Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) is een reisdocument én een identiteitsbewijs. Iedereen vanaf 14 jaar is verplicht een identiteitsbewijs te kunnen tonen. In de zorg geldt een identificatieplicht vanaf de geboorte. In het openbaar vervoer geldt een identificatieplicht vanaf 12 jaar.

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en identiteitskaart aanvragen

Deze vraagt u persoonlijk aan bij uw gemeente. In Helmond kunt u hiervoor een afspraak maken in de Stadswinkel. Als u de Nederlandse nationaliteit heeft en in het buitenland ingeschreven staat, moet u voor het aanvragen of verlengen van een reisdocument naar het Nederlandse consulaat of de Nederlandse ambassade in het land waar u ingeschreven staat.

  • U kunt uw nieuwe paspoort of identiteitskaart na 5 werkdagen persoonlijk komen ophalen. Dit kan zonder afspraak.
  • U heeft 3 maanden de tijd om uw paspoort of identiteitskaart op te halen.

Sneller regelen met DigiD

Woont u in Helmond en heeft u DigiD? Dan kunt u de aanvraag van uw reisdocument het snelste regelen door deze online voor te bereiden. Klik op de onderstaande knop om uw aanvraag te starten.

Online residocument aanvraag regelen met DigiD

Heeft de aanvrager geen DigiD? Maak dan hier online een afspraak.

Let op:

Houdt u er rekening mee dat het in verband met de huidige drukte helaas niet mogelijk is uw gemaakte afspraak telefonisch te verzetten naar een eerder tijdstip, met uitzondering van spoedsituaties. Dank voor uw begrip.

Duurt 5 werkdagen te lang? Dan kunt u gebruik maken van de spoedprocedure. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op via 14 0492 (plaats géén kengetal voor het nummer), dan plannen wij met u een afspraak in de spoedagenda. Vraagt u de spoedprocedure vóór 14.00 uur aan, dan heeft u uw paspoort of identiteitskaart binnen 1 werkdag in uw bezit. Een spoedaanvraag kost 53 euro extra.

De kosten voor een Nederlands paspoort zijn:

  • voor personen tot 18 jaar: € 58,85
  • voor personen van 18 jaar en ouder: € 77,85
  • zakenpaspoort of tweede paspoort: € 77,85

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

  • voor personen tot 18 jaar: € 37,95
  • voor personen van 18 jaar en ouder: € 70,35

Wilt u met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 53,00 extra.

(tarieven 2023)

In de media verschijnen berichten dat de wachttijd om een afspraak te maken voor een rijbewijs of reisdocument op kan lopen tot 3 maanden. Dat is bij ons niet het geval en dat willen we graag zo houden. Help mee de wachttijd voor het maken van een afspraak* zo kort mogelijk te houden. Dat doet u door:

*Als de afspraak is gemaakt, kunt u het gevraagde document binnen 5 werkdagen komen ophalen. U als aanvrager dient hierbij persoonlijk aanwezig te zijn.

Snel uw aanvraag voor een reisdocument in de Stadswinkel regelen? Dat kan als u alvast online uw aanvraag voor een reisdocument start, afspraak maakt en betaalt in 1 aanvraag. Ook als uw reisdocument kwijt of gestolen is. U heeft voor een online aanvraag uw DigiD nodig. Klik hiervoor op de button 'Online regelen met DigiD'. Let op! De persoon die inlogt met DigiD is ook de aanvrager. Wilt u bijvoorbeeld een reisdocument voor een minderjarig kind aanvragen? Dan dient de aanvraag gestart worden met de DigiD van het minderjarige kind.

Na uw online aanvraag komt u op afspraak naar de Stadswinkel. Daar levert u uw pasfoto in en laat u uw oude reisdocument zien. Een week later kunt u uw reisdocument ophalen.

Geen gebruik maken van de online aanvraag?

Een paspoort of identiteitskaart aanvragen kan alleen op afspraak. U kunt digitaal (zie 'formulieren') of telefonisch een afspraak maken bij de Stadswinkel. Ophalen kan zonder afspraak. Neem dan het ophaalbewijs mee dat u bij de aanvraag heeft gekregen.

U neemt mee naar de Stadswinkel:

U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met PIN betalen.

  • Paspoort of identiteitskaart voor volwassenen: 10 jaar
  • Paspoort of identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar: 5 jaar

Dit geldt voor documenten die zijn uitgegeven na 9 maart 2014. Is je paspoort of identiteitskaart voor deze datum uitgegeven, dan is deze 5 jaar geldig. 

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren. Het kind moet bij de afspraak persoonlijk aanwezig zijn. Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen. Kinderen onder de 18 jaar hebben voor het aanvragen van een paspoort toestemming van de ouder(s) met gezag nodig. Hiervoor zijn 3 mogelijkheden:

Reist u met een kind naar het buitenland waarover u niet het gezag heeft? Op de website van Rijksoverheid (onder 'meer informatie') staat een formulier dat u kunt gebruiken om aan te tonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen.

Identificatieplicht kinderen onder 14 jaar

Er zijn 2 uitzonderingen: in de zorg en in het openbaar vervoer. In het openbaar vervoer geldt een identificatieplicht vanaf 12 jaar. Anders dan de algemene identificatieplicht is er in de zorg geen leeftijdsgrens. De identificatieplicht geldt vanaf de geboorte.

Let op: doe uw aanvraag online. Vanwege het coronavirus willen we het aantal bezoekers bij de gemeente beperken. Lukt of kan online aanvragen niet? Neem contact met ons op via 14 0492 (plaats géén kengetal voor het nummer). U kunt niet langskomen zonder afspraak. Maak hier online een afspraak.

Het is belangrijk dat u een vermist reisdocument zo snel mogelijk laat opnemen in de (inter)nationale registers als ‘ongeldig’. Zo voorkomt u fraude. Aangifte doen bij de politie is niet nodig. U kunt digitaal aan ons doorgeven dat uw reisdocument vermist is.

Wilt u een nieuw reisdocument aanvragen? Dan moet u daarvoor nog wel een afspraak maken bij de Stadswinkel.

U kunt een zakenpaspoort aanvragen als u vaak naar het buitenland reist. Een zakenpaspoort heeft extra pagina's voor buitenlandse douanestempels en/of visa. Bezoekt u zakelijk of privé regelmatig verschillende landen? Soms veroorzaken stempels van bezochte landen in uw paspoort problemen bij de toelating in een ander land. Dan is een tweede paspoort een oplossing. Om een tweede paspoort aan te kunnen vragen, moet uw eerste paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Ook moet u kunnen aantonen dat u het tweede paspoort nodig heeft. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Bezoekers van de Stadswinkel kunnen een pasfoto laten maken in de automaat. De kosten hiervan zijn € 8,-. De medewerkers in de Stadswinkel helpen niet bij het maken van de foto. Voor kinderen jonger dan 8 jaar adviseren we dan ook om de pasfoto te laten maken bij een fotograaf. De stoel van de automaat in de Stadswinkel is namelijk niet in hoogte verstelbaar.

Meer informatie

Uw Reactie
Uw Reactie