Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) is een reisdocument én een identiteitsbewijs. Iedereen vanaf 14 jaar is verplicht een identiteitsbewijs te kunnen tonen. In de zorg geldt een identificatieplicht vanaf de geboorte. In het openbaar vervoer geldt een identificatieplicht vanaf 12 jaar.

⚠️Let op! Momenteel is het erg druk in het Huis voor de Stad door een piek in paspoortaanvragen. Dit komt doordat de eerste 10-jarige paspoorten en identiteitskaarten uit 2014 gaan verlopen. Maak alstublieft op tijd een afspraak voor uw nieuwe reisdocument, zodat u zeker weet dat u deze op tijd ontvangt.

Snel regelen met DigiD

Woont u in Helmond en heeft u DigiD? Dan kunt u de aanvraag van uw reisdocument het snelst regelen door deze online voor te bereiden. Klik op de onderstaande knop om uw aanvraag te starten.

Online residocument aanvraag regelen met DigiD

Of maak een afspraak in het Huis voor de Stad.

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en identiteitskaart aanvragen

Uw paspoort en identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan bij uw gemeente. Als u de Nederlandse nationaliteit heeft en in het buitenland ingeschreven staat, kunt u voor het aanvragen of verlengen van een reisdocument naar het Nederlandse consulaat of de Nederlandse ambassade in het land waar u ingeschreven staat.

 • U kunt uw reisdocument kosteloos laten bezorgen op een door u gewenst tijdstip en adres. Zie hiervoor Paspoort of ID-kaart laten bezorgen.
 • U kunt uw nieuwe reisdocument na 5 werkdagen ook persoonlijk komen ophalen in het Huis voor de Stad. Dit gebeurt op afspraak.
 • U heeft 3 maanden de tijd om uw paspoort of identiteitskaart op te halen.

U kunt uw paspoort of identiteitskaart volledig kosteloos én veilig laten bezorgen op een door u gewenst tijdstip en adres. Dat kan ook ’s avonds en in het weekend. Bezorgen kan in heel Nederland, behalve op de Waddeneilanden.

AMP Groep bezorgt voor de gemeente Helmond de reisdocumenten. Zo werkt het:

De bezorgafspraak regelen

 • U gaat naar de afspraak voor de aanvraag van het reisdocument;
 • U geeft hierbij aan dat u uw reisdocument wilt laten bezorgen;
  > Wanneer u digitaal bent gestart met de aanvraag, heeft u online al kunnen kiezen voor de optie van bezorging
 • Wij sturen het reisdocument verzegeld op naar bezorgdienst AMP Groep;
 • U krijgt van AMP Groep bericht om een bezorgafspraak te maken via de website van AMP. Daarbij geeft u aan hoe u op de hoogte wilt worden gehouden. Dit kan zowel per e-mail als per sms.

Tijdens de bezorgafspraak

 • U neemt het paspoort of de identiteitskaart persoonlijk in ontvangst;
 • De bezorger opent de verzegeling en controleert uw identiteit;
 • U tekent voor ontvangst;
 • Ieder gezinslid dat een nieuw paspoort of nieuwe ID-kaart krijgt, is aanwezig;
 • Kinderen van 12 jaar en ouder tekenen zelf voor ontvangst;
 • Voor kinderen tot 12 jaar tekent alleen de ouder of gezaghouder;
 • Oude paspoorten of ID-kaarten levert u in bij de bezorger. Wilt u uw oude reisdocument houden, dan maakt de bezorger er gaten in.

In de volgende situaties kan uw reisdocument niet worden bezorgd:

 • U wilt een spoedaanvraag doen;
 • Uw paspoort bevat een geldig visum dat u nog wilt gebruiken;
 • U bent uw huidige document kwijtgeraakt tussen de aanvraag en bezorging;
 • U bent Nederlander geworden en moet uw vreemdelingendocument nog inleveren.

AMP Groep is te bereiken via:

Duurt 5 werkdagen te lang? Dan kunt u gebruik maken van de spoedprocedure. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op via 14 0492 (plaats géén kengetal voor het nummer), dan plannen wij met u een afspraak in de spoedagenda. Vraagt u de spoedprocedure vóór 14.00 uur aan, dan heeft u uw paspoort of identiteitskaart binnen 1 werkdag in uw bezit. Een spoedaanvraag kost € 57,05 extra.

De kosten voor een Nederlands paspoort zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 63,40
 • zakenpaspoort en tweede paspoort tot 18 jaar: € 63,40
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 83,85
 • zakenpaspoort of tweede paspoort 18 jaar en ouder: € 85,85

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 40,90
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 75,80

Wilt u met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 57,05 extra.

