Hout stoken. Hou het gezellig, voor uzelf én voor uw buurt

Het stoken van hout in open haard of houtkachel is lekker warm en brengt gezelligheid in huis. Hout stoken kan ook overlast geven. Stookt u op de juiste manier, dan beperkt u geur- en gezondheidsoverlast voor uw omgeving en voor uzelf. En u haalt meer rendement uit uw kachel. Zo houdt u het gezellig. Voor uzelf én voor uw buurt.

Wat is goed stoken?

Stook droog hout

Zorg ervoor dat het hout droog is, met een vochtpercentage van maximaal 20%. Het stoken van vochtig hout zorgt namelijk voor een onvolledige verbranding. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor u, uw omgeving én voor uw kachel en rookkanaal. Voor het meten van het vochtpercentage kunt u een houtvochtmeter gebruiken.

Gebruik alleen ongeverfd en onbehandeld hout

Bij het stoken van behandeld of geverfd hout kunnen namelijk gevaarlijke stoffen vrijkomen. Let op als u een zogenaamde allesbrander heeft. U kunt daarin geen behandeld of geverfd hout en afval als plastic verbranden. Dat is erg ongezond voor uzelf en uw omgeving.

Steek het hout van bovenaf aan met aanmaakblokjes of aanmaakhoutjes

Dan verbrandt het haardhout beter tijdens het aanmaken van het vuur. Gebruik geen papier of karton om uw vuur aan te maken. Dat voorkomt veel rook, waardoor u de kans op overlast verkleint.

Stook niet als het windstil of mistig is

Bij die weersomstandigheden trekt uw kachel slecht en blijft de rook in uw tuin en in uw omgeving hangen. U kunt zo geur- en gezondheidsoverlast voor uw buren veroorzaken. Check daarom hier de stookwijzer voor u gaat stoken en zie meteen of de weersomstandigheden goed zijn. Via de website van de RIVM kunt u ook alle actuele stookalerts in Nederland checken. Klik hier voor de website van de RIVM met alle actuele stookalerts. Daarnaast kunt u ervoor kiezen de stookalerts per e-mail te ontvangen.

Controleer of u goed stookt

Ziet u gele, gelijkmatige vlammen en komt er bijna geen rook uit de schoorsteen, dan stookt u goed. Zijn de vlammen oranje en komt er donkere rook uit de schoorsteen, dan is de verbranding niet voldoende. Zorg dan voor genoeg luchtaanvoer.

Ventileer uw huis tijdens het stoken

Zo trekt het vuur voldoende zuurstof aan en wordt de trek in de schoorsteen niet belemmerd.

Zorg voor een goed rookkanaal

Een goed rookkanaal voldoet aan de bouwregelgeving (verloop van het rookkanaal en uitmonding in de nok van het dak).  Laat daarnaast uw kachel minstens één keer per jaar vegen door een erkend vakman. Dan is er minder risico op een schoorsteenbrand.

Twijfelt u of u juist stookt?

De gemeente kan dan uw rookafvoer toetsen aan de regels uit het Bouwbesluit. Dit betekent wel dat u de rookafvoer van uw kachel mogelijk moet aanpassen. Wanneer de afvoer voldoet, dan kan de gemeente u adviseren over verantwoord hout stoken. U kunt hiervoor een afspraak maken via 14 0492.

Klik hier om het Bouwbesluit 2012 te raadplegen.

Ervaart u overlast door houtrook?

Probeer dit dan eerst zelf op te lossen met degene die de overlast veroorzaakt. Lukt dat niet en heeft u hulp nodig? Dan kunt u terecht bij Buurtbemiddeling Helmond. Buurtbemiddeling Helmond is voor inwoners van Helmond die een betere verstandhouding willen hebben met hun buren. Buurtbemiddeling is gratis en vrijwillig, maar niet vrijblijvend. U denkt zelf mee over mogelijke oplossingen en werkt hieraan mee. U bereikt Buurtbemiddeling via (0492) 59 8989. Mailen kan ook naar buurtbemiddeling@levgroep.nl.

Overlast melden bij de gemeente

Als een gesprek onvoldoende oplevert, kunt u overlast melden via het online formulier op onze website. Klik hier voor het melden van overlast. We kunnen alleen controleren op naleving van de regels in het Bouwbesluit door vast te stellen of de bouwconstructie en het rookkanaal voldoen aan de eisen. Is dit het geval, dan geven we voorlichting aan de stoker over hoe hij verantwoord kan hout stoken.

Burenrechter

Blijft u overlast ervaren en komt u er samen of met hulp niet uit? Dan kunt u samen met uw buren uw zaak via een bemiddelaar voorleggen aan de Burenrechter. Lees hier meer informatie over de burenrechter.

Gezondheidsrisico’s

Wilt u meer weten over de gezondheidsrisico’s van hout stoken? Kijk dan hier op de website van GGD Zuidoost-Brabant.

Uw Reactie
Uw Reactie