Geveltuintje

In Helmond is het mogelijk om een geveltuintje aan te leggen voor uw eigen huis. Meer groen in de straat maakt het gezelliger én gezonder. Het is goed voor de biodiversiteit en het helpt om de straat koel te houden bij warm weer. Ook kan er tijdens hevige regenbuien meer water in de grond zakken. Dat is weer goed voor planten en bomen en zorgt ervoor dat kans kleiner wordt dat het riool overbelast raakt.

Wat is een geveltuintje

Een geveltuintje is een smal minituintje met een diepte van maximaal 2 stoeptegels langs de gevel van uw woning. Deze plekken kunt u prima beplanten. Het is een mooie manier om de straat op te fleuren en groener te maken. Let er bij het aanleggen van een geveltuintje op dat de stoep breed genoeg blijft. Er moet minimaal 1,5 meter vrije loopruimte zijn voor bijvoorbeeld kinder- of invalidenwagens. Dit gaat over de ruimte tussen de gevel en eventuele obstakels (bomen, paaltjes, parkeermeters) exclusief stoeprand.

Zelf een geveltuintje maken?

Alleen, samen met de buren of de kinderen van school? Meldt u dan aan via onderstaande meldknop. Geef hierbij aan waar u de geveltuin wilt maken. Wij kijken dan of dit een goede plek is om een geveltuintje aan te leggen en laten u dat weten. U krijgt dan meteen de basisregels en tips over hoe u een geveltuintje aanlegt en onderhoudt. In de folder staat het ook allemaal beschreven.

Klik op de onderstaande button om een geveltuintje te registreren.

e-formulier boomtuintjes

Twijfels?

In een paar wijken gaat de gemeente binnenkort een proef doen met een tegeltaxi die gratis tot maximaal 5m2 tegels en geel zand bij u komt ophalen. Hierdoor wordt het nog eenvoudiger om tegels uit uw tuin te verwijderen en uw tuin te vergroenen. We werken ook nog aan een aantal opties om gratis planten te verstrekken of het tuintje door de gemeente te laten aanleggen. Houd de gemeentelijke website in de gaten voor de aankondigingen.

PlantTIP: Kies voor planten die van nature in Nederland voorkomen

Planten die van nature in Nederland voorkomen, zijn aangepast aan onze omgeving, zoals het weer en de bodem. Sommigen doen het goed in de schaduw, andere planten hebben liever een plekje in de zon. Let hierop als u uw geveltuin aanlegt.

  • Planten die passen in een zonnige geveltuin: Diamantgras, Rode valeriaan, Blauwe strobloem, Bossalie, Aster.
  • Planten die passen in een geveltuin met halfschaduw: Aster, Veldbies, purperklokje, viooltje of geranium.
  • Planten die passen in een schaduwrijke geveltuin: Mannetjesvaren, elfenbloem, nieskruid, purperklokje of gele aardbei.

Trots op uw geveltuintje?

Deel een foto van je tuintje op social media met de #GeveltuintjeHelmond. Wij gebruiken de foto dan mogelijk voor verdere communicatiedoeleinden van geveltuintjes

Wilt u meer groen in uw buurt of straat?

Wilt u samen met anderen meer vergroenen in uw buurt of straat? Stuur dan een e-mail met uw vraag naar steenbreek@helmond.nl.

Uw Reactie
Uw Reactie