(tarieven 2024)

Snel uw aanvraag voor een reisdocument in het Huis voor de Stad regelen? Dat kan als u alvast online uw aanvraag voor een reisdocument start, de afspraak maakt en deze betaalt met Ideal. Dit kan ook als uw reisdocument kwijt of gestolen is. U heeft voor een online aanvraag uw DigiD nodig. Klik hiervoor op de button 'Online regelen met DigiD'. 

Let op! De persoon die inlogt met DigiD is ook de aanvrager. Wilt u bijvoorbeeld een reisdocument voor een minderjarig kind aanvragen? Dan dient de aanvraag gestart te worden met de DigiD van het minderjarige kind.

Na uw online aanvraag komt u op afspraak in het Huis voor de Stad. Daar levert u uw pasfoto in en laat u uw huidige reisdocument(en) zien. Wanneer u heeft gekozen voor kosteloze bezorging van het reisdocument, is de aanvraag uw enige afspraak in het Huis voor de Stad. Indien u niet voor deze bezorgoptie heeft gekozen, kunt u uw nieuwe reisdocument een week later op afspraak komen ophalen in het Huis voor de Stad. Zie voor meer informatie over het bezorgen van reisdocumenten: ‘Paspoort of ID-kaart laten bezorgen’.

Geen gebruik maken van de online aanvraag?

Een paspoort of identiteitskaart aanvragen kan uitsluitend op afspraak. U kunt digitaal of telefonisch een afspraak maken in het Huis voor de Stad. Tijdens deze afspraak kunt u ervoor kiezen om het reisdocument kosteloos te laten bezorgen. U kunt er echter ook voor kiezen om het document op te komen halen op afspraak. Neem bij het afhalen in het Huis voor de Stad het afhaalbewijs mee dat u bij de aanvraag heeft gekregen.

U neemt mee naar het Huis voor de Stad:

U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met PIN betalen.

 • Paspoort of identiteitskaart voor volwassenen: 10 jaar
 • Paspoort of identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar: 5 jaar

Dit geldt voor documenten die zijn uitgegeven na 9 maart 2014. Is je paspoort of identiteitskaart voor deze datum uitgegeven, dan is deze 5 jaar geldig. 

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren. Het kind moet bij de afspraak persoonlijk aanwezig zijn. Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen. Kinderen onder de 18 jaar hebben voor het aanvragen van een paspoort toestemming van de ouder(s) met gezag nodig. Hiervoor zijn 3 mogelijkheden:

Reist u met een kind naar het buitenland waarover u niet het gezag heeft? Op de website van Rijksoverheid (onder 'meer informatie') staat een formulier dat u kunt gebruiken om aan te tonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen.

Identificatieplicht kinderen onder 14 jaar

Er zijn 2 uitzonderingen: in de zorg en in het openbaar vervoer. In het openbaar vervoer geldt een identificatieplicht vanaf 12 jaar. Anders dan de algemene identificatieplicht is er in de zorg geen leeftijdsgrens. Wanneer u medische zorg nodig heeft, moet u een geldig identiteitsbewijs laten zien aan de zorgverlener. De identificatieplicht geldt hier dus vanaf de geboorte.

Het is belangrijk dat u een vermist reisdocument zo snel mogelijk laat opnemen in de (inter)nationale registers als ‘ongeldig’. Zo voorkomt u fraude. Aangifte doen bij de politie is niet nodig. U kunt digitaal aan ons doorgeven dat uw reisdocument vermist is.

Wilt u een nieuw reisdocument aanvragen? Dan moet u daarvoor nog wel een afspraak maken in het Huis voor de Stad.

U kunt een zakenpaspoort aanvragen als u vaak naar het buitenland reist. Een zakenpaspoort heeft extra pagina's voor buitenlandse douanestempels en/of visa. Bezoekt u zakelijk of privé regelmatig verschillende landen? Soms veroorzaken stempels van bezochte landen in uw paspoort problemen bij de toelating in een ander land. Dan is een tweede paspoort een oplossing. Om een tweede paspoort aan te kunnen vragen, moet uw eerste paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Ook moet u kunnen aantonen dat u het tweede paspoort nodig heeft. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Het is niet mogelijk om een pasfoto te laten maken in het Huis voor de Stad. Zorg er daarom voor dat u een kleurenpasfoto meeneemt naar de afspraak die voldoet aan de richtlijnen. De pasfoto mag bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 6 maanden en moet goedgelijkend zijn. Bekijk deze eisen op rijksoverheid.nl.

Wij adviseren u om de foto door een professionele fotograaf te laten maken. Hiermee voorkomt u dat we uw pasfoto moeten afwijzen voor uw aanvraag.

Meer informatie

Uw Reactie
Uw Reactie