• Stad
  • Stadsmarinier in Binnenstad-Oost

Stadsmarinier in Binnenstad-Oost

Stadsmarinier Gideon Goudriaan startte op 1 september 2021 in het gebied Binnenstad-Oost in Helmond. Wat doet een stadsmarinier nu precies? En hoe kom je met hem in contact?

Wat voor taken heeft een stadsmarinier?

De stadsmarinier in Helmond werkt kort gezegd aan het oplossen van complexe leefbaarheids- en veiligheidsvraagstukken in de wijk. Hij stelt het resultaat en de bewoners en ondernemers in de wijk centraal. Zijn doel is om de leefbaarheid in de wijk te bevorderen en waarborgen. Zodat de inwoners zich er prettiger en veiliger voelen. De stadsmarinier pakt problematiek in de wijk direct aan. Dat gaat van het tegengaan van rommel op straat tot aan het aanpakken van overlast en criminaliteit. Dat doet hij niet alleen, maar in nauwe samenwerking met de mensen die al in de wijk werken (bijvoorbeeld politie, zorgpartners, gemeente en andere partners in de wijk) en de bewoners en ondernemers in de wijk.

Gideon: “Mijn focus ligt op het samen versterken van de wijk, op het gezamenlijk belang in de wijk van ondernemers, bewoners en professionals. Eerst onderzoeken/ inzicht krijgen welke onderwerpen dit zijn. En dan bekijken hoe we samen kunnen werken aan onderwerpen die belangrijk zijn voor ons allemaal. En als de standaard aanpak niet werkt, hoe kan het dan wel?”

Hoe krijgt hij dat voor elkaar?

Als eerste door dagelijks zichtbaar en aanwezig te zijn in de wijk. En te zorgen dat hij weet wat er speelt en wat er nodig is. In overleg met de betrokken bewoners, ondernemers en professionals in de wijk kijkt hij naar een juiste aanpak. De stadsmarinier adviseert bijvoorbeeld de burgemeester of wethouder over welke acties in de wijk nodig zijn om een probleem op te lossen. Hij kan hiervoor afdelingen van de gemeente inschakelen. Of de politie of woningbouwcorporatie vertellen dat er hulp nodig is bij een probleem in een wijk. Hij zorgt ervoor dat de juiste mensen samenwerken om het probleem op te lossen. Hij stopt pas als het probleem opgelost is. Hij heeft korte lijnen met het college, waardoor de kloof tussen plannen maken en plannen uitvoeren minder groot is. Hij heeft ook een eigen werkbudget dat hij kan inzetten.

Gideon: “Als we afspraken maken over verbeteringen of activiteiten in de wijk, kun je er van op aan dat ik me daar (samen met inwoner of betrokkene) hard voor maak. Ik maak hier tijd voor en breng de juiste mensen in verbinding om samen de wijk verder te brengen.”

Wat zijn de bevoegdheden van een stadsmarinier?

Hij kan bijvoorbeeld afdelingen van de gemeente inschakelen. Wanneer hij bijvoorbeeld vindt dat in een bepaalde buurt of straat een aanpassing van een perkje of de stoep nodig is, dan kan hij dat regelen. Als het nodig is kan hij bij vertraging direct naar de manager, directie, burgemeester of wethouder stappen. Hierdoor kan hij slagvaardig optreden. Maar het uitgangspunt is dat hij problemen in samenwerking oplost en dat er gezamenlijk creatieve oplossingen worden gevonden.

Waarvoor kan ik bij de stadsmarinier terecht?

Iedereen die woont of werkt in Binnenstad-Oost of bij de wijk betrokken is en die een idee, een vraag of zorgen heeft over de leefbaarheid in de wijk kan terecht bij de Stadsmarinier. Hij denkt graag mee over de juiste weg en brengt personen in verbinding met de juiste instanties of personen.

Hoe kom ik in contact met de stadsmarinier?

Hij heeft een eigen kantoor aan de Heistraat 125, het ‘Huis van de Binnenstad’. Daar is hij geregeld aanwezig, als hij niet in de wijk rondloopt. Bezoek hem gerust in het Huis van de Binnenstad, spreek hem aan op straat of mail naar stadsmarinier@helmond.nl.

Waarom is er een stadsmarinier in Binnenstad-Oost? Is het daar niet veilig?

Je kan gerust veilig over straat in de Heistraat en Binnenstad-Oost. Kom hier vooral eens naar toe om te genieten van het Weverspark of om je boodschappen te doen.

Uit onderzoek blijkt dat met name het veiligheidsgevoel onder inwoners onder de maat is. Dat komt omdat in het gebied, waar de Heistraat als winkellint doorheen loopt, al langer sprake is van diverse problematiek. Die problemen zijn niet altijd zichtbaar. De afgelopen jaren stond het gebied negatief in de belangstelling vanwege incidenten in de straat en omgeving. Met name op de aanpak van drugscriminaliteit en ondermijning is al veel inzet gepleegd. Hoewel de drugsproblematiek zich concentreert in bepaalde delen van de stad, is het effect ervan wel breder zichtbaar en voelbaar.

Over welke capaciteiten moet een stadsmarinier beschikken?

Een stadsmarinier moet gezag uitstralen en beschikken over goede contactuele eigenschappen. Hij heeft contact met veel verschillende mensen, van inwoner tot burgemeester. Daarnaast moet hij goed kunnen luisteren en overtuigingskracht hebben, om de noodzaak van sommige oplossingen te kunnen overbrengen. Hij is betrouwbaar, hij doet wat hij zegt.

Waar is het werkbudget voor bedoeld?

De stadsmarinier beschikt over een budget om kleine aanpassingen te kunnen steunen.

Doet de gemeente nog meer om het gebied Binnenstad-Oost leefbaarder te maken?

Ja. De inzet van de stadsmarinier is niet het enige dat de gemeente doet voor een betere leefbaarheid in de wijk. De stadsmarinier is onderdeel van het versterkingsplan voor de Binnenstad-Oost, dat in 2020 door de gemeenteraad is vastgesteld. Het plan gaat over het verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid in Binnenstad-Oost.

Waar komt de term stadsmarinier vandaan?

De benaming van stadsmarinier is ontleend aan die van marinier. De stadsmariniers werden voor het eerst ingezet in mariniersstad Rotterdam. Maar de naam past ook bij de werkwijze en karaktereigenschappen waarover een marinier moet beschikken. Net als echte mariniers, zijn stadsmariniers opgeleid om actie te ondernemen als het onveilig wordt en hulp te bieden als het nodig is.

Uw Reactie
Uw Reactie