Stadskunstenaar Luc de Graaf overleden

Vrijdag 10 november 2023

Tot ons grote verdriet heeft het college van B&W gisteren kennis genomen van het overlijden van Luc de Graaf, stadskunstenaar van Helmond. Luc was al langere tijd ziek en is gisteren in het bijzijn van zijn familie overleden. Luc is 64 jaar geworden.

Luc werd in 2022 benoemd tot Stadskunstenaar van Helmond

Een eervolle functie die inwoners, organisaties, scholen en bedrijven verbindt door kunst en zo nog meer kleur en plezier geeft aan onze stad. Luc deed dat met humor en plezier.

Als geboren en getogen Helmonder kende hij de stad als geen ander

Hij schreef in zijn motivatiebrief -voorafgaand aan zijn benoeming- dat hij de geluiden, kleuren en geuren van de kermis, carnaval en weekmarkt waarschijnlijk zintuigelijk opgeslagen had in zijn DNA. Luc was een veelzijdige artiest. Hij schreef boeken, trad op als cabaretier in verschillende samenstellingen en maakte met zijn personage Nico van Koolsbergen filmpjes over de stad. Hij was daarnaast de grondlegger van het Muziekcafé.

Als stadskunstenaar wilde Luc met humor de mensen bereiken

Hij zei hierover: “Humor is herkenbaar, toegankelijk, alledaags, altijd beschikbaar en voor iedereen -inclusief dus-. Humor is een manier om niet te huilen, het is een manier om de -soms harde- werkelijkheid op een verlichte manier toe te laten. Humor is verbindend want je lacht ’t liefst met z’n allen. Als de ellende op straat ligt, ligt humor ernaast. Humor is kunst.”

We verliezen met Luc de Graaf een markante Helmonder en creatieve duizendpoot

We wensen zijn partner Judith en kinderen Julie en Mink veel sterkte toe.

Uw Reactie
Uw Reactie