Information for refugees

This page contains information for your stay in Helmond: Тут ви можете прочитати важливу інформацію про своє перебування в Хелмонді.

English українською 

De opvangcentra in Nederland zitten overal overvol. Regel zelf een verblijf als dat mogelijk is.

Kwetsbare mensen kunnen zich nog wel melden bij het landelijke aanmeldcentrum in de Jaarbeurs in Utrecht. Vanuit daar wordt gezocht naar een plaats waar u voor langere tijd terecht kunt.

Oekraïense vluchtelingen hoeven geen visum of asiel aan te vragen. Vluchtelingen uit Oekraïne moeten wel worden ingeschreven in de BRP als zij een (tijdelijk) verblijfsadres hebben in de gemeente. Wij kunnen u inschrijven als wij uw identiteit kunnen vaststellen met een paspoort of ander identiteitsbewijs. Kinderen binnen het gezin kunnen ook zonder documenten ingeschreven worden in de BRP.  

Vertrekt u naar het buitenland?

Schrijft u zich dan uit bij de gemeente. Neem hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 14 0492.

Vertrekt u naar een andere gemeente in Nederland?

Schrijf u in bij uw nieuwe gemeente. U wordt dan automatisch uitgeschreven in Helmond.

Bent u uit Oekraïne gevlucht voor de oorlog en staat u ingeschreven bij de gemeente? Dan kunt u een afspraak maken voor een bewijs van verblijf bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). U kunt van de IND een sticker voor in uw paspoort krijgen. Dit is het bewijs dat u in Nederland mag wonen en werken.

Ga naar de site van de IND om een afspraak te maken.

Alle vluchtelingen uit Oekraïne die staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente ontvangen maandelijks leefgeld van de Rijksoverheid. Dit is een geldbedrag voor eten, drinken, verzorgingsproducten en kleding om het verblijf in Nederland te kunnen betalen. Het hangt van uw situatie af hoeveel leefgeld u krijgt.  

Het leefgeld voor het hele gezin wordt vanaf 1 maart gestort op een Nederlandse bankrekening. Zorg dat u over een Nederlandse bankrekening beschikt. U kunt een Nederlandse bankrekening openen bij iedere bank in Nederland.  

Bedragen leefgeld staan op de website van de Rijksoverheid 

De hoogte van het bedrag dat u ontvangt hangt af van uw gezinssamenstelling. Op de website van de Rijksoverheid staan de vergoedingen voor het leefgeld.

Senzer regelt de verstrekking van het leefgeld 

Kijk op de website van Senzer voor meer informatie over leefgeld. Daar staan onderaan het nieuwsbericht ook vragen en antwoorden over leefgeld. Deze informatie is daar ook beschikbaar in het Oekraïens.  

Werk heeft invloed op de hoogte van het leefgeld 

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen in loondienst werken in Nederland. Als u of uw partner betaald werk gaat doen kunt u in uw eigen onderhoud voorzien en stopt de vergoeding van alle gezinsleden. Gaat een minderjarig gezinslid werken, dan stopt alleen de vergoeding voor dit minderjarig gezinslid. 

Werkende Oekraïners hebben geen zorgverzekering nodig 

Oekraïners die werken hoeven geen zorgverzekering af te sluiten. 

Vertrekt u naar het buitenland of naar een andere gemeente in Nederland? 

Vertrekt u naar het buitenland? 

 • Schrijf u bij ons uit. Neem hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 14 0492.

Vertrekt u naar een andere gemeente in Nederland? 

 • Schrijf u in bij uw nieuwe gemeente. U wordt dan automatisch uitgeschreven in Helmond.

Ja, vanaf 1 april mogen vluchtelingen in loondienst werken. De werkgever moet een melding doen bij UWV. Lees meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid

Werk heeft invloed op de hoogte van het leefgeld 

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen in loondienst werken in Nederland. Als u of uw partner betaald werk gaat doen kunt u in uw eigen onderhoud voorzien en stopt de vergoeding van alle gezinsleden. Gaat een minderjarig gezinslid werken, dan stopt alleen de vergoeding voor dit minderjarig gezinslid.

De meeste zorg in Nederland verloopt via de huisarts. Als er specialistische zorg nodig is, dan verwijst de huisarts u door. Voor een vluchteling uit Oekraïne worden alle noodzakelijke zorgkosten vergoed. Dit betekent dat u kosteloos zorg krijgt als die niet uitgesteld kan worden. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid, ook in het Oekraïens.

