• Stad
  • Helmond, kind- en jeugdvriendelijk!

Helmond, kind- en jeugdvriendelijk!

Een stad waar kinderen en jongeren zorgeloos opgroeien. Waar het aanbod van uitgaan, evenementen en wonen aantrekkelijk is voor alle jeugd. Dat is waar het project Jeugdvriendelijke Stad van gemeente Helmond zich voor inzet. We roepen jeugd, organisaties en ondernemers uit de stad op om Jeugdvriendelijke Stad samen vorm te geven.

Meld je aan voor hét kinder- en jongerennetwerk!

Wil jij aansluiten bij het kinder- en jongerennetwerk? Meld je dan nu aan! En ontvang alle ins-en outs over Jeugdvriendelijke Stad. Van gezellige en interessante bijeenkomsten tot Instagram polls waarin we je mening vragen.

Opening mobiele pannakooi

Wethouder Dortmans heeft op 25 maart op het schoolplein van de Korenaer de tweede mobiele pannakooi geopend. Ruim 75 jongeren hebben aangegeven dat er meer plekken speciaal voor de jeugd moeten komen. En de wens voor een tweede mobiele pannakooi bleek extra groot. De actuele standplaats van beide kooien staat op het Instagramaccount @jeugdvriendelijkestad.

Lancering Helmond Hangout

Op de jeugdagenda hebben ruim 2200 kinderen aangegeven dat al het aanbod voor jeugd op één platform zichtbaar moet zijn. Daarom is samen met Helmond Marketing en ondernemers uit de stad het platform Helmond Hangout gelanceerd. Dit is hét online platform met digitale activiteiten voor alle jongeren uit Helmond. Jongeren kunnen hier gratis deelnemen aan de vetste events, demo’s, Q&A’s, games, festivals, workshops en andere online activiteiten. Kijk op www.helmond-hangout.nl voor meer informatie.

Mascotte Jeugdvriendelijke Stad

In een ontwerpwedstijd hebben verschillende ontwerpers uit Helmond een mascotte ontwikkeld voor Jeugdvriendelijke Stad. Uit alle inzendingen, heeft de jeugd het ontwerp gekozen dat hen het meeste aanspreekt. Dit is het ontwerp van Laura Cornet geworden. Vervolgens hebben alle groepen 7 en 8 in Helmond de mogelijkheid gehad om een naam voor de mascotte te bedenken. De naam die het vaakst gekozen is, is Ridder Rutger! Hij is het gezicht van Jeugdvriendelijke Stad en gaat nog vaak terugkomen.

Thema discriminatie en pesten

Tijdens de Week van Respect gingen jongeren en kinderen online in gesprek over dit thema. Zo werd er gesproken over wat de bijdrage op social media hiervan is. Maar ook hoe school kan bijdragen in het tegengaan van discriminatie en pesten. Op dit moment worden ideeën van de jeugd concreet gemaakt en uitgewerkt.

Thema veiligheid

Tijdens de zomervakantie werd er tijdens een brainstormsessie en straatinterviews gepraat over dit thema. Zo werd al snel duidelijk dat er vanuit de jongeren behoefte is aan een plek om bij elkaar te komen. Een plek waar ze niemand tot last zijn én waar ze kunnen chillen. In het nieuwe jaar worden er drie mobiele hangplekken in Brandevoort, een wijk met veel jeugd, geplaatst. Daarnaast wordt er ook een extra mobiele pannakooi aangeschaft die door Helmond rouleert.

Jeugdvriendelijke Stad Helmond door de ogen van de jeugd

Op de jeugdagenda staan allerlei onderwerpen die samen met de jeugd, inwoners en organisaties in de stad worden opgepakt. Om zo de Jeugdvriendelijke Stad te worden die kinderen en jongeren graag zien. Vraag hier de jeugdagenda aan.

 

In deze twee video’s leggen kinderen en jongeren uit hoe zij de jeugdagenda zien.

Uw Reactie
Uw Reactie