Rijbewijs aanvragen

Een rijbewijs vraagt u aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U maakt voor het aanvragen van een rijbewijs een afspraak. U betaalt bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

In de media verschijnen berichten dat de wachttijd om een afspraak te maken voor een rijbewijs of reisdocument op kan lopen tot 3 maanden. Dat is bij ons niet het geval en dat willen we graag zo houden. Help mee de wachttijd voor het maken van een afspraak* zo kort mogelijk te houden. Dat doet u door:

 • uw rijbewijs online aan te vragen of te verlengen. Hiervoor hoeft u maar één keer bij ons langs te komen.

*Als de afspraak is gemaakt, kunt u het gevraagde document binnen 5 werkdagen ophalen.

Rijbewijs online aanvragen

U kunt uw rijbewijs online vernieuwen. U komt nog wel even langs bij de Stadswinkel om uw pasfoto aan te leveren en een handtekening te zetten. U kunt ook direct bij RDW verlengen. Kijk onder het kopje 'Rijbewijs online verlengen direct bij RDW' voor meer informatie. Zo hoeft u maar één keer naar ons te komen, alleen om het op te halen.

Is dit de eerste keer dat u een rijbewijs aanvraagt? Dan kunt u dit niet op deze manier regelen. Maak een afspraak voor het aanvragen van uw rijbewijs bij de balie in de Stadswinkel.

Meer informatie

Uw rijbewijs verlengen of een categorie laten toevoegen? Dat kan online direct bij RDW. U hoeft dan maar één keer in plaats van twee keer naar ons te komen, alleen om het op te halen.

Wat heb ik nodig om mijn rijbewijs online bij RDW te verlengen?

Om het rijbewijs online te kunnen verlengen, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden: 

 • U staat ingeschreven in Helmond;
 • De aanvraag gaat om een vernieuwing van het rijbewijs of een categorie-uitbreiding;
 • U hebt een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten bevatten een chip. Rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 bevatten een chip;
 • U hebt een geactiveerde DigiD-app met een eenmalige identiteitscheck. Hiervoor heeft u een Android smartphone met NFC-lezer (Android versie 4.4 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger met IOS 13) nodig;

Hoe vraag ik via RDW online mijn verlenging aan?

U doet de online aanvraag gemakkelijk en snel:

 1. U laat een pasfoto maken bij een fotograaf die erkend is door de RDW. Een overzicht van de erkende fotografen vindt u op de website van het RDW. Kies vervolgens 'Een rijbewijsfoto laten maken'.
 2. De fotograaf verstuurt uw pasfoto en handtekening beveiligd en digitaal naar RDW. Binnen een paar minuten krijgt u van RDW een e-mail waarin staat of uw aanvraag is goedgekeurd.
 3. U doet de identiteitscheck met een mobiele telefoon. Heeft u nog geen DigiD-app op uw telefoon? Download deze dan eerst.
 4. Nadat u de eenmalige identiteitscheck op uw mobiele telefoon heeft gedaan, kunt u uw rijbewijs online verlengen.
 5. U haalt het nieuwe rijbewijs op bij de Stadswinkel. U ontvangt van ons een email wanneer het rijbewijs klaar ligt. Dit haalt u zonder afspraak op.

Afhankelijk van uw leeftijd, gezondheid en rijbewijscategorie(ën) kan het zijn dat u een Gezondheidsverklaring nodig hebt. Kijkt u hiervoor op de site van het cbr.nl. De gezondheidsverklaring hoeft u niet mee te brengen naar uw afspraak, dit stuurt het CBR rechtstreeks naar ons. 

Meer informatie over het online verlengen van je rijbewijs vindt u op de website van het RDW.

Hieronder ziet u de tekst omgezet in een weergave.

Tarieven 2022:

 • Een rijbewijs kost € 41,60.
 • Bij een spoedaanvraag betaalt u € 34,10 extra. U betaalt dit bij de aanvraag. Pinnen? Ja, graag!
 • Een gezondheidsverklaring kost € 41,50.

Ja, dat kan zeker. Bij een spoedaanvraag betaalt u € 34,10 extra. U betaalt dit bij de aanvraag. Pinnen? Ja, graag! Neem voor een spoedaanvraag telefonisch contact met ons op via 14 0492 (plaats géén kengetal voor het nummer). Dan plannen wij met u een afspraak in de spoedagenda.

Indien een rijbewijs met spoed vòòr 14.00 uur is aangevraagd, dan ligt het de volgende werkdag klaar om opgehaald te worden. Wanneer het rijbewijs met spoed na 14.00 uur is aangevraagd, dan ligt het rijbewijs na 2 werkdagen klaar om opgehaald te worden.

U betaalt bij de aanvraag van uw rijbewijs. Verder heeft u nodig:

Kan ik bij de aanvraag een pasfoto laten maken?

Bezoekers van de Stadswinkel kunnen een pasfoto laten maken in de automaat. De kosten hiervan zijn € 7,-. De medewerkers in de Stadswinkel helpen niet bij het maken van de foto. Voor kinderen jonger dan 8 jaar adviseren we dan ook om de pasfoto te laten maken bij een fotograaf. De stoel van de automaat in de Stadswinkel is namelijk niet in hoogte verstelbaar.

Ook tijdens de lockdown mogen fotografen op gezette tijden of op afspraak open zijn voor het maken van noodzakelijke pasfoto's.

Militair rijbewijs

Heeft u een militair rijbewijs behaald en wilt u dit op uw burgerrijbewijs laten plaatsen? Neem dan eventueel ook uw militair rijbewijs en bevoegdhedenkaart mee.

Na ongeveer 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs persoonlijk ophalen in de Stadswinkel. U hoeft geen afspraak te maken om uw rijbewijs op te halen.

U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Een rijbewijs is 10 jaar geldig. In sommige gevallen (afhankelijk van uw leeftijd en uw gezondheid) geldt een afwijkende geldigheidsduur. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Lees meer over uw rijbewijs vanaf uw 65e jaar op CBR.nl.

De ingangsdatum van uw nieuwe rijbewijs is de datum waarop u uw rijbewijs aanvraagt.

In verband met corona zijn rijbewijzen tijdelijk langer geldig. Op de website van het CBR vindt u actuele informatie.

Is je rijbewijs gestolen of verloren? Geef dit dan door als u uw nieuwe rijbewijs aanvraagt. U krijgt dan een vermissingsverklaring. Neem in dat geval een geldig paspoort of ID-kaart mee als legitimatiebewijs mee.

Online verlies of diefstal registreren

Vanaf 1 juli 2021 kunt u zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal van uw Nederlands rijbewijs registreren. Klik hier om verlies, diefstal of misbruik van uw rijbewijs online te melden bij RDW. Daarna is het rijbewijs direct ongeldig. RDW stuurt u een schriftelijke bevestiging. Voor het online melden heeft u een DigiD nodig. Meer informatie vindt u op de website van RDW.

Uw Reactie
Uw Reactie