Bekijk de voorlichtingsvideo’s ‘Zo werkt de zorg in Nederland’. De video’s zijn in het Oekraïens met Nederlandse ondertiteling. Klik op een van de onderstaande onderwerpen om de desbetreffende video te bekijken:

ZorgKiezer laat op deze informatiepagina zien wat er per 1 juli verandert als het om de zorgverzekering voor Oekraïense vluchtelingen gaat.

Zwangere vrouwen kunnen contact opnemen met één van de volgende verloskunde praktijken voor een afspraak:

Praktijk 1: Dichtbij verloskundigen

 • Telefoonnummer: 0492-504712
 • Locaties:

Vitaliek – Helmond binnenstad Julianalaan 2 5707 HR Helmond

Gezondheidscentrum Brandevoort De Plaetse 98B 5708 ZJ Helmond

Medisch Centrum Dierdonk Waterleliesingel 18 5709 PD Helmond

Woonzorgcentrum de Rivierenhof Hof Bruheze 16 5704 NP Helmond

Praktijk 2: Verloskundige groepspraktijk Helmond

 • Telefoonnummer: 0492-532 800
 • Locatie:

Verloskundige Praktijk Wethouder Ebbenlaan 168 5702 AG Helmond voor de gehele gemeente Helmond

Stiphout Dorpsstraat 51 5708 GD Helmond voor oa de wijken: Stiphout, Mierlo‑Hout en Brandevoort

Wijkgebouw Rijpelberg Twijnsterhof 161 5709 GZ Helmond voor oa de wijken: Rijpelberg, Brouwhuis, Dierdonk

Westwijzer Cortenbachstraat 70 5707 TJ Helmond voor oa de wijken: Mierlo-Hout, Brandevoort, Stiphout en Helmond‑West

Bevalling en kraamhulp 

Tijdens de eerste 8 dagen na de bevalling  heeft u recht op minimaal 24 en maximaal 49 uur kraamzorg.  Meld u tijdens de zwangerschap aan bij Zorgboog voor kraamhulp, telefoon 0492-504 876 of kraamzorg@zorgboog.nl. Inschrijven voor kraamzorg kan ook via de website van Zorgboog Kraamzorg aanvragen en regelen | De Zorgboog | De Zorgboog

De Zorgboog bevallingslijn is altijd bereikbaar: 24 uur per dag, 7 dagen per week op 0900-559 35 55. 

Voor de bevalling heeft u een kraampakket nodig. Dit kan worden aangeschaft bij elke drogist voor circa 30 euro. Deze wordt niet vergoed.  

In de gemeentelijke opvanglocaties verblijven teveel kinderen om dit op de bestaande scholen in Helmond op te kunnen vangen. Daarom organiseren we samen met scholen en kinderopvang onderwijs en een speel-leergroep op een centrale onderwijslocatie in het voormalig Henricus mavo gebouw. Het is de bedoeling dat Oekraïense kinderen die nu al in Helmond in een gastgezin wonen en al in de wijk naar school gaan, dit blijven doen bij de betreffende school tot aan de zomervakantie.

Kinderen die nu in Helmond komen wonen en nog nergens naar school gaan kunnen ook aangemeld worden voor onderwijs op de centrale onderwijslocatie.

Onderwijs voor Oekraïense kinderen in regio Helmond-Peel

Oekraïense kinderen die verblijven in omliggende gemeenten Geldrop-Mierlo, Asten, Someren, Gemert-Bakel, Boekel, Laarbeek en Deurne en die nog geen onderwijs volgen in de gemeente waar zij verblijven, kunnen naar de centrale onderwijslocatie in Helmond.

Speel-leergroep voor kinderen van 4 en 5 jaar

Er is een speel-leergroep voor kinderen van vluchtelingen uit Oekraïne die staan ingeschreven bij de gemeenten Helmond, Geldrop-Mierlo, Asten, Someren, Gemert-Bakel, Boekel, Laarbeek en Deurne. Dit is op de vaste dagen op maandag, dinsdag en donderdag van 08:30-12:30 uur inclusief broodmaaltijd.

