Initiatieven, handige websites en begrijpelijke informatie

Op deze pagina vindt u een overzicht met initiatieven en handige websites: informatie voor ouderen, ouders, online trainingen en eenvoudige informatie over corona.

Initiatieven

Hulplijnen

Zowel de Rijksoverheid als de LEVgroep bieden een overzicht van hulplijnen. U kunt bellen of chatten met verschillende hulplijnen als u over iets wilt praten, iets wilt vragen of iemand zoekt die luistert. Denk bijvoorbeeld aan de Kindertelefoon, de Luisterlijn of het Steunpunt Coronazorgen. Daarnaast bieden beide organisaties handige extra informatie. 

  1. De Rijksoverheid
    Hulplijnen specifiek voor jongeren, volwassenen, ouderen en zorgprofessionals. Ook staat uitgelegd waar u terecht kunt als u denkt aan zelfmoord of iemand kent die daaraan denkt. Daarnaast worden tips gegevens voor als u zich somber of gespannen voelt. 
  2. De LEVgroep
    Aanvullend hulplijnen voor anderstaligen, mantelzorgers en ouders die even een steuntje in de rug kunnen gebruiken in deze moeilijke tijd. 

DigiHulplijn - samen zorgen we dat iedereen digitaal mee kan doen

De DigiHulplijn is er voor mensen met digi-vragen die graag persoonlijk op weg worden geholpen via telefonisch contact. De DigiHulplijn is van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 – 17.00 uur te bereiken op het nummer 0800 1508. Het nummer is gratis.

Stichting Leergeld

Samen met Stichting Leergeld leveren we tweedehands laptops aan gezinnen in onze stad. Zo kunnen kinderen thuis les krijgen. Deze regeling is verlengd voor zolang de scholen nog gesloten zijn en kinderen een laptop nodig hebben om thuis onderwijs te kunnen volgen. Dus heeft u thuis geen computer/laptop en kan school daarin niet voorzien?

Super sociaal

Heeft u (tijdelijk) niet genoeg inkomsten om van rond te komen? Of kent u iemand voor wie dat aan de orde is? U bent niet de enige: in Helmond zijn er enkele honderden huishoudens in zo’n situatie. Super Sociaal is er voor mensen die (tijdelijk) te weinig inkomsten hebben om van rond te komen. Dit moet u wel kunnen laten zien. Met een zogenaamde ‘inkomensverklaring’ kunt u bij ons goedkoper boodschappen doen dan in de supermarkten.

Noodhulp Stichting Hart voor Minima

Hart voor minima biedt vanwege corona noodhulppakketten voor mensen die:

  • geen geld hebben om bij Super Sociaal boodschappen te doen
  • niet kunnen terugvallen op familie of vrienden.

Het maakt niet uit of u al lid bent bij Hart voor Minima of niet. Als u voedsel nodig heeft krijgt u het. Ze houden rekening met de richtlijnen van het RIVM. Veiligheid en gezondheid staat op nummer één. Wanneer mensen vanwege de gezondheid het pakket niet kunnen halen kan het pakket gebracht worden.

Stichting MEE

Stichting MEE is een Corona hulplijn gestart voor mensen met een beperking en hun naasten. Begrijpt u de informatie over corona niet goed? Zit u door corona in een moeilijke situatie? Gaat er iets mis in de zorg of ondersteuning die u krijgt? Gaat het thuis niet goed? Bent u bang of wilt u uw zorgen delen? Bel dan met MEE.

Cliëntondersteuners van MEE luisteren naar u en helpen u informatie beter te begrijpen. Zij geven uitleg en denken met u mee. Wijzen u naar de juiste plek. Of zoeken samen met u naar een oplossing. Bel MEE van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur via 088 465 35 55. Het is gratis. 

Fonds Kind & Handicap

Fonds Kind & Handicap helpt gezinnen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Ze willen heel graag ondersteuning bieden aan kinderen met een handicap die het juist in deze tijd hulp zo hard nodig hebben. Ze bieden ze materiaal aan dat nú nodig is. En dat kan van alles zijn, zoals spelmateriaal voor woonlocaties om de dagen door te komen. Leerhulpmiddelen om het onderwijs thuis of om de dagbesteding voort te kunnen zetten. Een fietstrainer zodat de kinderen toch een beetje in beweging kunnen blijven en hun spieren kunnen blijven trainen. Ze kijken naar de behoefte die er per gezin of instelling is, zodat de materialen ook echt goed gebruikt worden.

Mail voor meer informatie naar marjan@fondskindenhandicap.nl.

Helmond Hangout

Helmond Hangout is hét online platform met digitale activiteiten voor alle jongeren uit Helmond. Vanaf 22 maart 2021 kun je hier gratis deelnemen aan events, demo’s, Q&A’s, games, festivals, workshops en andere online activiteiten.

Handige links

Voor ouders

Online trainingen voor emotionele gezondheid

Indigo biedt verschillende online trainingen aan die u kunnen helpen met uw emotionele gezondheid. Er zijn online modules voor veelvoorkomende problemen zoals slaapproblemen, depressie, somberheid, piekeren, angst en ADHD.

Corona in begrijpelijke taal en verschillende talen

Hulp bieden en vragen?

  • Op de website van Helmond voor elkaar kunt u hulp aanbieden en hulp vragen. Dit kan van alles zijn. Denk aan het doen van boodschappen, een online spelletje spelen of bellen met ouderen die geen bezoek krijgen.
Uw Reactie
Uw Reactie