- Inwoner
- Zorg en ondersteuning
- Ervaringen
Ervaringen
Hier leest u de ervaringen van inwoners die gebruik hebben gemaakt van sociale teams. Ook vertellen inwoners en onze medewerkers over hun ervaring met Zo (Zorg & Ondersteuning) Helmond.
Dag invulling
Ik ben 75 jaar en al meer dan 50 jaar getrouwd met mijn lieve vrouw. Helaas heeft ze dementie. De laatste tijd gaat ze steeds verder achteruit. Ik vind het daarom moeilijk haar alleen te laten. De hele dag zorg ik voor haar. Ik doe dit heel graag, maar het werd me iets te veel. Daarom heb ik hulp gevraagd bij het sociaal team. Samen met een medewerker hebben we gezocht naar een geschikte dag invulling voor haar. Ze gaat nu een paar dagdelen in de week naar een zorgboerderij. Zo kan zij leuke dingen doen en heb ik wat meer rust. Dit heeft geholpen. Ze is vrolijker als ze thuiskomt. En ik kan weer naar mijn biljartclub!
Begeleiding
Ik vind het moeilijk om contacten te leggen. We hebben pas ontdekt dat ik autisme heb. Ik ben 21 jaar en werk bij een schildersbedrijf. Mijn baas houdt gelukkig rekening met mijn autisme. Ik woon fijn op mezelf, maar sommige dingen vind ik lastig. Bijvoorbeeld om het huis schoon te maken of voor mezelf gezond te koken. Gelukkig helpen mijn ouders bij het regelen van alle administratie. Dat kan ik er niet ook nog bij doen. Via het sociale team heb ik een begeleidster gekregen. Zij komt één keer per week langs. Voor mij is dit fijn, want bij haar kan ik mijn verhaal kwijt. En ze legt mij uit hoe ik dingen het beste kan aanpakken.
Schulden
Ik liep al een hele tijd met schulden rond, maar durfde geen hulp te vragen. Ik schaamde me en zag door de bomen het bos niet meer. Brieven bleven ongelezen en ik schrok steeds als de deurbel ging. De schulden kwamen door mijn scheiding. Hierdoor daalde mijn inkomen ineens. Met de maatschappelijk werker uit het sociaal team heb ik afspraken gemaakt. Een vrijwilliger ging mij helpen met de administratie. Met het idee dat ik het uiteindelijk weer helemaal zelf zou kunnen. Daarnaast had ik een aantal ondersteunende gesprekken om mijn scheiding te verwerken. En hulp om weer beter in mijn vel te komen. Voor mijn gevoel kan ik nu opnieuw beginnen en eindelijk weer vooruit. Ik zie de mooie dingen van het leven weer.
Scheiding
Ik kom uit het buitenland en was getrouwd met een Nederlandse man. Samen hebben we een zoon. Onze relatie liep al lang slecht. Ik durfde niks te doen: bang dat ik terug zou moeten naar mijn eigen land. Mijn zoon kreeg veel mee van de ruzies thuis. Hij werd onzeker en was bang dat het zijn schuld was. Toen ik hulp durfde te vragen voelde ik een hele opluchting. Ik werd ondersteund om de stap te nemen de echtscheiding aan te vragen. Uiteindelijk vond ik zelf een nieuwe woonplek voor ons. Onze zoon heeft een training gevolgd. Daar leerde hij dat de situatie niks met hem te maken had. Hier kwam hij een stuk sterker uit. Mijn ex-man en ik hebben met hulp geleerd naar elkaar te luisteren en op een normale manier met elkaar om te gaan. Onze communicatie verloopt steeds een stukje beter.
Opvoeding
Vorig jaar is mijn vrouw overleden en ik bleef met twee zonen achter. Thuis ging het langzaam steeds slechter, vooral met de kinderen. De oudste liet vaak druk gedrag zien en had een grote mond. School kon hem niet aan: ik moest hem vaak ophalen. De jongste haalde slechte cijfers en had geen vriendjes. Hier had hij veel last van. Door mijn eigen problemen had ik veel stress en spanning. Hierdoor reageerde ik minder goed op de kinderen. Samen met de gezinscoach van het sociaal team hebben we gekeken waar de problemen vandaan komen. Samen hebben we een plan opgesteld hoe we aan deze problemen kunnen werken. De gezinscoach komt nu regelmatig bij ons thuis. Ik heb vooral geleerd om op een andere manier op de kinderen te reageren.
Speltherapie kind
Onze dochter gaf aan dat het druk is in haar hoofd. Ze kan niet zo goed tegen verandering, wil alles perfect doen en is heel gevoelig. Ook trekt ze zich dingen snel aan. Daarom werd ze zowel thuis als op school regelmatig boos. De gezinscoach van het sociaal team heeft met ons gekeken wat er precies aan de hand was. En welke begeleiding misschien nodig was. Dit heeft geleid tot de inzet van speltherapie. Als ouders zijn we ook geholpen. De gezinscoach gaf ons handvatten hoe we onze dochter het beste kunnen helpen. Na een aantal spelsessies zagen wij en school verbetering. Onze dochter is een stuk minder boos en vrolijker.