Het adres is Nachtegaallaan 40, 5702 KN Helmond

Aanmelden kan via e-mail: gemeente@helmond.nl

 • Schrijf in de e-mail uw naam, de naam, geboortedatum van u kind (of kinderen), uw adresgegevens en uw contactgegevens (e-mail en telefoonnummer). U krijgt dan per e-mail een aanmeldformulier dat u volledig ingevuld kunt retourneren naar hetzelfde e-mailadres.
 • Als alles goed is ingevuld ontvangt u een bevestiging. Als er gegevens ontbreken, neemt de speel-leergroep contact met u op.
 • Zodra duidelijk is op welke datum de speel-leergroep voor uw kind (of kinderen) beginnen, neemt de speel-leergroep contact met u op. U krijgt dan een uitnodigingsbrief met uitleg over schooltijden e.d.
 • De opvangtijden: voorlopig dinsdag en donderdag van 08:30 uur tot 12:30 uur inclusief broodmaaltijd.

Vervoer

Vervoer van kinderen naar de centrale onderwijslocatie is eigen verantwoordelijkheid van de ouders van de Oekraïense kinderen in Helmond en regio Helmond-Peel, net zoals dat geldt voor de ouders van alle kinderen in Helmond en de regio. Als dit voor ouders niet lukt, gaan zij hierover in gesprek met de gemeente waar zij verblijven.

Oekraïense kinderen die in Helmond wonen

Primair onderwijs (kinderen in de leeftijd van 6 t/m 10 jaar) en Voortgezet onderwijs (kinderen in de leeftijd 11 t/m 17 jaar)

Kinderen die worden ingeschreven bij de gemeente Helmond na 9 mei, kunnen per direct gebruik maken van de centrale onderwijslocatie in Helmond. De ouder(s)/verzorger(s) kunnen hun kind(eren) aanmelden voor de Oekraïense school in Helmond. Echter hebben ze altijd ook de keuze hun kind(eren) in te schrijven op een basisschool in de gemeente waar ze verblijven.

Kinderen aanmelden voor de centrale onderwijslocatie

Aanmelden voor de centrale onderwijslocatie kan via e-mail: gemeente@helmond.nl.

 • Schrijf in de e-mail uw naam, de naam en de geboortedatum van u kind (of kinderen), uw adresgegevens en uw contactgegevens (e-mail en telefoonnummer). U krijgt dan per e-mail een aanmeldformulier dat u volledig ingevuld kunt retourneren naar hetzelfde e-mailadres.
 • Als alles goed is ingevuld ontvangt u een bevestiging. Als er gegevens ontbreken, neemt de school contact met u op.
 • Zodra duidelijk is op welke datum de lessen voor uw kind (of kinderen) beginnen, neemt de school contact met u op. U krijgt dan een uitnodigingsbrief met uitleg over schooltijden en meer.

Schooltijden

 • maandag, dinsdag en donderdag van 09.00 uur tot 14.00 uur;
 • woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Oekraïense kinderen die in de regio Helmond-Peel wonen

Primair onderwijs (kinderen in de leeftijd van 6 t/m 10 jaar) en Voortgezet onderwijs (kinderen in de leeftijd 11 t/m 17 jaar)

Kinderen die worden ingeschreven bij de gemeenten Geldrop-Mierlo, Asten, Someren, Gemert-Bakel, Boekel, Laarbeek en Deurne kunnen gebruik maken van de centrale onderwijslocatie in Helmond: Nachtegaallaan 40, 5702 KN Helmond. Deze kinderen kunnen vanaf dit moment al worden aangemeld voor het onderwijs op de centrale onderwijslocatie. De ouder(s)/verzorger(s) kunnen hun kind(eren) aanmelden voor de Oekraïense school in Helmond. Echter hebben ze, te allen tijde, ook de keuze om hun kind(eren) in te schrijven op een basisschool in de gemeente waar ze verblijven.

Het aanmelden van kinderen die in de regio Helmond-Peel wonen verloopt hetzelfde als het aanmelden van kinderen die in Helmond wonen, zie hierboven. 

Bij het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne vraagt u hulp aan voor uw huisdier. Bel 088-8113333 (maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur) of stuur een e-mail aan info@hulpvoordierenuitoekraine.nl

Kijk voor meer informatie op hulpvoordierenuitoekraine.nl (Oekraïens, ook beschikbaar in andere talen). Via deze website kunt u een afspraak maken voor een medische check-up en verplichte vaccinaties.

In noodgevallen – Bel de dierenambulance in Helmond. Deze is 24 uur per dag bereikbaar voor noodgevallen via het centrale telefoonnummer: 0492-513971. 

