Eikenprocessierups

Sinds 2023 beheren wij de eikenprocessierups op een meer natuurlijke manier wijze. Afgelopen jaren hebben we hiermee de eerste stappen gezet en goede resultaten behaald.

Natuurvriendelijke aanpak

We werken samen met de natuur voor beheersing van de eikenprocessierups. Dit doen we door het planten van meer verschillende soorten bomen en het creëren van meer natuur. Ook helpen we natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups met vlinderfilterhotels. Zo werken we aan herstel van de natuurlijke balans. En dit stelt de natuur in staat insectenplagen, zoals van de eikenprocessierups, te beperken.

Bestrijding

In de periode van mei tot juli maken eikenprocessierupsen nesten. In die periode hebben ze ook bandharen die bij mens en dier irritatie kunnen geven. Om overlast te voorkomen laten we nesten in de openbare ruimte opruimen door een aannemer.

Nesten melden

Ziet u eikenprocessierupsen in de openbare ruimte? Meld het ons. De gemeente laat op risicovolle plaatsen rupsen en nesten gratis en professioneel verwijderen.

Ga vooral niet zelf bestrijden. Tijdens het bestrijden loopt u groot risico in contact te komen met de brandharen. Geef online uw melding door. Liever telefonisch melden? Bel dan naar 14 0492.

Uw gezondheid

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen zorgen voor klachten zoals jeuk en rode bultjes. Dit kan bij mensen en dieren gebeuren. Vooral in de periode van half juni tot half juli. De overlast wisselt van plaats tot plaats en van jaar tot jaar.

Meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen twee weken. Bij ernstige klachten is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Dieren nemen vaker grote aantallen brandharen op. Zij kunnen last krijgen van zwellingen van de tong en lippen. Ook kunnen ze een ontsteking krijgen van het mondslijmvlies of de ogen. En ze kunnen problemen krijgen met ademen. De dieren krijgen vaak veel speeksel en tranen. Honden kunnen slikklachten krijgen en gaan kokhalzen of braken. De schade in de bek kan ernstig zijn.

Heeft uw dier genoemde verschijnselen? Neem direct contact op met de dierenarts. Een snelle behandeling door een dierenarts is belangrijk om zwelling, pijn en braken tegen te gaan. Vaak duurt de behandeling meerdere dagen. Het duurt soms een paar weken voordat alle klachten verdwenen zijn.

 • Voorkom elk contact van huisdieren met de rupsen, brandharen en (lege) nesten. Vermijd gebieden waar gewaarschuwd wordt voor eikenprocessierupsen.
 • Ga na contact met de rupsen of brandharen het dier niet krabben of wrijven. Was of spoel de bek, de huid of ogen goed met water. Als het dier allergische klachten heeft, neem dan contact op met de dierenarts. 
 • Laat paarden en andere landbouwhuisdieren niet onder of vlakbij (binnen 100 meter) eikenbomen met nesten grazen. Laat de nesten door een professional verwijderen.
 • Verwerk het gras onder bomen of vlakbij (binnen 100 meter) eikenbomen met nesten niet tot hooi. Zo voorkomt u dat uw dier brandharen via het hooi binnenkrijgt. En u voorkomt dat verzorgers last krijgen van irritatie bij het geven van dit hooi. 
 • Vermijd direct aanraken van de nesten.
 • Ga niet onder of in de buurt van een boom zitten waar de eikenprocessierups in zit. Brandharen kunnen door de wind tot wel 100 meter ver komen.
 • Sluit ramen om te voorkomen dat brandharen de woning in waaien.
 • Hang de was niet buiten te drogen.
 • Laat speelgoed niet buiten liggen en houdt de zandbak zoveel mogelijk gesloten.

Ziet u een rups in uw huis, tent of caravan kruipen? Doe plastic handschoenen aan en pak de rups op met een natte tissue. Stop de rups met de tissue in een plastic zak, knoop deze dicht en gooi de zak in de container.

Ga niet onder of dichtbij een boom zitten waar eikenprocessierupsen zitten. Brandharen kunnen met de wind tot wel 100 meter ver komen. De brandharen zakken met regen wel de grond in, maar veel haren blijven ook aan het gras vastzitten. Deze achtergebleven brandharen kunnen  bij beter weer opnieuw problemen geven. Ook tijdens het maaien van het gazon en bij het opruimen van het gemaaide gras kunnen brandharen voor problemen zorgen. Heeft u last van de brandharen bij het maaien van het gras? Neemt u dan beschermende maatregelen. Gebruik een mondkapje met P3 filter, zet een veiligheidsbril op en bedek de huid (trek plastic handschoenen en wegwerpoverall aan). Stop het mondkapje, de overall en de handschoenen na het grasmaaien in een plastic zak. Knoop de zak dicht en doe deze in de container.  

Er zijn veel verschillende soorten dieren die eikenprocessierupsen eten. Vogels zoals mussen, mezen, en roodborstjes. Insecten zoals sluipwespen en gaasvliegen. En vleermuizen die graag de vlinders van de eikenprocessierups eten. Zij kunnen ons dus helpen bij het onderdrukken van de plaag. Met meer natuur en natuurvriendelijk (berm)beheer helpen we deze dieren.

Iedereen kan de natuur een handje helpen om de overlast van de eikenprocessierups te beperken. Bijvoorbeeld:

 • Zaai bloeiende bloemen in. Kies voor een inheems vlinder- of bijenmengsel. In deze mengsels zitten ook soorten die roofinsecten aantrekken;
 • Plant een heg of dichte struiken en laat klimop tegen een schutting of tuinmuur groeien. Ook lage dichte struiken volstaan. Insectenetende zangvogels, zoals roodborst, winterkoning, merel en zanglijster kunnen hier een rust- en nestplaats vinden;
 • Doe een belletje aan de halsband van uw kat. Of houd uw kat binnen in het broedseizoen;
 • Hang speciale vleermuiskasten op in de schaduw. Vleermuizen eten graag de vlinders van de eikenprocessierups;
 • Hang enkele nestkastjes op voor mezen en voor mussen. Ook jonge vogels eten rupsen van de eikenprocessierups;
 • Voer vogels in de winter. Hiermee trekt u vogels aan in uw tuin;
 • Zorg voor (stromend) water voor vogels. Een vogelbad of kleine fontein doet wonderen;
 • Ruim de tuin niet te netjes op. Laat aan de randen uit het zicht wat kreupelhout liggen. Rommelhoekjes bieden schuilgelegenheid en nestmateriaal voor dieren.

Uw Reactie
Uw Reactie