voegen en de stad Helmond aantrekkelijker te maken om te wonen en te werken.

Dit concept-ROP is langs 3 lijnen ontstaan: ten eerste de gesprekken die gevoerd zijn met bewoners, verenigingen en ondernemers van Houtsdonk. Ten tweede de wensen vanuit de gemeente en woCom om invulling te geven aan inhoudelijke doelen die zij (zichzelf) hebben gesteld. Ten derde een ruimtelijke onderzoek van het gebied waarbij de kwaliteiten en kansen in beeld zijn gebracht; denk aan de kanaalzone, het Groot Goor en de nabijheid van de stationsomgeving.

Deze eerste stap leidde tot een ambitie voor Houtsdonk:
“Houtsdonk wordt een Helmondse stadsbuurt waar samenleven centraal staat. Samenleven met elkaar, als onderdeel van het centrum, verbonden met de natuur.”

Het concept-ROP beschrijft 3 uitgangspunten waaraan de verdere ontwikkeling (transformatie) van dit gebied moet voldoen om deze ambitie waar te maken. Deze zijn: Gezond, Groen en Verbonden. Aan de ene kant willen we de kwaliteit van het landschap (het groen en het water) een belangrijke plek geven in de ontwikkeling. Aan de andere kant willen we nieuwe verbindingen maken, zoals een fiets- en wandelverbinding tussen het centrum en het Groot Goor.

Hierdoor ontstaat een nieuwe groene stadsbuurt tussen het kanaal en het Groot Goor. Deze stadsbuurt nodigt uit tot een actieve en gezonde leefstijl doordat sport-, zorg- en ontmoetingsvoorzieningen in de buurt zijn. Het wordt een levendige stadsbuurt waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd kan worden. Er is ruimte voor ongeveer 1.750 tot 2.000 woningen in verschillende typen en categorieën.

Gemeenteraad enthousiast over plannen Houtsdonk

De gemeenteraadsleden zijn enthousiast over het concept ROP. ‘Prachtige ontwikkeling’, ‘kansen voor de stad’ en ‘verbinding met natuur spreekt aan’ zijn enkele uitspraken die gisterenavond klonken. De gemeenteraad was ook positief over het feit dat er meerdere keren is gesproken met inwoners, ondernemers en verenigingen in Houtsdonk.

Vragen en aandachtspunten waren er ook. Grootste vraag is waar precies de nieuwe weg komt te liggen en hoe dit allemaal gaat passen. Het antwoord was nog niet precies te geven, dat is nog niet helemaal zeker. Ander punt van aandacht betreft de woonbehoefte van de bewoners van de Heboma-flats, belangrijk om dit in het oog te houden. Ook werd meegegeven dat voetbalvereniging HVV op een goede manier moet worden meegenomen in de plannen.

Prettige en autovrije woonbuurt

Een belangrijke voorwaarde is het verleggen van de Kanaaldijk Z-W in westelijke richting. Hierdoor is het mogelijk om de kanaalzone in te richten als een prettige en autovrije woonbuurt met boulevard die Houtsdonk met het centrum verbindt. De voetbalvereniging HVV wordt in het voorstel verplaatst. Zij wordt in het nieuwe gebied een onderdeel van de sport- en maatschappelijke voorzieningen.

Wet voorkeursrecht gemeenten

Het college van B&W liet op 17 april een belangrijke wet ingaan om grip te houden op de ontwikkelingen op deze locatie. Door de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) voorkomt de gemeente dat sommige gronden in de wijk Helmond West (dichtbij de Heeklaan en het natuurgebied Groot Goor) in handen komen van partijen die de ontwikkeling in Houtsdonk niet willen of speculeren met deze gronden. Omdat het ROP binnenkort wordt besproken in de gemeenteraad, is het belangrijk dat de gemeente een voorkeursrecht heeft op de aankoop van de grond

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met Danny van de Laarschot, projectleider bij gemeente Helmond. Dit kan door een e-mail te sturen naar Danny.VandeLaarschot@helmond.nl

Met vriendelijke groet,
Gemeente Helmond en woCom

Uw Reactie
Uw Reactie