Nederland heeft een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. Als je wil reizen met het openbaar vervoer moet je een geldig vervoersbewijs aanschaffen. Over het algemeen heb je maar één OV-kaart nodig, waarmee je bij elke vervoerder kunt in- en uitchecken. Meer informatie staat op de website Refugeehelp

Op de dag van aankomst in Nederland kun je gratis reizen met de treinen van de NS. Dit kan op vertoon van je Oekraïense identiteitsbewijs en een Duits, Belgisch, Frans of Oostenrijks vervoerbewijs dat niet ouder is dan 24 uur. Met dit bewijs kun je een gratis dagkaart ophalen bij de Tickets en Service-balies op de (grotere) treinstations van NS.

Afspraak maken

Wij hebben extra capaciteit vrijgemaakt voor de inschrijving van Oekraïense vluchtelingen. Maak een afspraak via 14 0492. Lees meer in het nieuwsbericht over het inschrijven van Oekraïense vluchtelingen.

Inschrijven bij de gemeente is belangrijk. Deze registratie is nodig voor het ontvangen van leefgeld, om te kunnen werken, en voor als er kinderen worden aangemeld op school.  

Huisarts nodig?

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen zich inschrijven bij één van de onderstaande huisartsenpraktijken.  

Naam praktijk  

Adres  

Telefoonnummer  

Huisartsenpraktijk Di Giulio    

Leliestraat 15a    

0492-523774    

Huisartsenpraktijk Smits    

Mierloseweg 4    

0492-537740    

Eeuwsels Huisartsen    

Nieuwveld 99    

0492-525125    

Huisartsenpraktijk Boszicht/ Dr. Gast  

Bakelsedijk 264    

0492-724872    

Gezondheidscentrum Leonardus    

Wethouder Ebbenlaan 131    

0492-508030    

Huisartsenpunt  Dierdonk  

Waterleliesingel 20  

0492-558732/ hapdierdonk@ezorg.nl   

Huisartsenpraktijk ’t Heelhuis  

Ameidepark 21  

0492-522500 

Lukt het niet een huisarts te vinden? 

Neem dan contact op met het GHOR bureau van de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Zij zijn tijdens kantooruren (09.00 tot 17.00) te bereiken via dit mailadres: opschalingghorbzo@vrbzo.nl. Zij nemen binnen 24 uur contact op.  

Zet ‘OEK’ in het onderwerp van de e-mail. Om u zo goed mogelijk te helpen bij het vinden van een huisarts is de volgende informatie nodig: 

 • Welke huisarts(en) heeft u al benaderd? 
 • Om hoeveel personen gaat het die een huisarts zoeken? 
 • Wat is uw adres? (straatnaam, huisnummer en postcode)? 
 • Op welk nummer bent u bereikbaar? 

In geval van spoedeisende medische zorg belt u altijd 112. 

Medicijnen nodig?  

U heeft een recept nodig voor medicijnen. De huisarts of specialist schrijft dit uit wanneer zij dat nodig vinden. Bij de Apotheek Elkerliek kunt u het recept inleveren. U kunt de medicijnen kosteloos ophalen tijdens openingstijden op de Wesselmanlaan 25 in Helmond.  

Tandarts nodig?  

Voor noodhulp bij tandartszorg (denk aan acute pijn, nabloeding, slikklachten) kunt u bij alle tandartspraktijken in Helmond terecht. Noodhulp bij tandartszorg aan Oekraïense vluchtelingen wordt volledig vergoed. Voor reguliere tandarts zorg is geen vergoeding mogelijk zonder zorgverzekering.

Meer informatie

 • Op de pagina Ondersteuning voor vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland (Oekraïens) van Rijksoverheid.nl staat meer informatie van de Nederlandse overheid over de thema's 'Zorg en gezondheid', 'Werk en inkomen' en 'Onderwijs'. 
 • Refugeehelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. U vindt er in meerdere talen informatie over veel onderwerpen, waaronder gezondheidszorg, werk en onderwijs.     
 • Het Rode Kruis heeft een informatielijn geopend. Deze werkt via WhatsApp. U kunt via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar 0031 6 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met u opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal. 
 • VluchtelingenWerk Nederland  is een mensenrechtenorganisatie die zich inzet voor de belangen en bescherming van asielzoekers en vluchtelingen in Nederland. VluchtelingenWerk is onafhankelijk en geen onderdeel van de overheid. VluchtelingenWerk houdt elke dinsdag van 16.00 tot 18.00 uur spreekuur op de Nachtegaallaan. U kunt bellen of een whatsapp sturen naar nummer 06-51545913 of stuur een mail naar een oekraine-helmond@vluchtelingenwerk.nl
Uw Reactie
Uw Reactie