Textiel

Zit uw kledingkast vol met kleding of schoenen die u niet meer gebruikt? Maak er iemand anders blij mee! Zelfs kapotte kleding kan een tweede leven krijgen, want 95% van het textiel is herbruikbaar. Maar als textiel bij het 'restafval' komt, kan het helaas niet meer worden gerecycled. Lever daarom uw textiel in.

Textiel inleveren

Op diverse plaatsen in de stad staan textielcontainers. Wilt u weten waar ze bij u in de buurt staan? Kijk dan op de kaart bij de AfvalApp. Heeft u vragen over één van deze containers (bijv. overvol), dan kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum via 14 0492. U kunt textiel ook altijd naar de Kringloopwinkel brengen (Noorddijk 2, tel. 0492- 546893). Grote hoeveelheden worden na telefonisch overleg opgehaald.

Wat mag er allemaal in de textielcontainer?

Onder textiel verstaan we alles van truien, broeken, sokken tot aan lakens, gordijnen en stropdassen. Let op: u mag textiel ook kapot aanbieden.

 
Wat wel? Wat niet?
Kleding (kapot of niet) Matrassen
Schoenen (per paar aangeboden) Knipselresten
Huishoudtextiel (washandjes, hand- en theedoeken, etc.)
Ernstig vervuild / nat textiel
Lakens, dekens, kussens
Speelgoed (harde vorm)
Vezels van stoffen
Boeken
Lappen stof groter dan 25 x 25 cm.
 
Tassen
 
Riemen
 
Gordijnen
 

Duurzaamheid

In 2016 is in Helmond 466.413 kilo textiel gescheiden. Dat is gemiddeld meer dan vijf kilo per inwoner en daarmee kunnen we samen meer dan anderhalf miljoen kilo CO² besparen. Dat staat gelijk aan ruim acht miljoen kilometer autorijden!
Naast een vermindering van de CO² -uitstoot, zorgt het hergebruik van textiel ook voor een enorme waterbesparing. Ons waterverbruik zit voor 95% in de producten die we kopen. Het maken van een T-shirt kost al snel 2.700 kilo water en de productie van één kilo katoen kost 10.000 liter water.
Het recyclen van textiel bespaart dus veel geld, CO² -uitstoot en water. Daarom is het landelijke doel gesteld om de textielinzameling naar zeven kilo per inwoner te verhogen. Helpt u ook mee?

Download de afvalapp

Wilt u meer weten over afval scheiden? Of wanneer welk afval bij u wordt opgehaald? Voer dan uw postcode en huisnummer in op de website van de AfvalApp. U kunt de afvalapp ook als app downloaden voor op uw smartphone of tablet. 

Vragen, opmerkingen of suggesties?

Maak dan een melding via het meldformulier op onze website.

Uw Reactie
Uw Reactie