Doorstroompunt

Hieronder lees je allerlei informatie over het doorstroompunt (eerder RMC), bijvoorbeeld wie we zijn, wat we doen, wat we voor jou kunnen betekenen en hoe je ons kunt bereiken.

Vul hier je gegevens in en geef aan of je contact met ons wilt

Doorstroompunt, wat is dat?

De doorstroomcoaches van het doorstroompunt zoeken contact met alle jongeren tussen de 18 en 23 jaar in Helmond die voortijdig, dus zonder startkwalificatie, hun school verlaten of dreigen te verlaten. Een startkwalificatie is een diploma op minimaal mbo niveau 2, havo of vwo.

Dus: Ben je gestopt met school voordat je een startkwalificatie haalde en wil je nu toch weer een opleiding volgen? Dan ondersteunen wij je graag!

Wat kan het doorstroompunt voor je doen?

We gaan met je in gesprek en kijken samen naar mogelijkheden om weer naar school te gaan. Hoe jouw toekomst eruit ziet, bepaal je zelf. Iedereen is ergens goed in, dus jij ook. De kunst is alleen om te ontdekken waar jouw talenten liggen. We gaan samen uitzoeken wat die talenten zijn. We ondersteunen je verder door:

  • scholingsadvies
  • studie-/ beroepskeuze-instrumenten
  • hulp bij schoolinschrijving en als je wilt door mee te gaan naar een gesprek
  • begeleiding bij het vinden van (tijdelijk) werk

Onze ondersteuning is gratis en op vrijwillige basis! Meer informatie en de doorstroomcoaches zien? Klik hier om onze folder te lezen.

Geen diploma… waarom is dat erg? 

Met een diploma sta je sterker! Nu denk je misschien: zonder diploma kom ik er heus ook wel. Maar je zult al snel merken dat veel werkgevers jongeren zoeken met een diploma. Met papiertje op zak is jouw kans op een leuke, passende baan dus veel groter.

De rol van doorstroompunt wanneer je een opleiding volgt

Heb je een schoolinschrijving, dan moet je de lessen volgen. Doe je dit niet, dan meldt school dit bij het doorstroompunt van jouw gemeente. Dit gebeurt als je 16 uur afwezig bent in vier aaneengesloten weken. Of als school zich zorgen over je maakt. Eerst gaat school met je in gesprek over waarom je afwezig bent. Als de situatie niet verbetert, wordt het doorstroompunt erbij betrokken. Samen met jou bekijken we waardoor je vaak afwezig bent en wat jou kan helpen.

Heb je interesse in ondersteuning van het doorstroompunt?

Neem dan contact met ons op. Je kunt mailen naar jeugd@helmond.nl. Dan plannen we een afspraak in. Je kunt daarnaast ook bellen met het algemene nummer: 14 0492 en kies voor optie 2. Of vul ons vragenformulier in.

Hieronder vind je informatie en tips voor als je zelf alvast op onderzoek wilt gaan

Naar het MBO

Hoe kies je een opleiding? Wil je naar het mbo maar weet je nog niet welke opleiding of studierichting je wilt doen? Hieronder wat tips om je op weg te helpen:

Zit je op school en kom je er zelf niet uit? Dan kun je altijd praten met je mentor of decaan. Zij helpen je graag op weg. Zit je nu niet op school en kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met doorstroompunt. Wij denken graag met je mee!

Toelatingsrecht

Je hebt het recht om te worden toegelaten tot de mbo-opleiding van je keuze als je:

  • uiterlijk 1 april bent aangemeld
  • de juiste vooropleiding hebt behaald
  • deelneemt aan de verplichte intakeactiviteiten

Werkend leren

Ben je 16 jaar of ouder en wil je leren door te werken? In het mbo kun je werken en leren combineren. Dit noemen we de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit betekent meestal dat je vier dagen per week werkt bij een erkend leerbedrijf en één dag per week naar school gaat. Je moet zelf zorgen voor een contract bij een erkend leerbedrijf. Met een leerwerkplek verdien je salaris.

Op stagemarkt.nl vind je leerwerkplekken. Ook vind je daar tips voor het maken van een cv, een sollicitatiebrief en het voorbereiden van een sollicitatie.

Studiekosten, studiefinanciering en reisvergoeding

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je schoolgeld wanneer je naar het mbo gaat. Als je een mbo opleiding volgt (behalve BBL) dan heb je recht op studiefinanciering. Kijk voor meer informatie over de kosten van een mbo-opleiding en over de mogelijkheden voor studiefinanciering en een reisvergoeding op de site van de Rijksoverheid. Ga hier naar de website van de Rijksoverheid.

Uw Reactie
Uw Reactie