Op straat of aan de deur verkopen

Venten is een vorm van ambulante handel, waarbij de venter zijn goederen/diensten voortdurend vanaf een andere plaats aanbiedt. Venten is dus iets anders dan het innemen van een standplaats. Voor venten heeft u in Helmond geen vergunning nodig. U moet zich wel aan een aantal algemene regels en voorwaarden houden. Voor sommige regels kunt u een ontheffing aanvragen bij de gemeente. Neem ook een geldig identiteitsbewijs mee als u met uw koopwaar de straat op gaat.

Voorwaarden

  1. Het is verboden te venten op zondagen en maandag tot en met zaterdag tussen 22.00 en 08.00 uur.
  2. U mag niet venten op plaatsen die het college heeft aangewezen als plekken waar niet op straat mag worden verkocht.
  3. U mag niet op straat of aan de deur verkopen als daardoor de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu in gevaar komt.
  4. Regels 2 en 3 gelden niet voor gedrukte of geschreven stukken waarin u gedachten en gevoelens duidelijk maakt op een manier die valt onder de vrijheid van meningsuiting.
  5. Het college kan de hierboven genoemde vrijheid van meningsuiting beperken. Dit kan het college doen via een verbod voor bepaalde dagen en uren of voor bepaalde openbare plaatsen.

Aanpak

Als u zich aan boenstaande voorwaarden houdt, hoeft u geen toestemming te vragen aan de gemeente.

U kunt schriftelijk een ontheffing aanvragen voor de regels 1, 2 en 5 hierboven. U vraagt de ontheffing aan bij het college van burgemeester en wethouders. Er zijn kosten verbonden aan de ontheffing. U betaalt deze kosten bij uw aanvraag.

Neem voor meer informatie over de ontheffing contact op met team Vergunningen via vergunningen@helmond.nl.  

Kosten

Het Legestarief voor venten is €150,- (tarief 2024).

Termijn

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Bezwaar en beroep

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Gerelateerde producten

Uw Reactie
Uw Reactie