Geuroverlast in Helmond

Inwoners van Brouwhuis ervaren meer hinder van geuroverlast dan in de rest van Helmond. Geuroverlast van industrie en bedrijven wordt daarbij het vaakst als oorzaak aangewezen. Om de geuroverlast te verminderen heeft de provincie bij de mestverwerker Den Ouden in april 2018 strengere voorwaarden toegevoegd aan de vergunning. In april 2019 heeft de rechter hierover uitspraak gedaan.

Stand van zaken stankoverlast d.d. 1 april 2020

De afgelopen tijd zijn er gesprekken geweest tussen provincie, gemeente en firma Den Ouden. De leden van de raad worden nu geïnformeerd over de voortgang.

Stand van zaken stankoverlast d.d. 11 februari 2020

In de afgelopen periode zijn diverse keren zowel bestuurlijke als ambtelijke gesprekken gevoerd. De bewoners en de raad worden nu geïnformeerd over de resultaten en vervolgstappen.

Stand van zaken stankoverlast d.d. 23 april 2019

Op 5 april 2019 heeft de rechter uitspraak gedaan over de kwestie Den Ouden. De rechter zegt dat op basis van de geurmetingen vast is komen te staan dat het aanvaardbare hinderniveau in Brouwhuis wordt overschreden. Den Ouden moet nu een onderzoek doen naar maatregelen om de situatie te verbeteren.

Onderzoek naar nieuwe technieken

Om de stankoverlast echt op te lossen is meer onderzoek nodig naar nieuwe, innovatieve technieken om geur te verminderen. Dit kan voor de langere termijn kansen bieden. Samen met de Technische Universiteit Eindhoven en andere partijen wordt einde van dit jaar gestart met een pilotproject bij de firma’s den Ouden en Coppens. Het onderzoek wordt door de provincie gesubsidieerd.

Over de resultaten en vervolgstappen worden de bewoners en de raad nu geïnformeerd.

Stand van zaken stankoverlast d.d. 18 september 2018

De afgelopen tijd zijn er verkennende gesprekken geweest met alle partijen om oplossingen te zoeken voor de stankoverlast. Over de resultaten en vervolgstappen worden de bewoners en de raad nu geïnformeerd.

Geurbeleid

Het geurbeleid heeft tot nu toe niet voorkomen dat geurklachten bleven bestaan, omdat het met name gericht is op nieuwe bedrijven die zich willen vestigen. Daarom zijn op 27 februari 2018 twee aanpassingen doorgevoerd om de geuroverlast in de toekomst mogelijk te verminderen.

  1. Het verlagen van het geurplafond wanneer de geurproductie afneemt.
    Wanneer een bedrijf maatregelen neemt om de geurproductie te verminderen, kan de ruimte die er daarmee ontstaat in het geurplafond niet langer worden opgevuld door een ander bedrijf. Hiermee zorgen we ervoor dat de geuroverlast voor de inwoners en andere bedrijven ook daadwerkelijk kleiner wordt wanneer een bedrijf maatregelen neemt.
  2. Bij nieuwe aanvragen van een milieuvergunning (uitbreiding) moet de geurproductie van alle bedrijven samen lager zijn dan voorheen. Bedrijven moeten hierdoor voortaan de best beschikbare technieken voor het beperken van geuroverlast toepassen.

Met dit nieuwe en strengere geurbeleid zetten we alle gemeentelijke bevoegdheden in om de geuroverlast te stoppen. Op 27 februari 2018 is hierover een raadsinformatiebrief verzonden.

Melden geuroverlast

Geuroverlast veroorzaakt door bedrijven of industrieterreinen kunt u melden bij de MilieuKlachtenCentrale: 073 68 12 821 (dag en nacht bereikbaar). Is de overlast die u ervaart niet van acute aard, dan kunt u uw klacht ook digitaal melden via hun website www.milieuklachtencentrale.nl. Vervolgens zoekt de omgevingsdienst uit welk bedrijf verantwoordelijk is voor de overlast. Het betreffende bedrijf wordt benaderd voor nader onderzoek naar de oorzaak van de overlast. Zo nodig worden passende maatregelen geëist. Na uw melding ontvangt u een e-mail met een link naar het registratieprogramma S@men. Daarmee kunt u de afhandeling van uw klacht op ieder moment volgen.

Meer informatie 

Kunt u de documenten op deze pagina niet goed lezen? Klik dan hier om een toegankelijk document aan te vragen

Uw Reactie
Uw Reactie