Veelgestelde vragen

Dagelijks krijgen we ontzettend veel vragen over de huidige situatie. Op veel vragen zijn al antwoorden uitgewerkt. De vragen worden regelmatig aangevuld en bijgewerkt.

VluchtelingenWerk RefugeeHelp Rijksoverheid

Kijk eerst of u het antwoord op uw vraag daar kunt vinden.

Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen met en zonder visum. Dit kan dankzij het associatieverdrag dat de EU in 2017 met Oekraïne sloot. Vanwege de oorlog krijgen Oekraïners een speciale verblijfstatus en mogen zij straks tot drie jaar verblijven in de Europese Unie, zonder dat zij asiel hoeven aan te vragen. 

Nee. Ook de zogenaamde kostendelersnorm wordt niet opgelegd wanneer een bijstandsgerechtigde een vluchteling uit Oekraïne in huis neemt. Ook op andere facetten van de uitkering heeft het geen invloed.

Oekraïense vluchtelingen die in Nederland door een gezin worden opgevangen, zijn meestal (voor een bepaalde periode) meeverzekerd op de woonhuisverzekering en aansprakelijkheidsverzekering van het gastgezin. Meestal zijn zij ook verzekerd voor schade aan uw spullen die zij nu tijdelijk gebruiken. Om meeverzekerd te zijn is het belangrijk dat de vluchteling uit Oekraïne bij ons is ingeschreven.

Neem altijd contact op met uw verzekeraar om te melden dat u vluchtelingen in huis neemt. Uw verzekeraar kan u dan ook van meer informatie voorzien. 

Er is helaas een groot tekort aan tolken die Oekraïens en Nederlands spreken. Een aantal vrijwilligers heeft zich al bij ons gemeld om te tolken. Als u een tolk nodig heeft, kunt u mailen naar oekraine@helmond.nl.

 

Wij zijn hard op zoek naar meer mensen die hierbij kunnen helpen. Kent u iemand in uw omgeving die zich wil inzetten als tolk? Meld dat dan via oekraine@helmond.nl.

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vindt u informatie voor ondernemers die te maken hebben met deze situatie. Bijvoorbeeld sanctie-informatie, vragen & antwoorden en gratis advies.

Als vluchtelingen uit Oekraïne zich melden  bij ons, geven we hen informatie over hoe de opvang in Nederland geregeld is en waar zij heen kunnen. Als er een specifieke hulpvraag is, kijken we wat nodig is om hen verder te helpen.

Er zijn tal van organisaties in Helmond waaronder LEV Helmond, SMO en het Leger des Heils waarmee we hierin samen optrekken 

Stelt u de vragen liever telefonisch?

  • Het Rode Kruis heeft een Nederlandstalige telefonische hulplijn geopend voor mensen die bijvoorbeeld vragen hebben over hoe ze tijdelijke huisvesting kunnen aanbieden. Zowel hulpbieders als hulpvragers kunnen hier terecht. Het nummer is 070 4455888. Deze hulplijn is op werkdagen tussen 09.00 en 21.00 uur bereikbaar.
  • Vragen in het Oekraïens en/of Engels? Bel dan naar de nationale WhatsApp Hulplijn van het Rode Kruis. Als vrijwilligers van het Rode Kruis niet kunnen helpen, wordt u doorverwezen. Het nummer is 0031 6 48 15 80 53. 
Uw Reactie
Uw Reactie