• Stad
  • Helmond, kind- en jeugdvriendelijk!

Helmond, kind- en jeugdvriendelijk!

Een stad waar kinderen en jongeren zorgeloos opgroeien. Waar het aanbod van uitgaan, evenementen en wonen aantrekkelijk is voor alle jeugd. Dat is waar het project Jeugdvriendelijke Stad van gemeente Helmond zich voor inzet. We roepen jeugd, organisaties en ondernemers uit de stad op om Jeugdvriendelijke Stad samen vorm te geven.

Wil jij aansluiten bij het kinder- en jongerennetwerk? Meld je dan nu aan! En ontvang alle ins-en outs over Jeugdvriendelijke Stad. Van gezellige en interessante bijeenkomsten tot Instagram polls waarin we je mening vragen.

Communicatietoolkit

Open hier onze communicatietoolkit met kant en klare materialen voor uw eigen uitingen en publicaties.

Mobiele hangplekken

De eerste mobiele hangplekken in Helmond zijn een feit! Wethouder Dortmans heeft samen met jongeren en netwerkpartners de eerste mobiele hangplekken in Helmond geopend. De plekken staan als pilot bij het sportpark (Kaldersedijk) en de bult (Broederwal) in Brandevoort. De hangplekken voldoen aan een lang gekoesterde wens om jongeren in Helmond een eigen plek te geven.

Mascotte Ridder Rutger

Ridder Rutger is hét gezicht van Jeugdvriendelijke Stad en is uitgekozen door een grote groep kinderen en jongeren uit Helmond. De jeugd heeft gestemd over het ontwerp en de naam van de mascotte. Dit is uiteindelijk het ontwerp van Laura Cornet geworden.

Omdat er zo enthousiast gereageerd werd op de mascotte, vonden we het logisch om de mascotte tot leven te laten komen. Daarom lanceerden we het mascottepak van Ridder Rutger bij Museum Helmond, het kasteel. Je kunt Ridder Rutger tegenkomen bij verschillende evenementen in Helmond. Kijk op de Instagram van Jeugdvriendelijke Stad om te zien waar Ridder Rutger langsgaat.

Sessies thema armoede

Eindelijk was het weer zover: de eerste fysieke sessie met kinderen en jongeren! Deze keer over nummer 3 op de jeugdagenda: het thema armoede. Aan de hand van verschillende activiteiten zoals stoepkrijten, voetballen en over de streep vertelden kinderen en jongeren ons hoe ze over het thema armoede dachten. Op dit moment worden ideeën van de jeugd concreet gemaakt en uitgewerkt.

Mobiele pannakooi

Wethouder Dortmans heeft op het schoolplein van de Korenaer de tweede mobiele pannakooi geopend. Ruim 75 jongeren hebben aangegeven dat er meer plekken speciaal voor de jeugd moeten komen. En de wens voor een tweede mobiele pannakooi bleek extra groot. Kijk voor de actuele standplaats van beide kooien op de Instagram van Jeugdvriendelijke Stad.

Helmond Hangout

Op de jeugdagenda hebben kinderen en jongeren aangegeven dat al het aanbod voor jeugd op één platform zichtbaar moet zijn. Daarom is samen met Helmond Marketing en ondernemers uit de stad het platform Helmond Hangout gelanceerd. Dit is hét online platform met digitale activiteiten voor alle jongeren uit Helmond. Jongeren kunnen hier gratis deelnemen aan de vetste events, demo’s, Q&A’s, games, festivals, workshops en andere online activiteiten. Voor nu staat het platform op pauze. Maar Helmond Hangout komt terug! Houd de social media kanalen en de website in de gaten voor meer informatie.

Thema discriminatie en pesten

Tijdens de Week van Respect gingen jongeren en kinderen online in gesprek over dit thema. Zo werd er gesproken over wat de bijdrage van social media hierop is. Maar ook hoe school kan bijdragen in het tegengaan van discriminatie en pesten. Op dit moment worden ideeën van de jeugd concreet gemaakt en uitgewerkt.

 

Thema veiligheid

Tijdens de zomervakantie van 2020 werd er tijdens straatinterviews en een brainstormsessie gepraat over dit thema. Zo werd al snel duidelijk dat er vanuit de jongeren behoefte is aan een plek om bij elkaar te komen. Een plek waar ze niemand tot last zijn én waar ze kunnen chillen. In het nieuwe jaar worden er twee mobiele hangplekken in Brandevoort geplaatst, een wijk met veel jeugd. Daarnaast wordt er ook een extra mobiele pannakooi aangeschaft die door Helmond rouleert.

Denk jij er ook aan om jongeren te betrekken bij jouw bedrijf of organisatie? Maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Neem dan zeker contact met ons op via jeugdvriendelijkestad@helmond.nl  We denken graag met je mee!

Uw Reactie
Uw Reactie